Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] EU Hearts of iron 3 Modyfikowanie Save'a

cumcietek7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam stwierdziłem że zrobię poradnik na temat Hearts of iron 3 : jak modyfikować save'a .
Z jakiego powodu http://www.mpcforum.pl/topic/1078948-pytanie-eu-hearts-of-iron-3/ z tego ze sam zadałem to pytanie i po 2 dniach były tylko wyświetlenia i to dosyć mało ...
Zacznę może od tego żeby zacząć jakiekolwiek zmiany powiem wam w jaki folder trzeba wejść aby znaleźć zapis :

U mnie jest tak
1.Dysk lokalny (D) : hearts of iron III : save games

2.Następnie należy otworzyć zapis w programie do edytowania tekstu (są 2 pliki jeden ma rozmiar 1Kb a drugi ma w dziesiątkach tysięcy [otwórz ten drugi])  który chcemy edytować polecam program Notepad ++ nie zacina można kopiować i wklejać .

3.Po otworzeniu zapisu gry widzicie linijki z tekstem . No i zaczyna się zabawa ;)
w tym momencie zadajecie sobie pytanie co dalej a to jest bardzo proste u góry macie pasek : Plik Edycja Szukaj i parę innych , wybieracie "Szukaj" . Jak naciśniecie przycisk wyskoczy wam paręnaście ale wybieracie "Szukaj..." . Wyskoczy wam okienko gdzie musicie wpisać (aby znaleźć swoje państwo )

"human=yes"
Jest to bardzo ważne aby było bez spacji , gdyż jak będzie spacja przed lub po "=" wyskoczy wam błąd i nic nie znajdziecie ...

4.No i można zacząć jak ktoś zna angielski nie musi dalej czytać .
Ale przypuszczam ze będziecie potrzebować ile można np wpisać surowców . I tu u mnie zaczyna się problem , niestety nie mam zielonego pojęcia ponieważ jak wpisze jakąkolwiek wartość to po 2 dniach w grze mi się produkcja usuwa . No ale tu nie chodzi o mnie .
Po wpisaniu human=yes zjezdzamy troszkę niżej znajdujemy tam linijkę home={ ...
tam macie produkcje surowców można tam przypuszczam wpisac liczbę nie przekraczającą 999 999 999 lepiej wpisać 10 000 000 najbardziej bezpieczna forma .
Jak komuś jeszcze to nie będzie działać no to niestety na kodach .

5.No i chyba najbardziej wam potrzebna rzecz technologia .
zjeżdżamy jeszcze odrobinę niżej i znajdujemy linijkę "technology={"
i znajdujemy wiersze
 combat_medicine={0 0.000}
i tak dalej sporo tego .
żeby ulepszyć sobie technologie należy w pierwsze zero wpisać liczbę np 120 , rozwinie to wam medycynę wojenną o 120 poziomów a nie LAT !!
Przykład
 combat_medicine={120 0.000}

Jeśli ktoś stwierdzi ze to bez sensu bo są kody to mu powiem ze nie ma racji, gdyż kody dają możliwość rozwoju technologicznego wszystkim państwom co właściwie jest bez sensowne ...
(osobiście próbowałem z ilością 800 lecz gra mi się zacinała i pozostaje problem czasu budowy :/ gdyż na poziomie 800 jednostka piechoty wyniosła chyba 1500 dni )

6. I oczywiście teoria :3
Gdy skończycie już dopisywać sobie poziom technologi pozostaje teoria ,
przejście w teorie wygląda następująco
(końcówka technologi)
....
        infantry_research={0 0.000}
    }
    nocategory=0.000
    infantry_theory=2.500
i właśnie przy kolejnym nocategory mamy teorie .

Tutaj bym nie próbował wpisywać więcej niż 100 gdyż w ta cześć gry jest bardzo kapryśna i przypuszczam ze by nas z gry wyrzuciło ,

zedytowana linijka teorii powinna wyglądać tak :
 infantry_practical=100.000
To jest maksymalny poziom teorii .
A pro po teorii właśnie znalazłem chyba rozwiązanie z czase budowy znajduje się to również w teorii .
A i właściwe miejsce zakończenia dopisywania teorii jest w linijce
construction_practical=0.000
gdyż dalsze modyfikowanie gry może doprowadzić do crashu gry , oczywiście tylko save'a a nie całej  może was wyrzucić .

7.Hmmmm nie wiem czy jeszcze coś zostało :/ ... A tak zostało nam jeszcze manpower czyli siła ludzka inaczej ilość osób którą można rekrutować i bomby nuklearne .
Po teorii troszkę niżej do linijki

neutrality=60.000

i zaraz pod nią macie oficerów i nie wiem ile tam można wpisać nigdy się tym nie interesowałem ,

jak poszukacie to w tej samej kolumnie znajdziecie

manpower=43400.000
nukes=0.000
nie mam pojęcia jaka jest maksymalna ilość manpower ale ja sb tyle wpisałem .
a bomb wątpię że by wam było potrzebne więcej niż tysiąc czyli tak to powinno wyglądać

manpower=43400.000
    nukes=1000.000

8.I to już praktycznie koniec co można zrobić w swoim państwie na tym pliku no jeszcze zmiana poziomu nie wiem jak to nazwać poziom przyjaciela lub nieprzyjaciela .

Ale tu musicie przejechać swoją cała armie czyli regimenty itd ,jak już skończy się wasze wojsko to  zauważycie    
GER={
        value=0
        threat=0.000

jak chcecie polepszyć sobie (znalazłem słowo ) stosunki dyplomatyczne to należy zmodyfikować linijkę value=0 na value=200 lub w razie tego że chcecie być ich wrogami to value=-200 oczywiście możecie wpisywać liczby od -200 do 200 .

9. Prowincje .
i tu mamy zabawę .
Żeby zmodyfikować prowincję należy ją znaleźć , żeby ją znaleźć trzeba znać id a żeby je znać trzeba wejść w folder history w folderze gry czyli:
Mój komputer : dysk lokalny (D) : Herts of iron III : history : provinces

i sb wybieracie region z jakiego ma być dana prowincja .
Tu jest dużo możliwości ja sobie dla przykładu wezmę east europe i pierwsza od gory czyli
819 - Kivioli
Gdy już znaleźliście swoją prowincję to należy wrócić do zapisu znów nacisnąć szukaj i wpisać id prowincji w moim przypadku jest to 819

czasami może być parę takich numerków wiec wrzucę wam cały wiersz prowincji

819={
    owner="EST"
    controller="EST"
    core="EST"
    infra={
 8.000 8.000     }
    points=0
    weather={
        pressure=1015.000
        temperature=-9.052
        precipitation=0.370
        muddyness=0.060
        frozen=0.387
        cloud_coverage=0.158
    }

no i mam swoja ukochana prowincję z którą mogę robić co mi się żywnie podoba :D
Jak trochę pogrzebiecie w grze to z czasem będziecie znać większość skrótów państw w tym wypadku EST oznacza Estonia .
Co można tu zrobić :
Zmienić właściciela prowincji
owner="EST"
Należy wpisać skrót swoje państwa w moim wypadku to jest Polska
owner="POL"

Można zmienić osobę kontrolującą zmienić
controller="POL"

I można że tak to nazwę zmienić rdzeń czyli że jakiego pochodzenia jest prowincja
core="POL"

Można zmienić poziom infrastruktury ale nie wiem na czym to polega przypuszczalnie drogi same wiec tam możecie wpisać 10.000 zamiast tych 8.000 .

no i możecie sobie zmienić pogodę ale nie wiem czy gra automatycznie po 1 dniu jej nie zmieni ;)

By the way
W folderze history: countries
macie wszystkie skróty jakie to są państwa ;)

No to już chyba wszystko liczę na to że wam ten poradnik jakoś pomoże i dacie like ;)
A jak byście chcieli żebym jeszcze coś opisał to piszcie w komentarzach

Zapraszam do poradnika Europa universalis 3 :)
http://www.mpcforum.pl/topic/1323954-europa-universalis-iii-modyfikowanie-savea/

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...