Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z dyskiem po czyszczeniu pc.

maxisst

Pytanie

Opublikowano

Cześć, dzisiaj zabrałem się za czyszczenie mojego kompa, ładnie porozkręcałem, wszystkie części z osobna poczyszczone, pięknie się błyszczy, ale jeden problem.
Otóż po uruchomieniu systemu, wygląda to tak, jakby dysk zamulał - mam dwa dyski spięte w Super Speed (Intelowski).

Co dziwne, system jest na osobnym SSD, a w momencie startu systemu, po zalogowaniu się na konto przez jakieś 10-20s nic się nie dzieje - mam pokazany pulpit z ikonami, ale programy autostartu "śpią", dopiero po tej chwili zaczynają się uruchamiać.

Jak otwieram przeglądanie plików na dysku tym SuperSpeed, to początkowe foldery strasznie długo się ładują, po chwili można normalnie z nich korzystać.
Do programy/gry, które są na dysku strasznie wolno się ładują/wieszają - np. taki Steam z 5 min po starcie dalej stoi w miejscu.

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły co i jak, będę wdzięczny :)

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@UP
RAM'u nie tykałem, dało się normalnie przeczyścić :)

Temat do zamknięcia, po przywróceniu BIOS'u wszystko śmiga, dzięki za pomoc, szczególnie dla Misiekantos253, sztuczka z linuxem na pewno się kiedyś jeszcze przyda ^^

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

Z linuxa dyski otwierają się od razu, nie ma z nimi żadnych problemów.
Jak uruchomić HDtune na linuxie ? Z tego co wiem, jest to .exe więc linux chyba tego nie otwiera z tego co kojarzę ?

Podejrzenia padają w stronę systemu w takim razie ?

@Edit, dobra póki co, jest dobrze - przywróciłem ustawienia biosu, do jakichś sprzed miesiąca i wszystko się poprawiło, widać coś się musiało poprzestawiać :)
Tematu nie zamykam, bo w międzyczasie już jedna poprawa była i się skaszaniło, czekam i testuję teraz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...