Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Inne] Dyskusja Pluginy czy Skrypty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na forum pojawia się coraz więcej beznadziejnych 5 liniowych skryptów... Osoby piszące pluginy itp. Może to troszkę irytować, gdyż jest to dużo prostsze, ale cóż może i lepsze? Ja osobiście jestem zwolennikiem pluginów ;)

Wyraźcie swoje zdanie na ten temat.

Opublikowano

Skrypty to super pomysły zwłaszcza dla prostych rzeczy, ale osobiście wolę pluginy, bo pamiętam jak kiedyś tylko na tym się server opierał. Powinny być usuwane 5 linijkowe jeśli nie są napisane w temacie "Szukam skryptu na xxxxxx" to jako odpowiedź. Na pewno nie będą usuwane, bo będzie tego za dużo, jednak to trochę śmieszne.

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

Możliwości - pluginy (aczkolwiek Skript jest na dobrej drodze)

Pisanie - skrypty (aczkolwiek programowanie nie jest trudne,ale czasochłonne)

Skrypty i pluginy nie mogą "żyć ze sobą w zgodzie"? Co do 7-liniowych skryptów. Zależy. Jak jest pierdyliartowy ten sam skrypt,ale wykonany przez kogoś innego i zmieniona komenda send/broadcast,to oczywiste jest,że NIE.

----------------------------------------------------------------------------------

Halloween. <3

Opublikowano

Możliwości - pluginy (aczkolwiek Skript jest na dobrej drodze)

Pisanie - skrypty (aczkolwiek programowanie nie jest trudne,ale czasochłonne)

Skrypty i pluginy nie mogą "żyć ze sobą w zgodzie"? Co do 7-liniowych skryptów. Zależy. Jak jest pierdyliartowy ten sam skrypt,ale wykonany przez kogoś innego i zmieniona komenda send/broadcast,to oczywiste jest,że NIE.

Skript jest na dobrej drodze to fakt, do tego dochodzi możliwość jego edytowana i dodawania swoich eventów co wiąże się z ciekawszymi i lepszymi modyfikacjami w grze. Niestety skript nigdy nie dogoni pluginów i to jest mam nadzieję rzeczą oczywistą.

Każdy pisze jak chce i to jest moim zdaniem świetna sprawa. Osoby zakładające tematy z 5 linijkowymi skryptami to niestety skutek uboczny chęci dzielenia się wszystkim ze światem, skript nie ma tu nic do rzeczy. Aby nie przedłużać --> Chcesz coś mało skomplikowanego ? Nie umiesz pisać w javie ? Skript jest dla ciebie!

Umiesz javę? Chcesz napisać coś bardziej zaawansowanego ? Zrób plugin!

Czyli podsumowując, nie ma sensu tworzenia pluginu który za cel miałby wyświetlić 3 linijki na broadcaście i nie ma sensu robienia drugiego factions w skripcie.

417711489342956987022.png

Opublikowano

@UP

Javy*.

@Topic

Pluginy są o wiele lepsze, nie dość że mniej obciążają serwer to w dodatku mają więcej funkcji. Nie zapominajcie, że liczba funkcji w skryptach Skriptu (bo pluginy również mają skrypty) jest uzależniona od autora Skriptu, czego nie zobaczymy w pluginach - jedynym słowem:

Skrypt - dodatkowe obciążenie, mniej funkcji.

Pluginy - obciążają, ale mnie niż Skript, więcej funkcji.

No i - aby zaktualizować skrypty pierw musicie czekać na najnowszego Skripta, gdy przy pluginach możecie zaktualizować pare rzeczy i nie czekać kilku dodatkowych dni. ;)

BTW. Dzięki pisaniu skryptów wiele nie zyskacie - a pisząc pluginy dodatkowo nauczycie się pisać w Javie. :)

Opublikowano

W pluginach nie zrobisz nic takiego jak w skryptach , bo wiekszosc nie umie jawy :D

Nie rozumiem Twojej wypowiedzi, sądzisz że np. Ja nie napiszę czegoś większego niż osoba pisząca w skrypcie, ponieważ nie znam javy, chociaż znam 8S

Opublikowano

Nie wiem jak to można porównywać skrypty z pluginami-_-

Pluginy mają większą przewage i zawsze będą ją mieli.

Skrypty są do tworzenia mniej zaawansowanych rzeczy, najczęściej jakieś skrypty na czyszczenie chatu itd.

Pluginy mają większe możliwości, no ale cóż mało osób ogarnia Java'e.

Opublikowano

Skrypt - dodatkowe obciążenie, mniej funkcji.

Pluginy - obciążają, ale mnie niż Skript, więcej funkcji.

Popieram :)

@Topic

Dużo osób mówi, że skript mało obciąża, a weźmy pod uwagę wielkość samego pluginu skript. Waży on sam prawie 1.3 mb, więc jak, by mógł mniej obciążać, od takiego pluginu na gildie autorskiego, który waży ~ 200 kb ?

Pisząc plugin, uczysz się javy, która może Ci się w życiu przydać :)

Opublikowano

Hmmm. Jak to zazwyczaj bywa, jedni wolą skrypty, drudzy pluginy. Ciężko stwierdzić co jest lepsze. Jeżeli chodzi o łatwość pisania, to zdecydowanie skrypty. Wystarczy podstawowa znajomość języka angielskiego. Dzięki nim na serwerze nie ma opóźnień (lagów). Jedynym, dużym minusem skryptu jest to że nie może on być aż tak bardzo rozbudowany, jak plugin. Według mnie skrypty to przyszłość Minecraft'a. Na MPC mamy do dyspozycji 5k liniowy rozbudowany skrypt na gildię

1394047278-U990178.png

Opublikowano

Hmmm. Jak to zazwyczaj bywa, jedni wolą skrypty, drudzy pluginy. Ciężko stwierdzić co jest lepsze. Jeżeli chodzi o łatwość pisania, to zdecydowanie skrypty. Wystarczy podstawowa znajomość języka angielskiego. Dzięki nim na serwerze nie ma opóźnień (lagów). Jedynym, dużym minusem skryptu jest to że nie może on być aż tak bardzo rozbudowany, jak plugin. Według mnie skrypty to przyszłość Minecraft'a. Na MPC mamy do dyspozycji 5k liniowy rozbudowany skrypt na gildię

Skrypty bardziej obciążają serwer niż pluginy ;)

Opublikowano

Pluginy są nawet spoko i moim zdaniem są lepsze

Waros RPG - Krwawy Tron 2018 PREZENTACJA MPC Forum - KLIK
sygnatura.png

SERWER OD GRACZY DLA GRACZY!

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pluginy oczywiscie ze sa lepsze i jest to wiadome, lecz skripty maja to do siebie ze latwo sie je pisze i nauka nie jest trudna ;)

Najlepszy serwer Wojny Gildii?

Sprawdz! - mc.proCrafters.pl

Opublikowano

Moim zdaniem skrypty, łatwiejsze do pisania. Do pisania pluginów trzeba znać jave, a do skryptów podstawowy angielski i stronę z eventami i możliwość myślenia. Zabierałem się do pisania pluginów, ale stwierdziłem, że na początek starczą mi skrypty. Później pomyśle nad Pluginami.

Jak umiesz myśleć to napiszesz każdy skrypt

Opublikowano

Hmmm... To może i ja się wypowiem. Rzeczywiście, jezeli mamy porównywać wydajność nawet prostego 1 pluginu i 1 skryptu, to nie ma co się sprzeczać. Podkreślił bym jednak 2 kwestie. Po 1, że tak naprawdę kłócenie się co jest "lepsze" jest bez sensu. Wypada to bardzo sytuacyjnie, weźmy pod uwagę chociażby sposób wykonania, czy też ich ilość. Po 2 (tu od razu polecam zajrzeć do source Skriptu / zdekompilowac), skrypty nie są parsowane na bierząco. Trwa to dłużej, bo kod jako język skryptowy jest zapisany w czytelnym dla nas pliku tekstowym i w trakcie ładowania jest właśnie parsowany do tego właściwego. Później przeszkodą jest już tylko jego wielkość (ale z drugiej strony jest podzielony na wiele klas i nie działa Ci to wszystko na bierząco), bo to rzeczywiście spory plugin.

Wady, zalety, co wolę: Wadą Skript jest właśnie jego ograniczenie. Z zalet, to oczywiście jego prostota i nie ma co się oszukiwać. Osobiście co wolę, hmm... Nie przeszkadza mi ograniczenie możliwości Skript, ponieważ znając Jave, bez problemu mogę to dobie dopisać. Dlaczego wolę dopisać dodatek? W sumie można poświęcić na to 100% mniej czasu, obecnie jeżeli coś nie działa i nie ma mnie w domu, po prostu wchodzę na ftp i edytuje plik (z tel). Wybieram to z przyczyn praktycznych i bardziej dla mnie korzystnych. Dużo osób, które już "ogarniają" jave, darzy to niechęcią. Ja postanowiłem się do tego przekonać i nie żałuję. Wolę sobie ułatwiać życie, a nie trzymać się uprzedzeń i idei.

Ja nie bronię Skript i nie narzekam na Jave. Piszę w Javie i nie żałuję, bardzo przyjemny język. Według mnie powinieneś spróbować, nic nie stracisz, co najwyżej uprościsz sobie pracę. :)

dzikoysk.net && panda-lang.org && bukkit.pl

Opublikowano

Ci co kłucą sie co lepsze najwyraźniej nie testowali jeszcze obydwu rozwiązań wystarczająco dobrze. Dla przykładu dam starter serwera, mam go napisanego w skrypcie sh i nie żałuje, napisanie takiego skryptu zajmuje dużo mniej czasu, a nie wymaga się od niego jakiejś większej wydajności. Za to np. Jakiejś gry nie napisał bym w skrypcie, działała by ona dużo słabiej.

1390684250-U762298.png

Opublikowano

To, teraz ja sie wypowiem:
1.Sktipt, to plugin i to go łączy z pluginami
2.Skript, to wielka księga alliasów, dzieki czemu możesz szybciej napisać plugin

3.Skript, nie ma tak bogatego API ale spełnia swoją funkcje

4.Skript, w wydajności praktycznie niczym sie nie różni od zwyczjanie napisanego pluginu, no może poza opóźnienem w paru milisekundach

5.Jesli zależy Ci aby twój serwer był idealny to śmiało marnuj swoje życie na pisanie pluginów, zamiast pisać w skripcie

6.Niektóre 5io linijkowe kody inspirują do napisanie czegoś naprawde fajnego

7.Pluginy możesz łączy ze skryptami { tak jak pisał pan x3up }

8.I co ty takiego strasznego widzisz w skripcie?

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...