Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Z wykluczaniem Użytych label'i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, dawno tu nie zaglądałem bo jakoś sobie radziłem z vb :D. Ale nadszedł ten czas byście znowu mi pomogli, mianowicie robię taki ToDoList i mam problem z wykluczeniem uzupełnionych label'i

np.
-zrobić zakupy
-pojechać do warsztatu

i chcę aby program wiedział ile pól jest zajętych w tym przypadku 2/14, po usunięciu pola program by dodawał do zmiennej +1 (ktoś mi to z was już z indexem pokazał). Gdy będzie 14/14 program wyłączy Text Boxa i wyświetli prośbę o zwolnieniu pola.
Większy problem by był gdy ktoś by podspamił przycisk do usuwania z index 14 stało by się 999 xD.

A więc trzeba zrobić jeszcze tak by program dodawał zmienną tylko wtedy gdy usuwane pole ma text.

Główkuję nad tym trzeci dzień, będę wdzięczny gdyby ktoś podpowiedział. Pozdrawiam Cross.

mógł by mi admin/mod zmienić nick na "Cross"? Dzięki!.

Opublikowano

Co każdy Label ustawiasz zdarzenie TextChanged, a potem w tym dajesz sprawdzanie czy są zapełnione pola.

Opublikowano

Co każdy Label ustawiasz zdarzenie TextChanged, a potem w tym dajesz sprawdzanie czy są zapełnione pola.

Nie Ogarniam, możesz wytłumaczyć? :D

Opublikowano

W Properties każdego elementu są 2 zakładki, wybierz tą drugą i w niej powinno być lista np.: Click, TextChanged itd. Klikasz dwukrotnie na pole tekstu TextChanged i przekierowuje cię do form.cs i będzie np. TextBox1_TextChanged

W nim dajesz kod na sprawdzanie czy wszystkie są zapełnione.

Opublikowano

W Properties każdego elementu są 2 zakładki, wybierz tą drugą i w niej powinno być lista np.: Click, TextChanged itd. Klikasz dwukrotnie na pole tekstu TextChanged i przekierowuje cię do form.cs i będzie np. TextBox1_TextChanged

W nim dajesz kod na sprawdzanie czy wszystkie są zapełnione.

okej dotarłem do tego, ale przecież właśnie nie mam pojęcia jak ma wyglądać kod na to "są zapełnione" :)

Potrzebuję zrobić tak by program po wpisaniu tekstu wykluczał uzupełnione labele i dał tekst tylko do JEDNEGO pustego.

Po zwolnieniu jednego labelu wiedział że już jest wolny i można do niego wysłać następny wprowadzony tekst.

Opublikowano

if(textbox1.Text != "" && textbox2.Text != "" && i tak dalej)

{

//Tutaj możesz dodać wyświetlenie informacji za pomocą MessageBox

}

Opublikowano

A co do tego mają TextBoxy? przecież ja chcę wiedzieć które labele są zajęte. jak byś mógł rozwinąć i wytłumaczyć na czym polega ten kod. Dzięki i pozdrawiam.

Opublikowano

Przecierz w labelach nie można nic napisać?

@edit:

Jeśli chcesz nie pieprzyć się z tymi Dim as string itd. to przerzuć się na C#.

Opublikowano

Może ujmę to tak, Jest TextBox który po naciśnięciu "enter" wysyła swój tekst do labela i tu jest problem bo Owy label jest jedno razowy. A musi po kliknięciu buttona być pusty, to nie problem. Problemem jest zaś by "texbox" wiedział które są zajęte i do których można wysłać danny tekst a które ma ominąć i zostawić w spokoju.

@edit.

Proponujesz mi zmianę na C, ale to dla mnie w ogóle kosmos. Wiem że jest to język bardzo uniwersalny i tu się moja wiedza kończy, zresztą w VB troszkę się już "bawię" i ogarniam takie podstawy typu zmienne. Myślisz że taki drastyczne zawrót na C ma sens? :)

Opublikowano

Będziesz miał łatwiej. Mogę ci pomóc ogarnąć się w C#.

Kod C#:

private void texbox1_TextChanged(coś tam)

{

bool label1wolny;

bool label2wolny;

if(label1.Text != "")

{

//kod

label1wolny = false;

}

else

{

if(label2.Text != "")

{

//kod

label1wolny = false;

}

else

{

//i tak dalej

}

}

Opublikowano

a moglbys podac jakis kontakt do siebie np skype czy gg? bylo by mi latwiej ogarnac c gdybym mial mozliwosc kogos zawsze latwo zapytac.
sorry za brak polskich znakow.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...