Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Przemyślenia] Hostingi serwerów MineCraft, a VPS/Dedyki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Witam, na wstępie napiszę, że jeżeli masz -12 lat i nie poradzisz sobie z ssh to proszę tego nie czytać.

Chciał bym wam w tym temacie uświadomić, że każdy hosting bez wyjątku oferujący niby "wydajne" serwery MineCraft was okrada. Typowy hosting MineCraft-a bierze słabej wydajności dedyki z przykładowo naszego Atmana. Pamiętajcie drodzy użytkownicy, że nie liczy się tylko pamięć RAM naszego serwera, lecz także inne specyfikacje, pamięć ram z ceną jest coraz większa, lecz np. prędkości łącza hostingi już nie podają, jeden dedyk jest podzielony na np. 15 serwerów, więc jeżeli na jeden serwer jest atak to wszystkie obrywają, jeżeli jeden serwer jest ostro przeciążony to wszystkie to odczuwają, to mydlenie oczów, że serwery są najwydajniejsze itp. ech... wystarczy nauczyć posługiwać się SSH i możemy sobie spokojnie poradzić bez wymyślnych panelów z grafiką tysiąca barw... Nie ma itemshopu? Nie ma sprawy mogę nawet ja osobiście wam napisać, jest też Wiele stron które takowe oferują. Teraz porównajmy ceny.

hosteam.pl

Hosting nie do zdarcia, ataki nie są Ci straszne.

Za 457zł kupi się tam dedyka 16GB, który zaufajcie mi będzie ok. 6/8x lepszy od oferty redstone z craftserve (170złx6=1220zł). Taki serwer spokojnie utrzyma 250/300 Graczy, a przy tym z craftserve przy 80 pojawiają się problemy, ludzie... + Brak SSH.

_______________________________________________________________________________________________

Okej... nie jesteście mi ufni, zależy wam na RAM.

Polecam:

http://www.ovh.pl/serwery_dedykowane/

Za ok. 150zł można kupić dedyka kimsufi złożonego ze starych podzespołów, nie jest to taka bomba jak w hosteam, lecz jest bardzo tani i utrzyma ok. 2x więcej Graczy niż za przeproszeniem gówno z hostingów kosztujące 200zł...

Na swoim dedyku/VPS możecie postawić stronę, ts, serwer, inny serwer. Nic was nie będzie ograniczało. :) Czy myślicie, że mc.skkf.pl ma maszyne z craftserve? Oj... bardzo się mylicie koledzy, Pan SKKF preferuję w czymś co jest wydajne, a nie pompowanym reklamą dziadostwie.

Jak uruchomić serwer na dedyku/VPS:

http://www.mpcforum.pl/topic/613563-tut-stawiane-serwera-minecraft-na-vps/

Temat będzie rozpisany.

Proszę nie kupować serwerów na hostingach gdy te nie podają innych parametrów tylko pamięć ram, gdyż jest to chwyt marketingowy.

Opublikowano

Jest trochę racji w tym co napisałeś, ale jak każdy młody człowiek skupiłeś się na jednym aspekcie i nie wziąłeś pod uwagę wielu innych czynników, oraz brakuje Tobie co nieco wiedzy, ale od początku.

Serwery dedykowane są bardzo dobrą opcją ale:

- wystarczy TYLKO nauczyć się ssh. Co to ma znaczyć ?

To nie TYLKO i nie SSH.

Zarządzanie serwerem wymaga ogromnej wiedzy i doświadczenia.

Wiesz ilu mamy klientów, którzy nie poradzili sobie z samodzielnym zarządzaniem serwerem dedykowanym ?

Wszystko fajnie do czasu kiedy nie pojawią się pierwsze poważniejsze problemy. Wtedy winny jest kto ? Dostawca serwera dedykowanego. Dla czego ? Bo jak się nie potrafi samemu zdiagnozować przyczyny problemu, to się porównuje np: u kolegi dedyku działa dobrze.... Czyli ? Winny dostawca ?

- Z 30 Gbps atakami poradzą sobie TYLKO największe data center, które mogą zaoferować balckholing. Nie widziałem aby hosteam.pl miał to w ofercie. Obecnie ma to ATM i SprintDataCenter. Tu się kłania Twój brak wiedzy.

- nie każdy ma potrzebę prowadzenia serwera na 60,80 lub 300 slotów. 90-95% (moje szacunki) serwerów mieści się w 20 slotach. Po co ma płacić 400 zł kiedy może 30-40 zł ?

- to na prawdę jest kwestia tego co kto potrzebuje, jeden ma potrzebę jak np przy pokemod mieć mega wydajną maszynę bo już przy 90 slotach nawet dwa rdzenie Xeon E5 1650 nie dają rady i potrzeba jeszcze więcej, a inny 80 slotów na jednym rdzeniu mieści i działa to ok, bez żadnych lagów, to po co ma wydawać 400 zł i samemu się wozić z zarządzaniem dedykiem ?

Cała Twoja teza nie ma sensu jeżeli spojrzeć z punktu widzenia potrzeb. Jak ktoś ma potrzeby na dedyka, to niech bierze dedyka, a jak nie ma takich potrzeb to niech korzysta z hostingów.

Merytorycznie, obiektywnie, pozytywnie :)

Opublikowano

Jest trochę racji w tym co napisałeś, ale jak każdy młody człowiek skupiłeś się na jednym aspekcie i nie wziąłeś pod uwagę wielu innych czynników, oraz brakuje Tobie co nieco wiedzy, ale od początku.

Serwery dedykowane są bardzo dobrą opcją ale:

- wystarczy TYLKO nauczyć się ssh. Co to ma znaczyć ?

To nie TYLKO i nie SSH.

Zarządzanie serwerem wymaga ogromnej wiedzy i doświadczenia.

Wiesz ilu mamy klientów, którzy nie poradzili sobie z samodzielnym zarządzaniem serwerem dedykowanym ?

Wszystko fajnie do czasu kiedy nie pojawią się pierwsze poważniejsze problemy. Wtedy winny jest kto ? Dostawca serwera dedykowanego. Dla czego ? Bo jak się nie potrafi samemu zdiagnozować przyczyny problemu, to się porównuje np: u kolegi dedyku działa dobrze.... Czyli ? Winny dostawca ?

- Z 30 Gbps atakami poradzą sobie TYLKO największe data center, które mogą zaoferować balckholing. Nie widziałem aby hosteam.pl miał to w ofercie. Obecnie ma to ATM i SprintDataCenter. Tu się kłania Twój brak wiedzy.

- nie każdy ma potrzebę prowadzenia serwera na 60,80 lub 300 slotów. 90-95% (moje szacunki) serwerów mieści się w 20 slotach. Po co ma płacić 400 zł kiedy może 30-40 zł ?

- to na prawdę jest kwestia tego co kto potrzebuje, jeden ma potrzebę jak np przy pokemod mieć mega wydajną maszynę bo już przy 90 slotach nawet dwa rdzenie Xeon E5 1650 nie dają rady i potrzeba jeszcze więcej, a inny 80 slotów na jednym rdzeniu mieści i działa to ok, bez żadnych lagów, to po co ma wydawać 400 zł i samemu się wozić z zarządzaniem dedykiem ?

Cała Twoja teza nie ma sensu jeżeli spojrzeć z punktu widzenia potrzeb. Jak ktoś ma potrzeby na dedyka, to niech bierze dedyka, a jak nie ma takich potrzeb to niech korzysta z hostingów.

1. Do postawienia serwera MineCraft wystarczy praktycznie tylko SSH, hostingi dedyków które podałem pomagają nowicjuszom w trudniejszych zabiegach bardzo szybko.

2. Gdzie pisałem, że wytrzymają takie ataki? o.O Pisałem, że na pewno ten dedyk z hosteam wytrzyma więcej niż przykładowo z mineserw czy jak to się nazywało.

3. Do tego są VPS.

4. @up

5. Jak ktoś chce tracić bez sensownie pieniądze to niech korzysta.

Zgadzam się tylko z tym, że serwery dla max 20/30 Graczy na hostingach mogą być opłacalne.

Opublikowano

1. Nie prawda. Nie będą siedzieć i diagnozować np segmentation fault -ów, bo to wymaga bardzo wiele czasu. SSH kolego to jest tylko protokół, a nie wiedza jak zarządzać serwerem. Jak widać sam jej nie posiadasz, a doradzasz innym....

2. Podajesz konkrety bez określenia gdzie utrzymuje swoje maszyny dany hosting. Hosting nie może się sam obronić przed atakami, bo takie możliwości ma tylko data center, ale naprawdę skutecznie to może TYLKO duże data center.

3. A czym będzie się różnił VPS obejmujący całość zasobów danej maszyny od serwera dedykowanego ? Niczym. To jest dokładnie to samo. VPS pozwala na wydzielenie części zasobów danej maszyny i uruchomienie na tych zasobach odseparowanego systemu operacyjnego.

Merytorycznie, obiektywnie, pozytywnie :)

Opublikowano

A mój znajomy na 12 lat i pisze pluginy, skrypty, strony robi, serwery kreuje... :P

A co do skkf'a to on ma klaster - bo na jakiej innej zasadzie działa border?

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

A mój znajomy na 12 lat i pisze pluginy, skrypty, strony robi, serwery kreuje... :P

A co do skkf'a to on ma klaster - bo na jakiej innej zasadzie działa border?

Posiada jeden dobry dedyk.

Opublikowano

@UP
Nie bo nie potrzebuje ale przedtem z mojego korzystał. - jesli chodzi Ci o mojego znajomego?

a skkf ma kilka maszyn bo po co by sektory robił?

@UPAll
Wiecie że są serwisy zewnętrzne które oferują zapory anty DDoS? - ale tanie to one nie są.

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

@UP

Nie bo nie potrzebuje ale przedtem z mojego korzystał. - jesli chodzi Ci o mojego znajomego?

a skkf ma kilka maszyn bo po co by sektory robił?

@UPAll

Wiecie że są serwisy zewnętrzne które oferują zapory anty DDoS? - ale tanie to one nie są.

1. SKKF ma jednego dedyka pod ten serwer, sprawdzone info ;)

2. Wiem :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...