Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak szybko pozbyć sie choroby.

KoORNEL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wiem ze to forum nie jest do takich pytań, jednak przecież to dział pogaduszki. Szukałem już odpowiedzi na rożnych forach medycznych, odpowiedzi na interesujący mnie temat nie znalazłem.

Choroba: (Podejrzewam) przeziębienie

Objawy:

- Mocny katar

- Zatkany nos

- Mocny suchy/mokry kaszel

- Ból gardła

- Dreszcze

- Mrowienie w nosie

Chciałbym uzyskać wasze porady jak w krótki odstęp czasu pozbyć sie przeziębienia. Zależy mi aby było to 2-3 dni.

Za pełne uzasadnienie odpowiedzi daje like.

Posty typu "forum zamienia sie w samosie" będą zgłaszane.

Pomagam w tworzeniu for IPB za darmo. Trzy letnie doświadczenie.

Opublikowano

Czemu nie pójdziesz do lekarza? Nie ma co się leczyć na własną rękę bo sobie można tylko zaszkodzić.

x4Ctt7j.png

LONG.LIVE.A$AP !

Opublikowano

Weź jakieś tabletki do ssania na ból gardła, leż w łóżku i wypoczywaj, pij herbatę z miodem.

Możesz wziąć jakieś przeciwbólowe jeśli bolą Cię mięśnie, stawy lub coś. Pij wapno itd.

Ale najlepiej byłoby się po prostu przebadać. Bo może to być coś więcej niż tylko przeziębienie.

Ja dzisiaj skończyłem brać antybiotyk, a na początku bolała mnie tylko głowa i gardło, jednak nie poszedłem do lekarza i po 2 dniach miałem 39,5C.

Opublikowano

Idź do lekarza to zostaniesz przebadany fachowym okiem+choroba zostanie ci wpisana do karty co bywa przydatne lekarzom gdy leczysz się w szpitalu.

Opublikowano

up zjedz tabletki na gardlo? hmmm...

lekarz przepisze mu jakies leki po 50zl i i tak z czasem samo przejdzie.

ja teraz leze w lozku z bolem gardla w dzien i do jutra moze wyzdrowieje :p

polecam herbate z cytryna i miodem i lezenie w lozku

Opublikowano

Wpierdalaj makowiec :D . Aserio to czosnek mojego dziadka psikacz do nosa najlepiej otrivin witamina c++ no i mpc :) . Pod kołdrą leż i się wypoć

Opublikowano

Syrop na kaszel lub stary sposób z cebuli i najważniejsze to że musisz być ciągle w łóżku najlepiej z grubą kołdrą ponieważ musisz "wypocić tą chorobę"

1386361287-U962219.png

By Maxio.

Opublikowano

Jedyne co mogę Ci poradzić, to wypisać listę specyfików, które biorę, gdy jestem chora i nie mam jak iść do lekarza. W swojej szafie mam całą apteczkę.

Przede wszystkim dobrze jest dowalić rozpuszczalną witaminą C 1000 mg - złoty środek w walce z przeziębieniem. Pić to z 3-4 razy dziennie przez kilka dni. Do tego przydałoby się zażywać lek na przeziębienie i grypę. Ostatnio analizowałam składy wszystkich dostępnych gripexów itp. i wybrałam Polopirynę S (dała radę, gdy mnie brało). Można też kupić jakieś rozpuszczalne do picia (skład będzie podobny, żadnych cudów nie wymyślą nagle). Jeśli chodzi o ból gardła, to za najlepsze tabletki uważam Strepsilsy ze środkiem znieczulającym (nie dość, że pomaga, to jeszcze miejscowo łagodzi). Na katar polecam krople Xylorin. Na gorączkę i dreszcze - aspiryna. Do tego pomaga mi na kaszel i katar smarowanie klaty oraz nosa maścią Vick. Oczywiście powinieneś leżeć w łóżku.

* Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

Pamiętaj jednak, że żadne porady na forum nie zastąpią Ci pomocy ze strony lekarza. Równie dobrze może nie być to zwykłe przeziębienie. Swoje objawy opisałeś tak, że nie lekceważyłabym ich. Ja aktualnie od głupiego zapalenia zatok skończyłam na antybiotyku, który biorę od 7 dni.

#don't care

Opublikowano

Nie przejdzie to w 2-3 dni bo jest to grypa.
Grypa ogólnie trzyma 7 dni, może jedynie Ci się trochę polepszyć, jeżeli wypijesz 3 razy dziennie środki rozgrzewające i musisz ciągle leżeć w łóżku i się wygrzewać, odpuść sobie komputer najlepiej. tylko wtedy może Cię łatwo przewiać.

Opublikowano

Nie przejdzie to w 2-3 dni bo jest to grypa.

Grypa ogólnie trzyma 7 dni, może jedynie Ci się trochę polepszyć, jeżeli wypijesz 3 razy dziennie środki rozgrzewające i musisz ciągle leżeć w łóżku i się wygrzewać, odpuść sobie komputer najlepiej. tylko wtedy może Cię łatwo przewiać.

Właśnie... To co napisałeś to są typowe objawy grypy.

Ja polecam Gripex, 2 tabletki i od razu mi pomogło. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...