Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Laptop nagle się wyłącza.

art88

Pytanie

Opublikowano

Witam

Od pewnego czasu mam ogromny problem ze swoim leciwym już laptopem.
Do tej pory nic złego sie z nim nie dzialo,aż do teraz.
Na poczatek parametry:
Acer Aspire 5930
Windows 7 Professional Service Pack 1
Procesor: Mobile DualCore Intel Core 2 Duo P7350, 2000 MHz (7.5 x 267)
Ram: DIMM1: Samsung M4 70T5663QZ3-CE6 2 GB DDR2-667 DDR2 SDRAM (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
DIMM3: GoodRAM GR667S264L5/2G 2 GB DDR2-667 DDR2 SDRAM (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
Grafika: NVIDIA GeForce 9600M GT (512 MB)
Dysk: WDC WD3200BEVT-00ZCT0 ATA Device (298 GB, IDE)
Problemem jest gwałtowne wyłączanie i wieczne restarty laptopa w dośc określonych momentach.
Używam go zazwyczaj z myszką na usb i zewnętrzną kartą sieciową wifi usb (Realtek RTL8187 Wireless 802.11b/g 54Mbps USB 2.0 Network Adapter)
Gdy włączam komputer, i urządzenia usb są podłączone w momencie ładowanie systemu komputer gwałtownie(!!!) sie wyłącza,po czym nastepuje restart.
Można tak bez końca ,do czasu gdy nie wyciągne z portow usb urządzen poprostu nie da sie go uruchomić.
Zwykle uruchamiam go bez podpietych usb i gdy system sie załaduje po kilku minutach podpinam karte i mysz i wszystko działa ....do czasu gdy chce go wylączyc
,w czasie zamykania systemu znów nastepuje gwałtowne wyłączenie po czym znów sie restartuje .
Tak samo dzieje sie gdy wyciągne nagle któreś z usb lub Wysune nośnik poprzez "Bezpieczne usuwanie sprzetu"
Brak mi już pomysłów na to co może byc przyczyną problemu.
Raczej nie jest to system bo go formatowałem i problem nadal wystepuje .
Zasilacz też raczej nie bo zakupilem nowy oryginalny i działo sie dokładnei tak samo jak ze starym.
Sprawdzałem na wszystkich portach usb i z innymi urządzeniami i nadal jest tak samo.
Będe wdzięczny za wszelkie sugestie które pomogły by mi rozwiązać tą awarie .
Pozdrawiam

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim pierwszym pomysłem była wymiana zasilacza,kupiłem nowy oryginalny ale efekt był żaden.Wszystko dokładnie tak jak na tym starym wiec awaria
zasilacza raczej nie ma tu miejsca.

Zasilacz to DELTA ELECTRONICS INC. Model ADP-90SB BB (19V 4,74A)

To nie jest zasilacz tylko "pseudo" zasilacz!!! Polecam ci zasilacz "Aerocool", albo "BeQuiet!". Mój komp czasami też się sam wyłącza, ponieważ także mam zasilacz z czarnej listy, zrobił zwarcie i rozwalił dysk twardy. Tu masz skutki używania zasilacza z czarnej listy http://www.theregister.co.uk/2012/11/26/exploding_computer_vs_reg_reader/. Możliwe jest również, że masz wirusa na kompie, który mówi komputerowi, że zasilacz ma 30c, kiedy ma już 90c, i komputer nie wie co robić, i wyłącza się sam, aby zapobiec uszkodzeniu.

@EDIT

Logitech M90 tak??? Sprawdź, czy kabel się gdzieś nie powyginał, ponieważ wygięty kabel myszki (i każdego innego sprzętu) może powodować zwarcie, czyli w efekcie końcowym uszkodzenie zasilacza.

@EDIT

Wiesz czemu czepiam się tak twojego zasilacza? Bo więszość tego typu problemów jest spowodowanych przez skoki napięcia w zasilaczu

@EDIT

Wyczyść cały komputer (odkurz go trochę od środka i na zewnątrz) i zdefragmentuj dysk

Jeśli nic z tego co napisałem nie pomoże, wymień wejścia USB. Jeśli to też nie pomoże, to nowy laptop, bo ja tu już innego rozwiązania nie widzę. Ewentualnie ODDAJ DO NAPRAWY.

Z powodu licznych hejtów w moją stronę, nie będę korzystał więcej z tego konta (prawdopodobnie z forum też). Haters gonna hate...

Opublikowano
Zasilacz to DELTA ELECTRONICS INC. Model ADP-90SB BB (19V 4,74A)

Standardowo do Laptopa podłaczona jest zewnętrzna karta wi-fi (Realtek RTL8187 Wireless 802.11b/g 54Mbps USB 2.0 Network Adapter)

oraz mysz Logitech M90.Jednak nie ma to znaczenia co podłacze bo na każdym innym urządzeniu usb dzieje sie tak samo.

Moim pierwszym pomysłem była wymiana zasilacza,kupiłem nowy oryginalny ale efekt był żaden.Wszystko dokładnie tak jak na tym starym wiec awaria

zasilacza raczej nie ma tu miejsca.

Ps:Drogi użytkowniku "wiewir",gdybym chciał zainwestować w nowy sprzęt to uwierz mi nie zawracałbym gitary ludziom na forum z prośbą o pomoc.

Opublikowano

Podaj pełną nazwę zasilacza, i urządzeń, które podłączasz do usb

Z powodu licznych hejtów w moją stronę, nie będę korzystał więcej z tego konta (prawdopodobnie z forum też). Haters gonna hate...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...