Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Matma] Oblicz miary kątów trójkąta

.old

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Otóż z pomocą kątomierza bym mógł to zrobić, ale trzeba jeszcze zrobić obliczenia jak to się zrobiło.. Więc: Jest okrąg, w nim trójkąt (różnoboczny). Wierzchołki tego trójkąta to standardowo A, B, C. Resztę wytłumaczy ten obrazek:

mo45.png

Czyli, że trzeba wyliczyć (na podstawie tego rysunku) kąty (te wierzchołki A, B, C) w trójkącie. Potrzebuje tego jak najszybciej ;)

Edit: Jakoś to wyliczyłem, ale to raczej powinno wyjść 180*, a mi wyszło 130* :/

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Oznacz sobie środek okręgu jako np. R. Każda niebieska linia to promień okręgu, a więc są równej długości. Ramiona każdego z trójkątów są równej długości, z własności kąty przy podstawie takiego trójkąta są sobie równe. A więc kąty przy podstawie trójkąta CRB są równe (180-130)/2, czyli 25. Poprowadź sobie od wierzchołka C prostą przedłużoną z promienia, aby utworzyła kąt prosty z podstawą AB. Wtedy kąt ABC jest równy 180-90-25=65 (25+40). Katy przy podstawie trójkąta ARB są równe wiec 40 (65-25) a kat przy wierzchołku R 100 stopni (180-40*2). Wtedy kat ARC będzie wynosił 130 (360-100-130), a przy podstawie liczysz tak samo jak wczesniej. (180-130)/2

Pomogę z matematyki, PW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...