Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TUT] Perl #1 - podstawowe wiadomosci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jako ze perl jest pieknym jezykiem, a nie widzialem tu dawno na forum nic w perlu, postanowilem napisac ten tutorial. postaram sie w kilku czesciach tego tuta przekazac ci moja wiedze nt programowania w perlu xD Aby wyniesc cos z tego tuta musisz umiec przynajmniej jeden jezyk programowania w stopniu podstawowym.

wybaczcie za chujowy wyglad, no ale nie mam edytora zadnego podczas pisania pistow ...

1. Interpreter

Perl jest jezykiem interpretowanym, tzn ze jest wykonywany na biezaco, a do uruchamiania programow potrzebny jest nam interpreter perla (nie zawsze, sa takie rzeczy jak perl to exe, ale o tym nie dzis).

Co do interpretera nic nie polecam, przed niczym nie przestrzegam. Na windowsie mialem krotka stycznosc z perlem, korzystalem z ActivePerla, teraz jestem na linuxie, korzystam z normalnego interpretera perla. Do edycji kodu polecam gvim / gedit. Tutorial ten bedzie kierowany glownie pod linuxa, ale na windowsie wszystko wyglada podobnie.

Interpretery windows:

http://www.activestate.com/activeperl

http://www.perl.org/get.html

Interpreter na linuxa mozna pobrac przez terminal, wpisujac :

sudo apt-get install perl

2.Perl - perl zostal stworzony, 'aby latwe rzeczy pozostaly latwymi, a trudne staly sie wykonalne' - posiada on duzo przydatnych funkcji, lecz nie nadaje sie raczej do pisania gier, czy np programow biurowych, natomiast idealnie sprawdza sie we wszystkich dziwnych sytuacjach. Niektorych przeraza jego skladnia, dluzsze kody czasami bywaja straszne, ale wedlug mnie kod jak kod, nie mam wiekszych problemow z czytaniem kodu niz np z C++ czy C#.

3.Hello World!

Przyjrzyjmy sie przykladowemu kodowi:

print "Hello World! \n";
Kod po uruchomieniu wypisze "Hello World" w konsoli i przejdzie do nowej linii. Pewnie spostrzegawczy zauwazyli, ze '\n' wystepuje tez w C/C++ - perl posiada wiele elementow tamtych jezykow + swoje fajne rzeczy, lecz o tym pozniej. Zajmijmy sie teraz odpalaniem programu w perlu, ale najpierw go utworzmy (plik z kodem). Na windowsie tworzymy plik *.pl, i go wypelniamy, potem po prostu odpalamy cmd [WINDOWS + R -> CMD], przechodzimy do folderu gdzie mamy interpreter i piszemy

perl sciezka/do/skryptu.pl
Na linuxie sprawa wyglada podobnie, aby utworzyc i uruchomic skrypt piszemy kolejno w terminalu:

sudo gvim skrypt.pl
sudo perl skrypt.pl
Nic trudnego, prawda? Niedlugo to sie zmieni :D

4. Podstawowe zmienne

W perlu wystepuje kilka rodzajow zmiennych - najpierw zajmiemy sie skalarami

Skalar to podstawowa zmienna, poprzedza ja znak dolara, np

$zmienna = 1;
$zmienna2 = 'LOL';
$zmienna3 = 3.14;
Jak pewnie zauwazyles, perlowi obojetne jest to czy do $zmienna wpiszemy liczbe calkowita, czy liczbe zmiennoprzecinkowa, czy stringa (ciag znakow).

Kolejnym typem zmiennych sa tablice.

Tablice poprzedzamy malpa '@'

@tablica = (1,2,3,4,5,6,7,8,9); # zwykla tablica
@tablica2 = (1..13); #ciag od 1 do 13
O tablicach bedzie pozniej, dlatego nie zaprzatajmy sobie teraz tym glowy.

5. Operatory arytmetyczne.

W perlu wystepuje kilka operatorow arytmetycznych zapozyczonych z C/C++, i kilka nowych, przyjrzyjmy sie im:

a/b # a podziel przez b
a%b # a modulo b - zwraca reszte z dzielenia a przez b, np 3%2 == 1
a+b # dodawanie
a-b # odejmowanie
a-- # zmniejsz a o 1
a++ # zwieksz a o 1
a**b # a do potegi n, np 3**2 da nam 9, mozna tego uzywac jako pierwiastka wykorzystujac wlasnosc, ze                                                                                          a^(b/c) = pierwiastek 'c'-stopnia z 'a' do potegi 'b'
6. Operatory przypisania:

a-=b # a = a - b
a+=b # a = a + b
a*=b # a = a*b
a/=b # a = a/b
a%=b # a = a%b
a**=b # a = a**b
Opublikowano

wkurza mnie ten brak edytora podczas pisania postow, a ja nie pamietam dokladnie jaki rozmiar czcionki jak wyglada, wiec ten tut wyglada jak wyglada ... postaram sie kolejne czesci jakos ladniej napisac xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...