Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] spadki klatek w grze przy minimalizowaniu

Luki930

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam dość nietypowy problem związany z grą The WarZ (Infestation). Otóż raz gra działa dobrze, a raz źle. Co mam na myśli? Normalnie miewam w grze mniej więcej 30fps. Nie jest to jakiś tam szał, ale jestem w stanie kogoś zabić i uciec np. w inne miejsce. Natomiast, jak zminimalizuję grę lub ją wyłączę, a potem chciałbym włączyć na nowo, to otrzymuję masakryczne spadki 8-15fps i wtedy tylko pomaga: restart gry, ponowne zminimalizowanie i maksymalizowanie gry, aż do uzyskania płynności lub nadanie wysokiego priorytetu. Jednak ten ostatni sposób nie zawsze pomaga. Spadki klatek mam wszędzie, niezależnie od miejsca. Mogą to być lasy, miasto, a nawet safezone. Jak zacznie mnie ciąć to raczej wszędzie. Generalnie wygląda to tak jakby mi się doczytywał teren. Obraz nie jest płynny, a postać ma sekundowe zacinki. Nieraz mnie w ten sposób zombiaki zabiły. Jak mam płynnie to staram się z tą grą nic nie kombinować. Nie minimalizuję jej itd. Po prostu jestem cały czas w menu postaci. Już nawet byłem desperatem i chciałem odpalić hax, który zmniejszał troszkę kontury drzew i trawę tak by poprawić sobie wydajność, ale jak wiadomo hax sam w sobie dość mocno obciąża, więc i tak efekt byłby słaby. W sumie pierwszy raz z takim problemem się spotykam. Powiedzcie jak temu zaradzić? Są jakieś sposoby na utrzymanie stabilności fps w infestation?, tak by nie spadały one tak drastycznie? Są jakieś pliki typu local.ini, które poprawiają wydajność? Jeżeli macie jakikolwiek pomysł napiszcie.

Zakładam, że pojawią się eksperci w tej dziedzinie i ludzie pragnący nabić posty. Tak więc postaram się już teraz zapobiec spamowi i bardziej szczegółowo rozłożyć temat na czynniki:

*Optymalizacja- Tak, owszem gra ma beznadziejną optymalizację. Miała lepszą do momentu kiedy zostało zmienione oświetlenie. Wtedy grało mi się zajebiście płynnie i poświęciłem wtedy tej grze bardzo dużą ilość godzin. Teraz już tak nie jest.

*wirusy- przeskanowałem kilkoma antywirusami. Obecnie mam zainstalowaną Avie Internet security i wątpię, aby mogło coś wpłynąć na warz.

*ustawienia gry- w grze dosłownie wszystko co się tylko dało jest wyłączone i na low. Rozdziałka jest obecnie na 1280x800 i więcej nie da się obniżyć, bo nic kompletnie bym nie zobaczył. Już teraz jest pikseloza, a chcę jeszcze kogoś zabić. Nie gram w okienku bo obraz miałbym mały, a tak jest rozciągnięty pod mój monitor.

*procesy, ustawienia, optymalizacja itd.- wszystko co tylko można było wyłączyć jest wyłączone. Oprócz gry włączony jest tylko antywirus. Generalnie troszkę zadbałem o porządek w moim PC. Zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Przeskanowałem, przeczyściłem ccleanerem, wyłączyłem zbędne usługi w7, wyłączyłem zbędne programy z autostartu, w ustawieniach nvidii dałem wszystko na wysoką wydajność, dokonałem defragmentacji, zmodyfikowałem kompozycję i wyłączyłem przezroczystość i inne bajery, które obniżały wydajność. Wykonałem dosłownie wszystko co normalny informatyk w serwisie byłby w stanie mi zrobić.

*razer/game boster- te programy są o kant dupy. Testowałem je. Nie dały kompletnie nic poza procesem, który wisi w systemie. Tak jak napisałem wyżej mam porządek w komputerze, a te programy działają na zasadzie blokowania i wyłączania aktywnych programów w tle. Ja takowych nie posiadam.

*temperatury PC- proszę bardzo. Wykonane hwmonitorem: http://screenshooter.net/4308434/amstsij Jeżeli będzie potrzeba zrobię z innego programu.

* komp- CPU: IC2D e7200, GPU: GEFORCE 9600GT 1GB, 4GB RAM, OS: W7 x64.

*nowy PC?- właśnie składam na nowe podzespoły, ale niestety 3k to dość spory wydatek, dlatego chcę jeszcze wycisnąć z mojego drewnianego kompa.

To w sumie tyle. Opisałem dość szczegółowo mój problem. Mam nadzieję, że jasno. Proszę o pomoc dlaczego pojawiają się takie spadki fps?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...