Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Różnica między CL9 a CL11

kubaxaxa3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cl to opóźnienia. I im ta wartość jest niższa tym mniej czasu trzeba na pobranie danych z pamięci. Więc im Cl mniejsze tym lepiej.

Opublikowano

Cl to opóźnienia. I im ta wartość jest niższa tym mniej czasu trzeba na pobranie danych z pamięci. Więc im Cl mniejsze tym lepiej.

Czyli jeżeli miałbym to wybrania pamięć CL9 1600 MHz I CL11 1600 MHz to lepiej wybrać w tym przypadku CL9? A jak ma się sprawa jak jest powiedzmy CL9 1333 MHz a CL11 1600 MHz?

Maroon-5-Concert-from-Katrina-Rivera-800

Opublikowano

Między pamięcią Cl9 1600Mhz a Cl11 1600 Mhz lepiej wybrać tą pierwszą. A między CL9 1333 MHz a CL11 1600 MHz znów lepiej wziąć tą pierwszą, czyli CL9 1333 MHz. Kiedyś widziałem jakiś test gdzie właśnie ta pamięć z mniejszym Cl była odrobinę lepsza. Dopiero przy częstotliwościach 1866Mhz, 2133Mhz czy wyższych opłaca się wybierać pamięci z cl ponad 10.

Opublikowano

Między pamięcią Cl9 1600Mhz a Cl11 1600 Mhz lepiej wybrać tą pierwszą. A między CL9 1333 MHz a CL11 1600 MHz znów lepiej wziąć tą pierwszą, czyli CL9 1333 MHz. Kiedyś widziałem jakiś test gdzie właśnie ta pamięć z mniejszym Cl była odrobinę lepsza. Dopiero przy częstotliwościach 1866Mhz, 2133Mhz czy wyższych opłaca się wybierać pamięci z cl ponad 10.

Okej dzięki. A są jeszcze jakieś inne CL niż CL9 i CL11?

Maroon-5-Concert-from-Katrina-Rivera-800

Opublikowano

W pamięciach ddr3 najwięcej jest pamięci z opóźnieniami od cl7 do cl12. Na pewno są jeszcze cl6 ale czy niższe to tego nie wiem. Wyższe już raczej tylko będą przy robieniu OC. Choć najlepiej przy pamięciach 1333/1600Mhz wybierać te które mają od cl8 do cl10. Bo niższe opóźnienia dadzą różnicę głównie w benchmarkach i przy normalnym używaniu się tego nie zobaczy. Zawsze można też robić OC pamięci i wtedy można wybierać czy się chce mieć mniejsze opóźnienia czy większą częstotliwość.

Opublikowano

W pamięciach ddr3 najwięcej jest pamięci z opóźnieniami od cl7 do cl12. Na pewno są jeszcze cl6 ale czy niższe to tego nie wiem. Wyższe już raczej tylko będą przy robieniu OC. Choć najlepiej przy pamięciach 1333/1600Mhz wybierać te które mają od cl8 do cl10. Bo niższe opóźnienia dadzą różnicę głównie w benchmarkach i przy normalnym używaniu się tego nie zobaczy. Zawsze można też robić OC pamięci i wtedy można wybierać czy się chce mieć mniejsze opóźnienia czy większą częstotliwość.

jak dla mnie 2Ghz i 14Cl jest gorsze od cl9 i 1.3Ghz, czy 1.6 i 10cl.

Cl<7 pewnie idzie uzyskać zniżając taktowanie.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Czyli, np. do haswella kepiej brac Cl9 1333? Bo gdzies widzualem, ze proponuje, ze niby lepsze cl11

Prawda jest taka, że byle które weźmiesz a różnicy nie będzie widać.

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

Prawda jest taka, że byle które weźmiesz a różnicy nie będzie widać.

Będzie widać np. podczas załączania komputera i w grach też minimalnie to odczuwam.

Czyli, np. do haswella kepiej brac Cl9 1333? Bo gdzies widzualem, ze proponuje, ze niby lepsze cl11

Jak masz kręconego haswella, to lepiej brać pamięci z niskim taktowaniem, te 1600 mogą być, ale wyżej już nie.

@Topic.

I nie warto przepłacać za pamięci 1600Mhz z Cl11, bo większość kości 1333 pójdzie na 1600 z cl < 10

436951440626370320491.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...