Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

C++ Zadanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
#include <iostream>
#include <conio.h>
using namespace std;

int main()
{
    int ile=0;
    int zbior[5];
    do{
        cout<<"Podaj "<<ile+1<<" liczbe: ";
        cin>>zbior[ile];
        ile++;
    }while(ile<5);
    ile=0;
    do{
        cout<<zbior[ile]*zbior[ile]<<endl;
        ile++;
    }while(ile<5);
    getch();
}

Myślę, że za wiele nie trzeba tłumaczyć :D . Są 2 pętle, w pierwszej użytkownik wprowadza po kolei 5 liczb do tablicy zbior, a potem, w drugiej pętli, program wypisuje kwadraty tych liczb.

Opublikowano

A ja mam pytanie jeszcze co jest w tej zle

#include <iostream>
using namespace std;
int main (int arqc, char * argv [])
{
int tab[30], i, n;
cout << "podaj ile chcesz otrzymac liczb mozesz podac max10, liczby moga byc ujemne jak i dodatnie= ";
cin >> n;
if (n >0 && n < 31) {
//wczytanie
for (i =1; i < n; i++) {
cout <<"Nr liczby : "<< i << "=";
cin >> tab;
}
cout << endl << endl;
//przetwarzanie
for (i = 0; i < n; i++) {
if (tab % 2 == 0) {
cout << tab << ", ";
}
}
cout << endl << endl;
} else {
cout << "Zla liczba\n";
}
return 0;
}

#include <iostream>
#include <conio.h>
using namespace std;

int main()
{
    int ile=0;
    int zbior[5];
    do{
        cin>>zbior[ile];
        ile++;
    }while(ile<5);
    ile=0;
    do{
        ile++;
    }while(ile<5);
    getch();
}

Myślę, że za wiele nie trzeba tłumaczyć :D . Są 2 pętle, w pierwszej użytkownik wprowadza po kolei 5 liczb do tablicy zbior, a potem, w drugiej pętli, program wypisuje kwadraty tych liczb.

Dzieki wielkie wszystko dziala i zmienilem sb zeby podawalo 10 liczb a nie 5 , jeszcze jak bys mogl mi wytlumaczyc od " - " co kazda linijka robi wiem ze to moze i proste jest ale bedzie nas nauczycielka z tego pytała , jesli to nie problem :)

Opublikowano

#include <iostream> // includy

#include <conio.h>

using namespace std; // zeby nie pisac std::

int main()

{

int ile=0; //deklaracja zmiennych

int zbior[5]; // deklaracja tablicy składającej sie z 5 elementów, tablice liczymy od 0 czyli ta ma 0,1,2,3,4

do{ //dopóki

cout<<"Podaj "<<ile+1<<" liczbe: "; // ile + 1 dla tego żeby liczyło od 1

cin>>zbior[ile]; // wpisanie wartości do tablicy

ile++; // zwiększenie licznika o 1

}while(ile<5); // ile jest mniejsze od 5

ile=0; // zerujemy licznik

do{ // dopóki

cout<<zbior[ile]*zbior[ile]<<endl; // wyświetla kwadrat liczby w tablicy o identyfikatorze ile

ile++;

}while(ile<5); // ile jest mniejsze od 5

getch(); // czeka na klawisz potwierdzony enterem.

}

Nie pomagam na PW, od tego macie forum!!!

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano
#include <iostream> // includy
#include <conio.h>
using namespace std; // zeby nie pisac std::

int main()
{
    int ile=0; //deklaracja zmiennych
    int zbior[5]; // deklaracja tablicy składającej sie z 5 elementów, tablice liczymy od 0 czyli ta ma 0,1,2,3,4
    do{                                        //dopóki
        cout<<"Podaj "<<ile+1<<" liczbe: "; // ile + 1 dla tego żeby liczyło od 1
        cin>>zbior[ile]; // wpisanie wartości do tablicy
        ile++; // zwiększenie licznika o 1
    }while(ile<5);                            // ile jest mniejsze od 5
    ile=0; // zerujemy licznik
    do{                                       // dopóki
        cout<<zbior[ile]*zbior[ile]<<endl;    // wyświetla kwadrat liczby w tablicy o identyfikatorze ile
        ile++;
    }while(ile<5);                            // ile jest mniejsze od 5
    getch();   // czeka na klawisz potwierdzony enterem.
}

Pozwolilem sobie edytowac programik jeszcze i to sa efekty mam nadzieje ze nie ma bledu ale kurde mam pytanko bo jak podaje liczby rzeczywiste ciag to ile ma byc 10 czy mniej czy wiecje ? I jak numeruje je to od 1 czy od 0 numerowac ?

#include <iostream>
#include <conio.h>
using namespace std;
int main()
{
int ile=0;
int zbior[10];
do{
cin>>zbior[ile];
ile++;
}while(ile<10);
ile=0;
do{
cout<<"liczba nr ="<<ile+1<<" podniesiona do kwadratu wynosi: ";
cout<< zbior[ile]*zbior[ile]<<endl;
ile++;
}while(ile<10);
getch();
}
Opublikowano
    #include <iostream>
    #include <conio.h>
    using namespace std;

int main()
    {
    int ile=0;
    int zbior[5];
    do{
    cin>>zbior[ile];
    ile++;
    }while(ile<5);
    ile=0;
    do{
    ile++;
    }while(ile<5);
    getch();
    }

Pierwsze 2 linijki to dyrektywy preprocesora, czyli programu przetwarzającego kodu źródłowego na kod maszynowy (preprocesor nie występuje w każdym języku programowania, ale w C++ akurat tak). Dyrektywa #include dołącza do naszego programu pliki odpowiedzialne za poprawne działanie konkretnych poleceń (czy jakoś tak):

• <iostream> pozwala na sterowanie strumieniem wejście-wyjście, czyli łopatologiczne mówiąc: wyświetlaniem i pobieraniem danych
  • <conio.h> odpowiada w tym programie tylko za działanie funkcji getch(), która sprawia, że program zatrzymuje wykonywanie poleceń, dopóki użytkownik nie wciśnie jakiegoś klawisza

Using namespace std to linijka mówiąca kompilatorowi, że będziemy używać poleceń należących do przestrzeni nazw std, a więc cout, cin, itp. Gdyby nie ta linijka, zamiast cout należałoby pisać std::cout, zamiast cin - std::cin itd.

int main() - chyba nie trzeba tłumaczyć :D .

int ile - deklaruje zmienną liczbową "ile", która będzie "sterować" pętlami.

int zbior[5] - tworzy tablicę zmiennych liczbowych, zawierającą 5 zmiennych. Są to kolejno: zbior[0], zbior[1], zbior[2], zbior[3], zbior[4].

do{ xxx } while( yyy ) - Pętla do ... while. Zamiast xxx wstawiamy polecenia wykonywane przez pętlę, zamiast yyy warunek kończący wykonywanie pętli.

cout<<"Podaj "<<ile+1<<" liczbe: " - wyświetla komunikat żądający podania liczby.

cin>>zbior[ile] - użytkownik podaje liczbę, która zostaje zapisany w tablicy zmiennych. Na początku zmienna ile ma wartość 0, więc liczba jest zapisana w zbior[0]. Z każdym kolejnym wykonaniem pętli wartość "ile" rośnie o 1 dzięki linijce ile++.

Po opuszczeniu pierwszej pętli zmienna ile jest zerowana i rozpoczyna się druga pętla. Program wyświetla po kolei kwadraty liczb zapisanych poprzednio w tablicy. zbior[ile]*zbior[ile] jest równoznaczne ze zbior[ile]2.

Kiedy zostanie wyświetlone 5 cyfr (czyli wszystkie z tablicy) zostaje wykonana funkcja getch(). Program zatrzyma się, dopóki użytkownik nie naciśnie dowolnego klawisza na klawiaturze.

Mam nadzieję, że pomogłem. Co do Twojego programu to przy pętli wczytującej od razu zapisujesz liczby do indeksu tablicy [1], a indeksy (pola) w tablicach C++ numeruje się od 0.

PS: w swoim programie od razu deklarujesz tablicę zmiennych o 30 indeksach. To troszkę marnotrawstwo. Możesz spytać użytkownika o ilość liczb, które chce wprowadzić, a potem stworzyć na podstawie wprowadzonej liczby tablicę. Coś takiego:

{
    int x;
    cout<<"Ile liczb bedziesz chcial podac?: ";
    cin>>x;
    int tablica[x];
}

Opublikowano
    #include <iostream>
    #include <conio.h>
    using namespace std;

int main()
    {
    int ile=0;
    int zbior[5];
    do{
    cin>>zbior[ile];
    ile++;
    }while(ile<5);
    ile=0;
    do{
    ile++;
    }while(ile<5);
    getch();
    }

Pierwsze 2 linijki to dyrektywy preprocesora, czyli programu przetwarzającego kodu źródłowego na kod maszynowy (preprocesor nie występuje w każdym języku programowania, ale w C++ akurat tak). Dyrektywa #include dołącza do naszego programu pliki odpowiedzialne za poprawne działanie konkretnych poleceń (czy jakoś tak):

• <iostream> pozwala na sterowanie strumieniem wejście-wyjście, czyli łopatologiczne mówiąc: wyświetlaniem i pobieraniem danych
  • <conio.h> odpowiada w tym programie tylko za działanie funkcji getch(), która sprawia, że program zatrzymuje wykonywanie poleceń, dopóki użytkownik nie wciśnie jakiegoś klawisza

Using namespace std to linijka mówiąca kompilatorowi, że będziemy używać poleceń należących do przestrzeni nazw std, a więc cout, cin, itp. Gdyby nie ta linijka, zamiast cout należałoby pisać std::cout, zamiast cin - std::cin itd.

int main() - chyba nie trzeba tłumaczyć :D .

int ile - deklaruje zmienną liczbową "ile", która będzie "sterować" pętlami.

int zbior[5] - tworzy tablicę zmiennych liczbowych, zawierającą 5 zmiennych. Są to kolejno: zbior[0], zbior[1], zbior[2], zbior[3], zbior[4].

do{ xxx } while( yyy ) - Pętla do ... while. Zamiast xxx wstawiamy polecenia wykonywane przez pętlę, zamiast yyy warunek kończący wykonywanie pętli.

cout<<"Podaj "<<ile+1<<" liczbe: " - wyświetla komunikat żądający podania liczby.

cin>>zbior[ile] - użytkownik podaje liczbę, która zostaje zapisany w tablicy zmiennych. Na początku zmienna ile ma wartość 0, więc liczba jest zapisana w zbior[0]. Z każdym kolejnym wykonaniem pętli wartość "ile" rośnie o 1 dzięki linijce ile++.

Po opuszczeniu pierwszej pętli zmienna ile jest zerowana i rozpoczyna się druga pętla. Program wyświetla po kolei kwadraty liczb zapisanych poprzednio w tablicy. zbior[ile]*zbior[ile] jest równoznaczne ze zbior[ile]2.

Kiedy zostanie wyświetlone 5 cyfr (czyli wszystkie z tablicy) zostaje wykonana funkcja getch(). Program zatrzyma się, dopóki użytkownik nie naciśnie dowolnego klawisza na klawiaturze.

Mam nadzieję, że pomogłem. Co do Twojego programu to przy pętli wczytującej od razu zapisujesz liczby do indeksu tablicy [1], a indeksy (pola) w tablicach C++ numeruje się od 0.

PS: w swoim programie od razu deklarujesz tablicę zmiennych o 30 indeksach. To troszkę marnotrawstwo. Możesz spytać użytkownika o ilość liczb, które chce wprowadzić, a potem stworzyć na podstawie wprowadzonej liczby tablicę. Coś takiego:

{
    int x;
    cin>>x;
    int tablica[x];
}

a moglbys mi wstawic to do mojego programu bo jak dodaje to co mi dales zamiast

int main()
{
int ile=0;
int zbior[10];
do{
to mi bledy wychodza ;/
Opublikowano

Jeśli tworzysz tablicę zmiennych, dajmy na to 10-elementową, to jej pola będą numerowane od zera do wartości o 1 mniejszej od 10. W takim razie tablica 10-elementowa o nazwie blabla będzie się składała z następujących zmiennych:

blabla[0] blabla[1] blabla[2] blabla[3] blabla[4] blabla[5] blabla[6] blabla[7] blabla[8] blabla[9]

Opublikowano

Jeśli tworzysz tablicę zmiennych, dajmy na to 10-elementową, to jej pola będą numerowane od zera do wartości o 1 mniejszej od 10. W takim razie tablica 10-elementowa o nazwie blabla będzie się składała z następujących zmiennych:

blabla[0] blabla[1] blabla[2] blabla[3] blabla[4] blabla[5] blabla[6] blabla[7] blabla[8] blabla[9]

Ok dzieki rozumiem to poprawie zeby pisalo nr 0 i tak do 10 , a dasz rade zrobic to co ci wyzej napisalem ?

Opublikowano

Małe sprostowanie, dowolnego klawisza na klawiaturze potwierdzonego Enterem(i chyba terminatorem stringa).(pomyliło mi się z get_char()

{
    int x;
    cin>>x;
    int tablica[x];
}

Ja bym tu dla bezpieczeństwa zrobił tak:

{
    int x;
    cin>>x;
    if(x > 1) // tablica nie może mieć mniej niż 1 element.
    {
        cout << "Liczba musi być większa od 0\n"; // \n - znak nowej linii
        exit(1); // kończy program
    }
    int tablica[x];
}
@down, prawda pomyliło mi się z getchar(), dawno getch() nie używałem.

Nie pomagam na PW, od tego macie forum!!!

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano
#include <iostream>
#include <conio.h>
using namespace std;

int main()
{
    int x;
    int ile=0;
    cout<<"Ile liczb bedziesz chcial wprowadzic?: ";
    cin>>x;
    int zbior[x];
    do{
        cin>>zbior[ile];
        ile++;
    }while(ile<x);
    ile=0;
    do{
        ile++;
    }while(ile<x);
    getch();
}

A co do funkcji getch(), Vesim, to wcale nie trzeba zatwierdzać enterem. Wystarczy wcisnąć 1 dowolny klawisz, nawet taki jak Escape czy Insert.

Opublikowano

Dobra dziekuje wszystkim , w srode sie okaze co z tego bedzie , i jednak skorzystalem z funkcji co prosi nas o podanie danego ciagu liczb a nie jaka ilosc chcemy bo wkoncu tresc zadania jest taka ze mamy wyswietlic ciag liczb .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...