Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

spór allegro / kodeks cywylny

dandzio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema

Kontrahent założył mi spór allegro ponieważ nie mogłem odbrać towaru poprostu licytowałem z myślą że odbiorze go szwagier który jeździ codziennie do Wawy do roboty a tam właśnie był odbiór osobisty.

I po mojej odpowiedzi w sporze kontrahent odpisał takk:

(...) Prosze zaplacic i odebrac towar. W innym przypadku przeniose spor na droge prawna (mam nadzieje, ze zna Pan choć troche kodeks cywilny i liczy sie z konsekwencjami).

Czy jest możliwość że może tak zrobić?

Opublikowano

Jeżeli wygrałeś licytację to niestety chyba musisz zapłacić i odebrać towar. Aczkolwiek nie wiem jak to na drodze prawnej wygląda.

r3ePj8E.png

Opublikowano

Siema Kontrahent założył mi spór allegro ponieważ nie mogłem odbrać towaru poprostu licytowałem z myślą że odbiorze go szwagier który jeździ codziennie do Wawy do roboty a tam właśnie był odbiór osobisty. I po mojej odpowiedzi w sporze kontrahent odpisał takk: (...) Prosze zaplacic i odebrac towar. W innym przypadku przeniose spor na droge prawna (mam nadzieje, ze zna Pan choć troche kodeks cywilny i liczy sie z konsekwencjami). Czy jest możliwość że może tak zrobić?

Teoretycznie, jeżeli kupiłeś towar to powinieneś za niego zapłacić i go odebrać. Niemniej możesz także tego towaru nie odbierać, a wtedy pewnie będziesz musiał oddać sprzedającemu należność za wystawienie aukcji. De facto Ty nic mu nie ukradłeś, on nie jest stratny (nie licząc tutaj paru groszy za aukcję). Gdyby sprawa jakimś śmiesznym cudem trafiła na drogę sądową (w co śmiem wątpić) to z pierwszym lepszym adwokatem wygrasz. :f Podsumowując: sprzedawca może zgłosić, że wygrałeś licytację i nie odebrałeś towaru, ale Ty masz ku temu dość mocny powód, więc nie masz czym się martwić w sumie. Po prostu mu łopatologicznie wytłumacz sytuację i poproś o wyrozumiałość. Będzie najprościej.

Opublikowano

Pare razy tak miałem, kupiłem coś na allegro i nie zapłaciłem, ale wtedy sprzedający zgłaszał zażalenie do allegro. Po 3 zażaleniu razie nie mogłem nic kupywać.

Opublikowano

ja za takie coś dostałem upomnienie od allegro a samo allegro oddało prowizję za wystawienie przedmiotu.

Za 3 takie masz blokade konta z tego co pamiętam.

Kiedyś to były czasy. Teraz już nie ma czasów...

Opublikowano

Znaczy wystarczy dobrze zagadać i się nie dostaję ja już bym dwa razy miał zablokowane a tak to mam tylko jedną ostrzeżenie i wg rozglądając się po allegro zobaczyłem że teraz można mieć 5 takich ostrzeżeń tylko nie wiem właśnie czy to allegro podlega kodeksu cywilnemu.

Opublikowano

Pare razy tak miałem, kupiłem coś na allegro i nie zapłaciłem, ale wtedy sprzedający zgłaszał zażalenie do allegro. Po 3 zażaleniu razie nie mogłem nic kupywać.

i dobrze, że zgłaszał. Jak się bawisz i kupujesz coś dla zabawy i za to nie płacisz to wgl jesteś jak dziecko a nawet gorzej.

@topik

Wątpie by groził Ci sąd. Jeżeli to cena nie przekraczająca nawet 250zł to sąd i tak mam w chuy poważniejszych spraw niż rozstrzyganie sporów.

"Ten, który pokona samego siebie jest najpotężniejszym z wojowników."

Opublikowano

Rezygnujesz z zakupu i sprzedający ubiega się o prowizję, którą pobrano mu podczas sprzedaży przedmiotu. W takim przypadku otrzymujesz od allegro ostrzeżenie i na tym kończy się cały ten spór.

Opublikowano

Dobra to nic nie będę już odpowiadał w tym sporze swoje powiedziałem. Zapewne żaden kodeks cywilny czy co tam mi nie grozi najwyżej skończy się na ostrzeżeniu ale to będzie dopiero drugie. Dzięki chopy1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...