Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Olimpiada informatyczna

cxxus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemaaa. Słuchajcie, nauczycielka wyznaczyła mnie do olimpiady informatycznej. Wszystko spoczko. Wiem, że muszę pouczyć się tam w Excelu, etc, bo nigdy z tego nie korzystałem, trochę teorii, etc.

Ale ważne dla mnie są te algorytmy, o co w tym czymś chodzi? Powiem tyle - pewnie wiem, ale nigdy nie uczyłem się niczego tak, aby nazywać rzeczy, a tak aby umieć coś zrobić.

I np. zadanie typu:

"Wygeneruj losowo n liczb z przedziału <1,100>, wyświetl wygenerowane liczby, oblicz sumę tych liczb, oraz podaj ilość liczb większych od 50. Rozwiązanie należy zapisać na pulpicie w katalogu TwojeImię_TwojeNazwisko pod nazwą Zadanie3."

Dodatkowo, w regulaminie pisze, że wymagają: ""jednego z języków programowania do rozwiązywania provlemów algorytmiczno-programistycznych" - PHP się nada?

Pozdrówki :D

{umieszczam ten temat w 2 miejscach, aby osoby ogarnięte zobaczyły ;d}

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Opublikowano

Jak jeszcze ja brałem udział w takich śmiesznych konkursach to można było w praktycznie każdym.

Najśmieszniej jest, jak dostajesz zadanie, np.

posortuj tablicę - w php gotowa funkcja...

losuj z zakresu - w php gotowa funkcja...

sumuj wszystkie z tablicy - w php gotowa funkcja...

dla liczb większych od 50 z tablicy - w php gotowa funkcja...

Oczywiście tych liczb losowanych nie trzeba pakować do tablicy, można je przecież sprawdzać i wyświetlać od razu.

Ogólnie te konkursy są gówno warte, nic ciekawego nie ma - wygrywa ten, którego kod będzie miał farta i wykona się najszybciej (ostatnio platformą testową był komp z Pentium 3 450MHz, skrypt php nie zdążył się wykonać i musiałem pisać od nowa w c++)

Co do algorytmów to sortowanie, ciąg fibonacciego, silnia i inne duperele, nie ma się co uczyć

Opublikowano

to zależy. język jest dowolny, aczkolwiek:

http://www.staff.amu.edu.pl/~psi/informatyka/kluczew/I2_Algorithms.htm

tu masz jak tworzyć algorytm na kartce.

jeśli masz stworzyć algorytm w dowolnym języku- to może to być c++, c, java, php [...], whatever.

Anyway, z reguły te algorytmy na olimpiadzie są banalne.

@UP

Ok, ale w zeszłym roku na części II, miałem do zrobienia 3 algorytmy, z czego wszystkich zadań było 5 (3x alg, 1x excel, 1x zadanie accessowe, ale możliwe do zrobienia w excelu), z czego każdy algorytm to były trzy podpunkty.

1. posegregować, tzn. oddzielić każdą sekwencję od siebie.

2. zapisać algorytm w postaci blokowej

3. napisać go w dowolnym języku. Wybrałem asma, bo wykonywał się ułamki sekund szybciej niż w c++, o dziwo :) (Przy bardziej skomplikowanych programach, nie ma co pisać w asmie, w wielu sytuacjach kompilator jest zdecydowanie bardziej bystry od nas i znajduje optymalniejsze rozwiązania).

Opublikowano

W excelu to pewnie będziesz miał do ogarnięcia funkcje, a z algorytmów schemat blokowy, jeśli znasz podstawy programowania to raczej nie będziesz miał większego problemu. Ja ostatnio byłem na konkursie inf. gimbazjum i właśnie takie rzeczy miałem p.s. 39/40 pkt, ale tu i tak widzę "wyższy poziom".

Zobacz sobie na regulamin tej olimpiady, powinni tam poddać cały zakres który musisz umieć, jak się wyuczysz to nic Cię nie zaskoczy, powodzenia.

Opublikowano

algorytm to określony sposób postępowania. Np. żeby zrobić jajecznicę, najpierw musisz postawić patelnię na gazie, dolać oleju i dopiero rozbić jajka. w programowaniu masz np. zadanie "napisz program, który wyświetli liczbę wpisaną przez użytkownika powiększoną o 3 na ekranie". Algorytm postępowania:

1. Deklaracja zmiennej

2. Wprowadzenie wartości

3. Powiększenie o 3

4. Wyświetlenie na ekranie.

Pojęcie brzmi groźnie, ale jest bardzo bardzo proste.

57199140501148694665.png

Opublikowano

Najśmieszniej jest, jak dostajesz zadanie, np.

posortuj tablicę - w php gotowa funkcja...

losuj z zakresu - w php gotowa funkcja...

sumuj wszystkie z tablicy - w php gotowa funkcja...

dla liczb większych od 50 z tablicy - w php gotowa funkcja...

Najśmieszniej jest, gdy w normalnym języku można prawie tak samo, a wszyscy mówią, że w PHP łatwiej.

posortuj tablicę - w c++ gotowa funkcja... std::sort

losuj z zakresu - w c++ no też niezbyt trudne rand()%x+y

***bonus tablica z losowymi liczbami - w c++ no problem generate (myvector.begin(), myvector.end(), []()-&amp;gt;int { return rand(); });

sumuj wszystkie z tablicy - w c++ gotowa funkcja... std::accumulate(vector.begin(),vector.end(),0)

dla liczb większych od 50 z tablicy - w c++ gotowa funkcja... for_each(myvector.begin(), myvector.end(), [](int n)-&amp;gt;void { if(n&amp;gt;50){do smth}});

Co do tematu. Te konkursy są tak skonstruowane, że nadają się tylko 3 języki. C, C++, Pascal. Czyli pisze się w C++ jeśli jest się o zdrowym umyśle. W dodatku dobrze jest poczytać różne 'optymalizacyjne' gówna. Np do inputa lepiej jest w takich konkursach używać scanf, a do outputa cout. Kod ma być szybki a nie ładny, więc można dostać popierdolu później. Co kto lubi. Jeśli na razie nic nie ogarniasz, a babka cię zmusza to olej ten konkurs i spróbuj się do niego najpierw przygotować. Ktoś tam wyżej dał ciekawego linka z wprowadzeniem do algorytmiki.

btw. Z tego co mi się wydaje to na OI/OIG nie ma excela czy innych takich gówien. Chyba, że coś jest w II etapie, na I i III nie było. Jak tak to duży minus.

Opublikowano

Najśmieszniej jest, gdy w normalnym języku można prawie tak samo, a wszyscy mówią, że w PHP łatwiej.

posortuj tablicę - w c++ gotowa funkcja... std::sort

losuj z zakresu - w c++ no też niezbyt trudne rand()%x+y

***bonus tablica z losowymi liczbami - w c++ no problem generate (myvector.begin(), myvector.end(), []()-&amp;gt;int { return rand(); });

sumuj wszystkie z tablicy - w c++ gotowa funkcja... std::accumulate(vector.begin(),vector.end(),0)

dla liczb większych od 50 z tablicy - w c++ gotowa funkcja... for_each(myvector.begin(), myvector.end(), [](int n)-&amp;gt;void { if(n&amp;gt;50){do smth}});

Co do tematu. Te konkursy są tak skonstruowane, że nadają się tylko 3 języki. C, C++, Pascal. Czyli pisze się w C++ jeśli jest się o zdrowym umyśle. W dodatku dobrze jest poczytać różne 'optymalizacyjne' gówna. Np do inputa lepiej jest w takich konkursach używać scanf, a do outputa cout. Kod ma być szybki a nie ładny, więc można dostać popierdolu później. Co kto lubi. Jeśli na razie nic nie ogarniasz, a babka cię zmusza to olej ten konkurs i spróbuj się do niego najpierw przygotować. Ktoś tam wyżej dał ciekawego linka z wprowadzeniem do algorytmiki.

btw. Z tego co mi się wydaje to na OI/OIG nie ma excela czy innych takich gówien. Chyba, że coś jest w II etapie, na I i III nie było. Jak tak to duży minus.

Na I etapie brak, na II miałem, jak pisałem 2 zadania z 5 na office`a (idiotyzm, office to podstawy biurowe, z informatyką mają niewiele...), na III etapie już również nie miałem.

Opublikowano

yyy ale panowie to o czym tu gadaja? bo ja znam olimpiade informatyczna jako calkiem cos innego ...

http://www.oi.edu.pl/

i tam bez drzew, grafow, chuja zrobisz, moze jedno zadanie na 20% ... wiec o czym my rozmawiamy? moglbym prosic linka jakiegos?

i dlaczego koles ktory ma plakietke codersa nie wie co to algorytm? ...

Opublikowano

też mnie to lekko dziwi , skad u niego ta ranga .. ostatnio moj wykladowca stwierdzil ze bez algorytmow programowanie nie da rady wiec ?

Opublikowano

yyy ale panowie to o czym tu gadaja? bo ja znam olimpiade informatyczna jako calkiem cos innego ...

http://www.oi.edu.pl/

i tam bez drzew, grafow, chuja zrobisz, moze jedno zadanie na 20% ... wiec o czym my rozmawiamy? moglbym prosic linka jakiegos?

i dlaczego koles ktory ma plakietke codersa nie wie co to algorytm? ...

Bo przyjmują ludzi od webu. A tacy przeważnie nic poza zrobieniem strony w PHP nie potrafią.

http://www.mpcforum.pl/topic/1002839-web-cxxus-przemek-jongju22-admi/

Opublikowano

Bo przyjmują ludzi od webu. A tacy przeważnie nic poza zrobieniem strony w PHP nie potrafią.

http://www.mpcforum.pl/topic/1002839-web-cxxus-przemek-jongju22-admi/

?

ja myślałem, że się pisze tl;dr ;)

Serio te konkursy to jest jeden wielki pic na wodę, brałem udział w krajowych jak i międzynarodowych. Rozwiąże to każda osoba, jedna szybciej - druga wolniej, ale na pewno wykona, tak są już te "konkursy" zaprojektowane.

Opublikowano

Posłuchajcie, ja nigdy nie uczyłem się rzeczy po nazwach. Ja mam umieć zrobić stronę, funkcje i inne chuje muje. Powiem wam tyle - wielu rzeczy które robie, nie byłbym nawet w stanie nazwać. Dlatego po prostu niektóre "pojęcia" są dla mnie dziwne.

//edit

Tak, jak myślałem, teraz doczytałem - uznawane są tylko C++, C, Pascal. Z tym pierwszym miałem już styczność, uczyłem się przez pare tygodni. Wystarczy mi to? Czy raczej odpuścić sobie?

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Opublikowano

Znajomość języka wystarczy na poziomie operatorów, pętli i tablic, żeby napisać jakiś średnio skomplikowane zadanie. (mówie o poziomie oig)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...