Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zac - Tajna Broń!

Eryk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gcm172.jpg

I. Wstęp

Siemka, to mój drugi tutorial. Dość długo zastanawiałem się o kim go napisać i padło na gluta. Jest to jeden z moich ulubionych junglerów.
Będę wzorować się mniej więcej na moim poprzednim tutorialu, ponieważ uważam, że wyszedł mi w miarę dobrze.
W tym poradniku wprowadzę jednak angielskie nazwy umiejętności.

II. Zalety oraz wady postaci

Plusy:

+Mnóstwo cc
+Zadajemy % maksymalnego zdrowia przeciwnika
+Bardzo szybkie czyszczenie jungli
+Dobra kontrola tłumu
+Jego ultimate przerywa wiele czarów należących do przeciwnika (np. Ultimate Katariny)
+Bardzo silne ganki, na które mogą nie pomóc nawet wardy
+Świetny inicjator
+Szybko możemy znaleźć się daleko od naszych przeciwników wykorzystując swój ogromny skok
+Świetne late game
+Bardzo dobrze wychodzą mu tower dive'y dzięki pasywce

+Możemy nim również zagrać na topie, również spisuje się świetnie

+Dobry stealer buffów/dragonów/baronów

Minusy:

-Można przerwać nasz skok
-Źle wyprowadzony ultimate może przegrać nam team fighta

III. Skille

1) Opis Skilli

zdewff.jpg

Nasza pasywka, za którą kochamy Zaca. Pierwszą częścią naszej pasywki jest to, że gdy nasz czar zada obrażenia, Zac pozostawia kawałek swojego ciała. Podnosząc je odzyskujemy 4% zdrowia. Drugą częścią pasywki jest "drugie życie". Po otrzymaniu śmiertelnej dla nas ilości damage'u Zac rozpada się na 4 kawałki, które będą dążyć do połączenia. Jeśli Zacowi uda się przetrwać to odżyje z ilością hp zależną od ilości przetrwałych kawałków jego ciała. Umiejętność świetna przy tower dive'ach. Trzeba podkreślić, że kawałek Zaca można ubić za pomocą Smite'a

pitmo1.jpg

Uderzamy cele przed nami spowalniając je. Świetna umiejętność na ganki. Nie używamy jej aby zadać spore obrażenia lecz bardziej zwracając uwagę na slowa, którego oferuje nam ta umiejętność

f1pxxe.jpg

Ciało Zaca wybucha, zadając obrażenia wszystkim wrogom dookoła. Skill ten zadaje obrażenia zależne od maksymalnego zdrowia przeciwnika, pozwala nam na zadawanie sporych obrażeń, nawet jeśli nie skupiamy się na obrażeniach. Umiejętność bardzo przydatna w jungli, ma bardzo mały cooldown (czas odnowienia)

c3fpg0.jpg

Używając tego skilla, Zac zaczyna się rozciągać zwiększając dystans, na który może się wystrzelić. Po trafieniu przeciwnika, zostaje on podrzucony, warto dodać, że zasięg działania zwiększa się wraz z rozwijaniem tej umiejętności. Umiejętność ta przerywa umiejętności niektórych championów (np. medytacja Master'a Yi)

r68h5b.jpg

Potężna broń naszego gluta. Po użyciu 4-krotnie wyskakujemy w powietrze podrzucając i spowalniając każdego napotkanego wroga. Potężna broń w teamfightach, lecz źle użyta może zepsuć teamfight. Świetny skill do inicjowania większych walk, pomóc nam w tym może również Flash

2) Rozdawanie skilli

Skille polecam rozdawać w ten sposób. Jest to według mnie najlepsze rozwiązanie

g3nivk.jpg

IV. Summoner Spells

hkc60o.jpg - Najlepszy zestaw dla Zaca, Smite pomaga w jungli a Flash wiadomo, ucieczka, gonitwy, try hardy. Nie warto według mnie wybierać niczego innego

V. Masteriesy

Najlepiej gra mi się na takich. Zac powinien być tankowatą postacią w teamie z dużą regeneracją hp, a te Masterki nam to zapewniają

prz875.jpg

VI. Runy

greater-mark-of-insight.gif - Greater Mark of Magic Penetration x9

greater-seal-of-resilience.gif - Greater Seal of Armor x9

greater-glyph-of-shielding.gif - Greater Glyph of Scaling Magic Resist x9

greater-quintessence-of-potency.gif- Greater Quintessence of Ablity Power x3

VII. Build

Zac jest bardzo elastyczną postacią dlatego można kombinować z buildami. Ja przedstawię Wam mój

Na początku zaczynamy z:

txhyqb.jpg

Przy pierwszym powrocie zaopatrujemy się w:

sb1r09.jpg

Do końca gry składamy:

8xfgnx.jpg

Sytuacyjnie:

7m1oej.jpgbkdmw5.jpg

VIII. Jak się zachowywać?

Zac to bardzo silny jungler, pomimo tego, że w early nie prezentuje specjalnego damage'u. Zaczynamy od blue chcąc zredukować sobie cooldowny. Nasza jungla jest bardzo prosta (nie zapominamy o zbieraniu swoich kawałków). W early jak najwięcej gankujemy, nasze E, które rozwijamy w early daje nam możliwość ogromnych skoków, które powinny nam przynieść owocne ganki. Przed Zac'kiem ciężko się jest zwardować gdyż jego skok może wykonywać naprawdę z wielu miejsc. Jak najwięcej gankujemy, kille zostawiamy lane'rom gdyż nam nie są potrzebne. My jesteśmy maszyną od cc. Kiedy dochodzi do team figtów naszym zadaniem jest wskoczenie w team fight i wyeliminowanie przeciwnych carry cckując ich naszymi skillami, odpalamy ulta i latamy jak głupole z odpalonym ultem w team fighcie. Ważne jest, aby mieć w tym czasie paswykę, przeciwnicy często zapominają o nas i zyskujemy drugie życie. Jesteśmy świetnymi inicjatorami i stealerami. W late również nasz damage wzrasta więc zwracamy uwagę aby inicjując zadawać też jak największy damage nie zapominając o zbieraniu naszych glutów (o ile nikt ich nam nie zdepcze)

IX. Kogo omijamy w jungli?

leesin.png - W przeciwieństwie do nas ma silne early. Jest w stanie nas wykopać podczas napinania się do E

volibear.png - Przerzuca nas podczas napinania się do E. Omijamy go szerokim łukiem

xinzhao.png - Kolejny champion, który podrzuci nas podczas naszego skoku, posiada pasywny sustain. Nie lubimy go

Dzięki za uwagę, jeśli macie jakieś uwagi czy zrobiłem jakiś błąd to proszę o poprawkę. Na jakieś sugestie czy wytykanie błędów na poziomie będę odpowiadał, na hejty nie :P

Opublikowano

Zac bez maski to nie jest Zac. Zac to świetny item dla Zaca na topa ja i do junglowania. Świetnie skaluje się z naszym W podczas używania R. Na 100% każdy dostanie passywke tego itemu. Warto też dodać ,że Zaciem można ciekawie stealować buffy ,dragona i barona. Do reszty poradnika nie ma coś sie przypierdalać. Wszystko jest ok. Dodaj też warianty grania na topie. Można mieć też wątpliwości do rylaia ,ponieważ slow z Q podrzut z E+R. Mało kto ucieknie od Zaca. Zamiast rylaia w ten build bardziej pasuje abyssal ,który daje ogromny boost do dmg ,dla Ciebie i apcarry.

Opublikowano

1. Ja bym rozdał inaczej Masterki

Szybkośc Recalla i Poruszania się jak nie uczestniczymy w walce ( szybsza jungla ) ( Utility )

2. Dodaj poszczególne fazy gry ( Napisz na PW to Ci to mogę poszczególnie opisać )

3. Soccerki ? Lepsze będą Mobilki jak dla mnie :)

Opublikowano

1. Cieszę się

2. Po co szybkość poruszania jak do camp dostajemy się za pomocą skoku?

3. To co podałem według mnie jest wystarczające, ktoś kto potrafi czytać to wyciągnie wnioski z tego tekstu

4. Jak gankujemy to przeciwnik ma na twarzy podrzucenie, slowa, podrzucenie i kolejnego slowa więc po co? Po mapie również przemieszczamy się skokami dlatego według mnie warto zainwestować w Soccerki

Opublikowano

Dobra skoro to co podałeś jest wystarczające , to ktoś kto jest mało ogarnięty ,ze na 1 lvl można się wbijać pod wierze itp . Wnioskując z tego co napisałeś ;/ ?

Powodzenia

Opublikowano

Serio kurwa "wieRZe"? Wierzyć to możesz w Boga.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Popraw screeny run.

Wszystkie ssy w tym momencie działają. Jak masz np. 73dsha.png to po chwili się ładują.

P.S. Jakby wszystkie Twoje ssy w dziale Media też działały to by było świetnie ;)

Opublikowano

Wszystkie ssy w tym momencie działają. Jak masz np. 73dsha.png to po chwili się ładują.

P.S. Jakby wszystkie Twoje ssy w dziale Media też działały to by było świetnie ;)

Spoko, ale mi też nie działają :)

Co do tematu to z wielką chęcią przetestuje ten bulid :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...