Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modyfikacja komputera

PiesekLeszek90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym "ulepszyć" swój komputer z 3.00Ghz do 4.00 ale zbytnio nie wiem na jaki procek zmienić i czy coś pozatym ulepszyć (np. wiatrak)

jest to komputer składany, załączam listę części i DxDiag

Z góry dziękuje

post-887132-0-94708800-1383482116_thumb.jpg

dxdiag.txt

60vprg.png

Opublikowano

Kolego widzę że tam masz dysk 500gb za 329,00 zł a nie lepiej kupić 1TB za 250,00 zł?

ogólnie to przepłacasz bo ten procesor co masz AMD Athlon II X4 640 BOX kosztuje 319,00 zł na komputronik.

Nie rozumiem trochę twojego pytania z 3,00GHZ DO 4,00 GHZ? to podkręcić możesz jedynie albo kupić coś nowoczesnego

Pozdrawiam Oficer

za wysoka sygnatura

Opublikowano

Takie "ulepszanie" to podkręcanie. I ty możesz spróbować trochę podkręcić, ale zanim to zrobisz trzeba by było wymienić cooler jeśli jest to ten zwykły AMD. Potem sprawdzasz jakie masz temperatury i jeśli nie są zbyt wysokie to możesz zacząć już samo OC. A o tym w internecie jest bardzo dużo poradników.

Opublikowano

Kolego widzę że tam masz dysk 500gb za 329,00 zł a nie lepiej kupić 1TB za 250,00 zł?

ogólnie to przepłacasz bo ten procesor co masz AMD Athlon II X4 640 BOX kosztuje 319,00 zł na komputronik.

Nie rozumiem trochę twojego pytania z 3,00GHZ DO 4,00 GHZ? to podkręcić możesz jedynie albo kupić coś nowoczesnego

Pozdrawiam Oficer

Tak wiem że TERAZ przepłacam ale kupowałem go w 2011 a wtedy była to dość przyzwoita cena

Podkręcić.. gdziety zniszczę sobie komputer

Kupiłeś już ten zestaw?

Jeśli nie to podaj budżet.

tak jak @2UP, przecież dałem DxDiag więc jak mogę go niemieć o.O

60vprg.png

Opublikowano

Wytłumacz czemu boisz się podkręcać ?

Jest dużo poradników , a te pieniądze możesz zaoszczędzić

CPU : Intel i5 4670k //  GPU : Gigabyte 270x Windforce3X // PSU : Ocz Fatal1ty550w  // CASE :  Regnum L50  // MOBO : B85-G43  // RAM : 8GB DDR3  HDD : Seagate 1 TB , Samsung 1 TB     

Opublikowano

Po co ma zmieniać tego Athlona na Pentiuma ?

Kup chłodzenie CPU np. FeraPro/Fortis i kręć cepa do oporu, do tego z nówek GTX650TI BOOST od sralita :

http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/palit-geforce-gtx650ti-boost-1gb-ddr5192bit-dvihdmidp-pci-express,38250.html

lub

http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/msi-ati-radeon-r9-270x-gaming-2g-2gb-ddr5256bit-dvihdmimdp-pci-express,40873.html

i zmiana zasilacza na Thermaltake Smart 530w.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Moja mama zadzwoniła do informatyka (bała się żebym nie rozwalił komputera tym podkręcaniem) i zapytała się czy mogę wymienić wiatrak i zasilacz aby wykonać overclocking. Powiedział że sam nie podjął by się tego ponieważ jest to niebezpieczne i można uszkodzić płytę główną, procesor i dysk. Do tego trzeba by wykonać "taśmowanie". Moje pytania to:

1. Jak mogę uszkodzić sobie dysk podkręcaniem? Wydawało mi sie że tam bierze udział głównie procesor.

2. Co to jest to "taśmowanie"? Szukałem po necie i nic o tym nie znalazłem.

3. Co wy uważacie o podkręcaniu? (o tym że jest niebezpieczne i mogę sobie procesor i płytę główną spalić to wiem ;D)

60vprg.png

Opublikowano

Dysku raczej nie uszkodzisz, chyba że płyta psując się mogła by jakoś zepsuć ze sobą dysk. Robiąc wszystko według poradników, po woli i ostrożnie to szansa na uszkodzenie jest bardzo niska. I najczęściej przez złe podkręcenie komputer po prostu się nie włączy, ale wtedy wystarcza reset biosu i wszystko działa na ustawieniach fabrycznych. Ale podstawa to dobre chłodzenie, zasilacz i jakaś płyta główna.

Czegoś takiego jak "taśmowanie" nigdy nie słyszałem i może ktoś inny to zna.

Opublikowano

Moja mama zadzwoniła do informatyka (bała się żebym nie rozwalił komputera tym podkręcaniem) i zapytała się czy mogę wymienić wiatrak i zasilacz aby wykonać overclocking. Powiedział że sam nie podjął by się tego ponieważ jest to niebezpieczne i można uszkodzić płytę główną, procesor i dysk. Do tego trzeba by wykonać "taśmowanie". Moje pytania to:

1. Jak mogę uszkodzić sobie dysk podkręcaniem? Wydawało mi sie że tam bierze udział głównie procesor.

2. Co to jest to "taśmowanie"? Szukałem po necie i nic o tym nie znalazłem.

3. Co wy uważacie o podkręcaniu? (o tym że jest niebezpieczne i mogę sobie procesor i płytę główną spalić to wiem ;D)

Jak będziesz używał do tego rozumu, to nic się nie stanie.

Nie będę tu dawał poradnika, bo tych na google jest mnóstwo, ale jeśli kupiłeś już to chłodzenie, o którym pisałem wyżej to możesz powoli podbijać procesor, cały czas sprawdzaj temperatury sekcji zasilania.

Uszkodzić jest naprawdę ciężko : )

Co do taśmowania, nic mi o tym nie wiadomo. Zasilacz starczy.

@UP Pierwszy

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...