Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Qt] Statycznie!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Mam problem ze statycznym kompilowaniem w Qt Creator 2.8.1, wersja Qt 5.1.1, tzn. chcę aby po skompilowaniu nie musieć do pliku .exe dołączać DLLi. Prawię mi się udało, ale od początku...

1. Pobieram i instaluję Qt 5.1.1 for Windows 32-bit (VS 2010, OpenGL, 504 MB).
  2. Następnie ściągam qt-everywhere-opensource-src-5.1. Rozpakowywuję np. w E:\Qt\5.1.1.
  3. Pobieram i instaluję także: ActivePerl 5.16.3 oraz Python 3.3.2
  4. Uruchamiam Visual Studio Command Prompt (2010) i wpisuję:
set PATH=D:\Qt\Perl\bin;%PATH%

set PATH=D:\Qt\Python;%PATH%

set QMAKESPEC=win32-msvc2010

set QTDIR=E:\Qt\5.1.1\qtbase

set PATH=E:\Qt\5.1.1\qtbase\bin;E:\Qt\5.1.1\gnuwin32\bin;%PATH%

cd E:\Qt\5.1.1\qtbase

configure -developer-build -opensource -confirm-license -platform win32-msvc2010 -mp -nomake examples -nomake tests -static -opengl desktop -release 

gdy konfiguracja się skończy:

nmake

Gdy to już się zakończy otwieram Qt Creator-> Narzędzia -> Opcje ->

1. Wersje Qt -> Dodaj -> Podaję scieżkę do qmake.exe czyli E:\Qt\5.1.1\qtbase\bin\qmake.exe -> Otwórz -> Nazywam np. Qt static -> Zatwierdź.
  2. Zestawy Narzędzi -> Dodaj ->
  • Nazwa: Static
  • Urządzenie: Loalny PC(domyślnie dla Desktop)
  • Kompilator: Microsoft Visual C++ Compiler 10.0 (x86)
  • Wersja Qt: Qt static (czyli ta, którą przed chwilą dodałem)

Klikam Zastosuj. Następnie Utwórz projekt -> Wybieram Aplikacje-> Aplikacja Gui Qt -> Jakoś tam nazywam i przechodzę dalej -> Wybieram zestaw narzędzi Static (który utworzyłem), Dalej -> Klasa bazowa QMainWindow, Dalej -> Zakończ.

Projekt stworzony więc go kompiluje, wszystko ładnie działa, przy odpalaniu w folderze nie wymaga nawet DLLi. Ale, gdy chcę użyć czegoś związanego z QtWebKit zaczyna się problem, gdyż wyświetla błąd:

Unknown module(s) in QT: webkit

lub

Unknown module(s) in QT: webkitwidgets webkit

Rozumiem, że brakuje mi tego modułu QTWebKit, tak więc czy jest jakiś sposób, aby dodać ten moduł, stworzyć go czy coś ? Najbardziej zależy mi na tym, aby nie musieć dotłaczać tych wszystkich DLLi do pliku exe.

Pozdrawiam !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...