Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[pytanie]obsluga sytuacji wyjatkowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zależy. Jeśli piszesz program, gdzie użytkownik musi wpisać jakiś numer, który by obsługiwał np: wielkość tablicy to, tak przyda ci się. Ponieważ może on wpisać -1, a tu już jest błąd.

Opublikowano

Chodzi Ci zapewne o wyjątki jak np odczytywanie pamięci z adresu do którego nie ma się dostępu czy dzielenie przez 0.

Jeżeli nie widzisz potrzeby żebyś to umiał to możesz to pominąć - jak będziesz tego potrzebował to wtedy się wrócisz i z chęcią sie tego nauczysz ;>

Opublikowano

mi to bylo bardzo potrzebne w c#

uzywa sie tego tak, przyklad dla dzielenia przez zero:

try{

x = a / b;

}

catch(ZeroException)

{

cout<<"Blad! Dzielisz przez zero!";

}

czyli po prostu:

try

{

KOD_GDZIE_MOZE_WYSTAPIC_BLAD

}

catch(RODZAJ_BLEDU)

{

AKCJA_NA_WYPADEK_BLEDU

}

Opublikowano

Przy początkach może nie jest aż tak niezbędne, jednak przy poważniejszych projektach może być pomocne. Załóżmy, że mamy plik do odczytania. Może się okazać w jakiś sposób niekompletny, źle wypełniony, uszkodzony bądź może go w ogóle nie być. Wyjątki pozwalają na takiego błędu poza kodem, który się poprawnie wykonuje. Wiem, bo już raz takie coś wykorzystywałem, i nie jest specjalnie skomplikowane do nauczenia :).

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Obsługa wyjątków jest faktycznie przydatna na późniejszym etapie nauki. Bądź co bądź to Ty lepiej wiesz, czym się będziesz zajmował w przyszłości :D . W dodatku nie jest to jakoś specjalnie trudne (przynajmniej przy mniejszych aplikacjach).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...