Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Szukam] pomysłu pod serwer RPG [średniowiecze] - szczególnie budowle.

Kopniety

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zwracam się o pomoc w doradzeniu, co by mogło być na serwerze RPG - czasy średniowieczne. Nie mam zadnego pomysłu aby coś wybudować nowego. I prosiłbym o pomoc w doradzeniu.

Jak narazie jest wybudowany:

kowal, górnik, więzienia - lochy, grzybiarz, targi, skupy, rybiarz, łucznik, magazyn, wieszarnia, kościoły, cmentarze, ratusze, zbrojownia, alchemika, magik, koszary

I pozostaje mi zapytac co jeszcze było coś w sredniowieczu, czego ja nie mam? Jak macie coś, proszę o jakąś pomoc. Wszystkie odpowiedzi nagradzane like. Pozdrawiam.

Opublikowano

I pozostaje mi zapytac co jeszcze było coś w sredniowieczu, czego ja nie mam?

Zamki, grody, parafie i wsie, gdzie pracują chłopi. Jeszcze (jeśli dobrze pamiętam z lekcji historii) w jakimś okresie czasu król nadawał rycerzom ich własne ziemie. NPC zrobisz sobie pluginem Citizens. Co do budowania to używaj głównie drewna, zamki w połączeniu coobla + kamiennych cegieł (lochy np. z zamszonych cegieł, mury z normalnych i popękanych). Buduj też nierównomiernie tzn. że dróżka nie jest cały czas prosta, kawałek ziemi równy kwadrat itp. :P A i zamki staraj się budować na górach, ponieważ w średniowieczu zamki były na wyżynach, pagórkach itp. A wsie, gdzie pracowali chłopi były wokół takowego zamku, więc buduj wszystko na tej górce.

Jak chcesz - mogę Ci pomóc w budowie.

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Zamki, grody, parafie i wsie, gdzie pracują chłopi. Jeszcze (jeśli dobrze pamiętam z lekcji historii) w jakimś okresie czasu król nadawał rycerzom ich własne ziemie. NPC zrobisz sobie pluginem Citizens. Co do budowania to używaj głównie drewna, zamki w połączeniu coobla + kamiennych cegieł (lochy np. z zamszonych cegieł, mury z normalnych i popękanych). Buduj też nierównomiernie tzn. że dróżka nie jest cały czas prosta, kawałek ziemi równy kwadrat itp. :P A i zamki staraj się budować na górach, ponieważ w średniowieczu zamki były na wyżynach, pagórkach itp. A wsie, gdzie pracowali chłopi były wokół takowego zamku, więc buduj wszystko na tej górce.

Jak chcesz - mogę Ci pomóc w budowie.

Ok dzięki :)

Tak wiec zamek będzie znajdował się na mapie głownej - tzw. SPAWN. Parafia - będą 4 mapy i na każdej z mapy będzie inan religia :) Cmentarze, plebania są :) Mapa z wsią, będzie budowana jak wiadomo życie toczyło się z gospodarstwa a szczegołnie z pól uprawnych :) Będą pastwiska, pola i szopy itp. Te grody, spróbujemy jakoś zrobić :) Z tymi polami dla chłopów itp, zrobi się jak będzie robiona mapa na tle wsi. Dziki za wszystkie propozycje :)

Już chyba widziałeś temat zrobiony, okazywane są ss z mapy, tam mozesz sobie ogladnac ss :) Co do pomocy jak narazie mi jej nie potrzeba :)

@SaterN

Dzięki za propozycje, tak beda Questy, npc i inne lugny ktore dodaja klimat :) Like :)

@TheMadMan9512

Oo dzięki, też to zbudujemy ;)

Opublikowano

@UP

Po co robić 4 mapy uwzględniając w to religie? W średniowieczu nie było tylu wyznań ile jest w dzisiejszych czasach. W czasach średniowiecznych dominowało chrześcijaństwo. Zapewne budujesz średniowieczną Europę więc po prostu zrób jedną mapę, chrześcijańską.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...