Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[pytanie] kontynuacja nauki programowania

Tomb Raider

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak myslicie ktorego jezyka byloby najlepiej na moim miejscu sie teraz nauczyc mam 15 lat umiem dobrze c++ jaki jezyk teraz wybrac ? dodam ze c++ uczylem sie bardzo dokladnie przez jakis rok (bylem bardzo zajety innymi sprawami dlatego tyle czasu).

Tomb-Raider-800x200.jpg

Opublikowano

A może zamiast uczyć się następnego języka to wykorzystaj ten w praktyce? I po roku raczej się nie nauczyłeś c++. Może ci się tak tylko wydawać.

Opublikowano

Skoro dobrze znasz C++, to sprawdź się na spoj.com Tam są naprawdę trudne zadania.

Zadania ze spoja mają mało wspólnego z programowaniem. Oczywiście warto posiąść umiejętność rozwiązywania zadań przedstawiających popularne problemy, ale myślę, że tutaj lepszy by był do ogarnięcia praktyki jakiś większy projekt.
Opublikowano

Zadania ze spoja mają mało wspólnego z programowaniem.

Tu nie mogę się z Tobą zgodzić. Zadania ze spoja są z dziedziny algorytmiki, która z programowaniem jest mocno związana. Ćwiczenie układania algorytmów, szczególnie tych trudniejszych, zmusza umysł do wysiłku i pozwala zdobyć umiejętności pozwalające rozwiązać problemy spotykane przy programowaniu znacznie szybciej.

myślę, że tutaj lepszy by był do ogarnięcia praktyki jakiś większy projekt.

Jak najbardziej, np. napisać jakąś grę albo program użytkowy.

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

Opublikowano

Tu nie mogę się z Tobą zgodzić. Zadania ze spoja są z dziedziny algorytmiki, która z programowaniem jest mocno związana. Ćwiczenie układania algorytmów, szczególnie tych trudniejszych, zmusza umysł do wysiłku i pozwala zdobyć umiejętności pozwalające rozwiązać problemy spotykane przy programowaniu znacznie szybciej.

Oczywiście masz rację, jeśli programowanie weźmiemy bardziej ogólnie. Jednak nie nabędzie umiejętności potrzebnych do pisania zwykłych aplikacji. Mam tu na myśli głównie OOP, umiejętność zaplanowania aplikacji/zaprojektowania aplikacji. A myślę, że to się bardziej przyda autorowi tematu.

Opublikowano

Nie wiem czemu, ale zawsze jak trafiam na te tematy, to mam kupę śmiechu.

Może dlatego, że ściągają miliony egzpertów.

Generalnie to pojęciem względnym jest "umieć" język. Co to znaczy? ;-)

Co do samego "sprawdzania siebie" - polecam Olimpiadę Informatyczną. Moim zdaniem powinna nosić miano Olimpiady Algorytmicznej, ale zdecydowanie jest fajną możliwością sprawdzenia znajomości rozwiązywania konkretnych problemów, na przykład w C++.

Jeśli chcesz sprawdzić możliwości tworzenia aplikacji (szczególnie jakichś projektów "okienkowych" [swoją drogą, kto normalny robi okienka w CPP? Go C-Sharp]), to wymyśl coś. Postaw sobie cel - na przykład zrobienie klienta SSH. Prościzna, bo afair C ma libsy od komunikacji secure shellowej. ; -)

Opublikowano

Lepiej dobrze poznać biblioteki do C++, spróbować zrobić bardziej praktyczną aplikację lub grę, po prostu się sprawdzić. Jest wiele ciekawych bibliotek do ogarnięcia:

http://cpp0x.pl/kursy/Biblioteki-C++/2

Lub ich bezpośrednia dokumentacja:

http://cpp0x.pl/dokumentacja/

Ja dla przykładu tworzę prostą bibliotekę - pseudo silnik do gier w konsoli z pseudo graficznym interfejsem :).

Dodam jeszcze, że jeżeli poznasz dobrze jeden język programowania to z innymi będziesz miał mniej problemu (np. Ja ucząc się C++ nie mam żadnych problemów z napisaniem aplikacji pod javę lub C#), dlatego też warto szlifować jeden język :).

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

dobra dzieki wszystkim wlasnie zaiore sie za nauke bibliotek c++

a i przy okazji czy sa organizowane jakies konkursy programistyczne w okolicach lublina ,jezeli macie informacje o takim konkursie to napiszcie o ile wogole cos organizuja

Tomb-Raider-800x200.jpg

Opublikowano

Olimpiada Informatyczna nie ma ograniczeń, jeśli chodzi o miejscowość, afaik. Tylko tam potrzeba mieć naprawdę sensowne umiejętności algorytmiczne. ; -)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...