Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[pytanie] putty

watus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wykupilem najslabsza konfiguracje exone, pisaliscie mi ze instalacja portow trwa ok 3h.

Czy jezeli odpale putty i wpisze komende instalacji i zamkne putty to porty sie beda instalowac? Czy podczas instalacji musze miec putty odpalone?

Teoretycznie putty to tylko client, wiec jego zamkniecie nie powinno spowodowac przerwania instalacji, ale wole sie upewnic.

Opublikowano

putty to nawiazanie sesji ssh, zamkniesz putty zrywasz sesje, jesli chcesz utrzymac sesje tty po wylaczeniu putty musisz uzyc do tego screen'a

Vortax. konfiguracja administracja zarzadzanie zabezpieczenia serwerow dedykowanych Metin2, aktualnie Thespia, Exalion, Longju2, Restia kontakt PW

Opublikowano

Jeśli np. ktoś założył serwer hamachi, a ja się do niego łączę przez putty, to gdy go zamknę to serwer stoi nadal.

Więc nie powinno być problemu, instalować się będzie cały czas. Natomiast po wyłączeniu nie będziesz widział postępu instalacji (gdy włączysz ponownie to nie będziesz widział procesu instal.).

727881401622271220780.jpeg
Opublikowano

Tak jak @UP - Właśnie tak instalowałem porty, i to nie raz ;) Więc możesz spokojnie zamknąć putty, a po prostu będzie trwała instalacja, lecz nie będziesz widział postępu. :)

4692787228.png

Opublikowano

panowie, zbaczajac z tematu, mozecie sobie wreszcie zapamietac ze portow sie nie instaluje a rozpakowuje?

Vortax. konfiguracja administracja zarzadzanie zabezpieczenia serwerow dedykowanych Metin2, aktualnie Thespia, Exalion, Longju2, Restia kontakt PW

Opublikowano

Dobra nie kłóćmy się o nazewnictwo.

O 8.30 odpalilem putty.

Wpisalem po zalogowaniu:

cd /usr
fetch ftp://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/ports/ports/ports.tar.gz
tar zxvf ports.tar.gz

nie wpisywalem rm zeby usunac wrazie czego zeby nie pobierac kilka razy.

Musialem wyjsc i gdy wrocilem ok godz 9.20 rozlaczylo mi putty (win 8 odpalil wygaszacz...).

Czy porty juz beda rozpakowane?

Kiedy wejde przez filezille do usr/ports/ to ostatni folder mam x11-wm i jak odswiezam w filezilli to mi sie pojawiaja kolejne foldery... czyli mam czekac, tak?

@edit

posortowalem foldery wg daty modyfikacji, ostatni folder zostal utworzony o 9:10, a ja wbilem 9:20, czyli skonczylo rozpakowywac? Czy przerwalo rozpakowywanie z powodu wylaczenia putty?

Opublikowano

powiem Ci tak, ja jak stawiam serwery to zawsze musze byc w 100% pewny cos sie dzieje/skonczylo i nie moge sobie pozwolic na gdybanie czy tak czy nie.

jesli nie mam calkowitej pewnosci czy cos sie uda czy nie to zawsze uzywam screen'a. zaraz zaktualizuje porty na jednej z maszyn i powiem Ci jakie porty mam ostatnie

u mnie ostatnia pozycja w galezi to tak jak u Ciebie x11-wm a w srodku xfce4-wm

i na przyszlosc, portsnap fetch extract ew update, nie ma za bardzo sensu isc "Twoja" droga zamiast jednej linijki do wpisania masz 3...

Opublikowano

ostatnio utworzony folder mam "print"

@edit

2 sprawa, w folderze usr powinienem miec chyba folder "home", ale go nie mam, musze go sam utworzyc czy cos jest nie tak?

Opublikowano

wes strzel dla pewnosci portsnap fetch && portsnap update, jak nie przejdzie usun porty i portsnap fetch && portsnap extract

wg mojej pamieci zwykle jest w /usr/home ale glowy nie dam... ja zawsze tworze new uzytkownika z definicji....

Opublikowano

Fetching 4 metadata files... done. taka jest ostatnia linijka

czekac czy juz ok?

@edit

wydaje mi sie ze wszystko pobralo, jak poznam ze jednak nie wszystko sie dobrze wypakowalo?

Opublikowano

dobra, ale pobranie kolekcji to nie wszystko, jeszcze albo rozpakuj albo zaktualizuj...

Opublikowano

zaczynam wszystko od poczatku, kasuje wszystkie utworzone przeze mnie porty, temat do zamkniecia, bedzie nowy jak sobie nie poradze

@edit

bd robil wg tego tuta

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...