Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z kartą graficzną

GameOn

Pytanie

Opublikowano

Mam problemy z 460gtx palit od jakiegos czasu. Podczas grania w WarZ, GRO itp wyskakują mi nagle jakieś kreski, paski,dzwięk sie zawiesza, nie umiem tego dokładniej określić. Czasem się odwiesza, wtedy pojazuje się to http://fotozrzut.pl/zdjecia/e224d7d8eb.png , czasem komputer się zrestartuje, a czasem wyskoczy BLUE SCREEN. Czas włączania kompa wzrósł z 25sek do 70/80sek (dane z wise care). Już mnie to dobija, nawet nie da się w nic pograć bo po chwili to wywala. Komp:

i5 2400 | 460GTX | 4GB ram | OCZ StealthXSteam 500w

//edit: chwila z dzisiaj, jedna z tych łagodniejszych... http://fotozrzut.pl/zdjecia/8ac1f0079d.png

Wcześniej mogłem grać w GRO normalnie na medium bez hałasu a teraz gram na low i jest głośno że masakra

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znalazłem w necie "odpowiedź" właśnie na to co mi się przytrafia

"sterownik ekranu przestał działać ale odzyskał sprawność"

icon_post_target.gifprzez lukitd 17 Sie 2011, 10:59

Zbadałem sprawę dokładnie. U mnie nie występował ten problem podczas gier ale podczas przeglądania stron www ekran na pare sekund się zawiesił i wyświetliło mi ten komunikat: "Sterownik ekranu przestał odpowiadać..." W Windows XP problemu nie ma , natomiast występuje w Windows Vista i 7.

Dodając ten wpis do rejestru wyłączamy fukcję TDR (to ona powoduje te problemy):
(Przed dokonaniem zmian w rejestrze warto wykonać kopię zapasową rejestru)

W Menu Start -> Uruchom wpisujemy "regedit.exe" i uruchamiamy edytor rejestru i przechodzimy do sekcji:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControSet\Control\GraphicsDrivers (GraphicsDrivers musi być podświetlone!)
W prawym oknie Prawy przycisk myszy Nowy -> Wartość DWORD (32-bitowa).
Po dodaniu w nazwie wpisujemy "TdrLevel" klikamy dwa razy w ten nasz nowy wpis i wpisujemy
wartość "0".

Wartość DWORD (32-bitowa) ustawiamy zarówno w Windowsach 32 jak i 64 bit.

W dużym skrócie: w grach czy innych aplikacjach mocno obciążających GPU (grafika, 3d, wideo), choć nie tylko (podczas wyświetlania stron internetowych nawet) czasami zdarzają się sytuacje kiedy procesor graficzny pracuje jeszcze jak szalony od powierzonych wcześniej mu skomplikowanych operacji a np. na ekranie przestaje się już "dziać cokolwiek" system Vista / 7 dzięki funkcji TDR interpretuje to jak zawieszenie się systemu (zmora starego XP) i aby nie doszło do rebootu resetuje "tylko" GPU i sterowniki i wywala ww komunikat, że "Sterownik ekranu przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność".

Jest to dość powszechny problem (tyczy się zarówno Nvidii jak i ATI - w Vistach czy tez w Windows 7).

Po dodaniu tego wpisu do rejestru wyżej wymieniony problem już u mnie nie występuje.

Zrobiłem to + zainstalowałem najnowsze stery 331 o ile się nie myle, zobaczymy jak będzie

Opublikowano

1. Zmień sterowniki na starsze(dla serii 4xx polecam 295.73 WHQL)
2. Sprawdź temperaturę karty pod obciążeniem.
3. Jeśli zmiana sterów nie pomogła to mogą być to artefakty.

Karta jest podkręcona fabrycznie.

To zjedź z taktowaniami lub podbij napięcie.

Opublikowano

Przegrzewa sie karta?

Pobierz z "netacza" bios do karty i zainstaluj na nowo

Karta krecona?

Paski oznaczaja cos nie tak... moze pamieci szwankuja

Zaaktulizuj do 331 bo 327 to juz troche "czasu".

Ok, ściągam stery, w GeForce Experience pokazywało że mam najnowsze dafuq. Karta jest podkręcona fabrycznie. Temperatura karty jest spoko, spoczynek 30 C, w stresie pewnie cos kolo 50, boje sie teraz sprawdzać

//edit: to ściągać nowsze czy starsze stery?

Opublikowano

Przegrzewa sie karta?

Pobierz z "netacza" bios do karty i zainstaluj na nowo

Karta krecona?

Paski oznaczaja cos nie tak... moze pamieci szwankuja

Zaaktulizuj do 331 bo 327 to juz troche "czasu".

auto.png

®

Opublikowano

1. Zmień sterowniki na starsze(dla serii 4xx polecam 295.73 WHQL)

2. Sprawdź temperaturę karty pod obciążeniem.

3. Jeśli zmiana sterów nie pomogła to mogą być to artefakty.

To zjedź z taktowaniami lub podbij napięcie.

Można wiedzieć jak to zrobić? Jakiś poradnik? :D Jeszcze jeden screen z wczoraj GRO:http://scr.hu/1433/phf28 to jaśniejsze się "ruszało" a ciemniejsze nie

Info o karcie graficznej:http://scr.hu/1433/5pxgg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...