Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Początki

RobakPro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od podstaw - na czym polega programowanie, poczytanie przykładów skryptów w javascripcie (bez żadnego frameworka), opanowanie podstaw HTML, PHP (bo zakładam, że nigdy nie dotykałeś).

Jeśli nie masz pojecia o niczym w pisaniu stron WWW, aplikacji WWW (czy w ogóle o programowaniu), to nie bierz się za tego typu projekt. Zacznij od podstaw.

Opublikowano

1. HTML+CSS

2. JavaScript

3. PHP <- do zapisywania danych w bazie, no chyba, że chcesz zrobić, aby po refreshu gra sie resetowała.

4. SQL <- bazy danych

1 → CSS jest mu prawie niepotrzebny przy robieniu backendu.

3 → nawet nie tyle co do zapisywania danych do bazy, co do samej interakcji z serwerem.

4 → można zamienić i bawić się w zapisywanie stanu gry w ciasteczkach na przykład.

Opublikowano

Jeśli chodzi o canvas to wystarczą ci podstawy HTML i javascript.

Jeśli zależy ci na zapisywaniu gry na serwerze, statystyki itd. to już możesz backend pisać w dowolnym języku. Najprostszym wyborem jest php, a jeśli nie chcesz się uczyć dodatkowych języków to node (javascript po stronie serwera).

Opublikowano

srsly? Niby w jaki sposób? Pisanie gry to nie podstawy, Trzeba mieć naprawdę dużo w małym palcu. Wiem coś o tym,.

gamedevmania.com

Opublikowano

srsly? Niby w jaki sposób? Pisanie gry to nie podstawy, Trzeba mieć naprawdę dużo w małym palcu. Wiem coś o tym,.

To forum bez kitu jest pełne ekspertów, wieloletnich developerów... :'>

Generalnie to jeszcze zależy co ma się na myśli mówiąc "gra". ;-)

Można tworzyć coś, co jest faktycznie skierowane do dużej grupy i ma być profesjonalne, szybkie, niezawodne, działające - i jednocześnie gwarantujące rozrywkę. Można też tworzyć coś na zajęcia związane z programowaniem, jako projekt; gdzie to ma po prostu *działać* i robić coś konkretnego, nie natomiast być faktycznym dziełem dostępnym dla ludzi. ;P

Opublikowano

Wróć na lekcje polskiego i jak się buduje zdania. Masz, wytłumaczę specjalnie dla ciebie.

a nie ty zrozumiałeś:

Jeśli chodzi o canvas to wystarczą ci podstawy HTML i javascript-u.

Co to za sztuka canvas po stronie html:

[...]

<body>

<canvas id="idcanvas" width="x" height="y">

nie obsługujesz canvas, bla bla bla

</canvas>

</body>

[...]

KONIEC html-a

[...] jest pełne ekspertów, wieloletnich developerów [...]

Oh_stop_it_you.png

Opublikowano

foxbond, to nie hejt, no ale sam popatrz.. :

" Wróć na lekcje polskiego i jak się buduje zdania. "

Z jednej strony sugerujesz mu, żeby wrócił na lekcje j. polskiego, a z drugiej...przeczytaj sobie swoje zdanie ;)

Opublikowano

Wróć na lekcje polskiego i jak się buduje zdania

Heh, śmieszne. Budować zdania umiem, chodziło ci pewnie o rozumienie.

Chciałem powiedzieć, że stworzenie gry wcale nie jest łatwe. Aktualnie sam się tym zajmuję i mimo kilkuletniego doświadczenia problemów nie brakuje. Ale nauka języka to jedno i to jest raczej najprostsze. Trzeba jeszcze wiedzieć jak działają gry i ich podstawowe oraz zaawansowane mechanizmy, Bez tego ni chu chu.

gamedevmania.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...