Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] : windows 7, czy xp

Xplorerpl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam dość stary sprzęt, na win 7. Aby mieć 60 fps gram bez dźwięku. Czy zmiana systemu na xp dała by mi możliwość na granie w 60 fps z dźwiękiem?

Z tego co wiem win 7 lepiej zarządza pamięcią, ale tutaj na forum ktoś się wypowiadał, ze windows xp jest lepszy na słabsze pc.

Więc jak to jest?

Opublikowano

Zdecydowanie win xp. Dużo mniej zżera niż win7 ;)

MAL

Uwielbiam "znawców" , którzy nakładają swój styl gry innym. Każdy ma własny styl i upodobania... Trzeba je tylko odkryć.

Opublikowano

To zależy. Jak masz te 3 gb ram to zostań na 7, ale jeśli masz mniej niż 2 gb to zmieniaj na xp. 7 bierze więcej ram, ale przy tych 3gb nie jest to odczuwalne.

@edit down zdecydowanie xp

Opublikowano

Posiadam 2 Gb (ale DDR - jedynki).

Czyli xp?

Nie ma co tutaj rozmawiać na temat DDR. Windows 7 ma problemy z tą pamięcią RAM. W tym wypadku zostaje XP - jest kompatybilny z wszystkimi rodzajami RAM'ów. :)

8372383248.png
Opublikowano

Wyniki są takie.
Gra z dźwiękiem 50+ FPS

Gra bez dźwięku 70+ FPS

Ogólnie wyniki są na plus, to samo wykazał program super PI (zwiększyła się wydajność procka :) )

Opublikowano

@up

To są wyniki na xp? Na win 7 jak wyglądały twoje fps? I jak masz poustawiane opcje gry mniej więcej?

Sam się przymierzam na zmianę systemu dlatego pytam:P

mqdefault.jpg

Opublikowano

To zacznę od początku.

Posiadam Nvidia GeForce 6600, procek AMD Athlon 3500+ (2.2 GhZ).

2gb Ram, monitor HD READY [1360 x768]

Teraz tak przyglądając się grze, to nie wiele się zmieniło, na razie jeszcze nie defragmentowalem dysku, więc z ostatecznym werdyktem poczekam do jutra.

Ale z FPS stoję mniej więcej tak samo (jakieś pięć-siedem na plus).

Ustawienia grafiki na najniższej, na średniej spada do 30-20 fps.

Btw. Czy samą zmianą karty graficznej na lepszą zyskałbym więcej fps? Chodzi mi o jakąś używaną lepszą, pasującą do słabego procka.

Opublikowano

Chodzi o to że jak masz słaby sprzęt grasz na XP,a jak trochę lepszy to przenosisz się na win 7 64 bit.

Co do Twojego sprzętu to zmiana grafiki mało da,bo masz stary i słaby procesor .

Opublikowano

Tak, mam sp3.
Zainstalowałem już wszystkie programy, defragmentacja itd.

Ogólnie zauważyłem zwiększoną liczbę FPS (bodajrze o 20).

Plus system działa stabilniej.

TAK MIĘLIŚCIE RACJĘ :P

Win xp zdecydowanie na Old PC!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...