Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Gra przez internet z kolegą

Skipp70

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam nie mogę grać przez internet z moim kolegą który mieszka ode mnie 15 km nwm czemu a z innymi mogę grać, tak samo z innymi grami :/ nie mogę grać z innym kolegą w ball3d o co chodzi bo z innymi moge :)

Opublikowano

nie zostało i wgl z innym kolegom też wczoraj próbowałem grać i kicha :/ w innych też grach nie mogę z nimi grać a np z niemcami mogę albo losowymi polakami

Opublikowano

przeciwnik opuścił mecz :/ a z innymi normalnie a jak w ball3d nie mogę wejść na serwer

Sam wyszedł z gry albo przerywa mu połączenie z internetem.

636451494245979649038.gif

Opublikowano

Takie problemy się coraz częściej powtarzają, pisałem w tej sprawie do EA i oto co mi napisali:

Dziękuję za kontakt z Centrum Pomocy Electronic Arts.

Przepraszam za wszelkie nieprawidłowości związane z grą.

W zaistniałej sytuacji poproszę o sprawdzenie połączenia wykonując test UO Trace. Pobierz program UOTrace (wklej poniższy adres w pasku swojej przeglądarki):

ftp://ftp.ea.com/pub/origin/patches/uo/uotrace.exe

1. Uruchom pobrany program. (Jeśli pojawi się okienko z informacją, "UO Server List not found", kliknij przycisk "No")
2. Kliknij menu "Options" ("Opcje") w górnej części okna i wybierz "Advanced" ("Zaawansowane").
3. Wpisz easo.ea.com w prostokątnym okienku
4. Kliknij przycisk "Trace Route", który jest czwartym przyciskiem z lewej strony.
5. Po zakończeniu Trace Route kliknij przycisk "Poll", który jest dwa przyciski w prawo od przycisku Trace Route.
6. Pozwól na przesłanie około 100 lub więcej pakietów, a następnie kliknij przycisk "Stop poll". (Test na ilości mniejszej niż 100 pakietów nie będzie miarodajny).
7. Kliknij przycisk "Edit" i wybierz opcję "Copy".
8. Kliknij na przycisk menu Start w systemie Windows (lub naciśnij klawisz Windows) na pasku zadań Windows.
9. Wybierz "Wszystkie programy".
10. wybierz "Akcesoria".
11. Otwórz "Notatnik".
12. Na pasku górnego menu odszukaj menu "Edycja" i kliknij polecenie "Wklej".
13. Na pasku górnego menu odszukaj menu "Plik" i kliknij polecenie "Zapisz".
14. Powtórz kroki od 2 do 14 tak, aby uzyskać dwa oddzielne pliki do porównania i oceny.
15. Prześlij nam swoje raporty UO Trace poprzez formularz na naszej stronie www.pomoc.ea.pl - Zakładka "SKONTAKTUJ SIĘ Z NASZYM DORADCĄ".

A jeżeli w programie UO Trace będziesz miał : Host Name - Unknown Name (tak jak ja mam) to napisali mi kolejną odpowiedź:

Z tego co widzę z raportu UO trace, wychodzi na to, że rzeczywiście pański komputer jest blokowany na poziomie sieci lokalnej.

W celu rozwiązania problemu bardzo proszę o zastosowanie się do poniższych zaleceń:

1. Przed uruchomieniem gry wyłącz wszelkie komunikatory oraz aplikacje do udostępniania plików i strumieniowania dźwięku. Tego typu aplikacje mogą ograniczyć przepustowość łącza, powodując opóźnienia lub inne niepożądane efekty.

2. Jak widzę z historii sprawy już pan próbował kroku z portami lecz proszę się upewnić, że prawidłowe porty zostały otworzone, gdyż wygląda na to że te porty są blokowane.

PC
UDP: 3659; 9565; 9570; 9000 - 9999
TCP: 3569; 9946; 9988; 10000 - 20000; 42124

- Porty dla Origin
TCP : 80, 443, 9960-9969, 1024-1124, 18000, 18120, 18060, 27900, 28910, 29900
UDP: 1024-1124, 18000, 29900

Aby dowiedzieć się, jak umożliwić przesyłanie danych przez te porty podczas gry w sieci, zapoznaj się z dokumentacją Twojego routera lub zapory sieciowej.

http://instrukcja.pl/i/pentagram_cerberus_p_6391_instrukcja_obslugi/pdf/9537

Dodatkowo zapoznaj się z instrukcją na stronie:https://help.ea.com/pl/article/opening-tcp-or-udp-ports-for-connection-issues

Jeśli chcesz grać przez Internet korzystając z sieci administrowanej, skontaktuj się z jej administratorem.

3. Uruchom Menadżera zadań (Wciskając "Ctrl + Alt + Delete") w zakładce APLIKACJE, wyłącz wszystkie uruchomione aplikacje (pojedynczo), natomiast w zakładce PROCESY wyłącz wszystkie procesy, które nie są oznaczone jako SYSTEM, USŁUGA LOKALNA, USŁUGA SIECIOWA oraz procesy o nazwie Explorer.exe i TaskMgr.exe

4. Problem z nawiązaniem połączenia może powodować nadmierne obciążenie łącza lub brak aktywacji programu/gry na liście wyjątków zapory sytemu Windows i programu antywirusowego. Koniecznie dodaj program do listy wyjątków. Poniżej znajdują się pomocne linki:

- system Windows 7 http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows7/allow-a-program-to-communicate-through-windows-firewall

Dokładnie zapoznaj się z instrukcją Twojego programu antywirusowego lub z jego opisem na stronie producenta, aby dodać grę/program do jego wyjątków. W przypadku problemów lub pytań odnośnie tego punktu skontaktuj się z producentem oprogramowania antywirusowego lub zapory.

5. Uruchom grę w trybie czystego rozruchu.
-tryb czystego rozruchu dla sytemu Windows Vista/ Windows 7/ Windows 8 http://support.microsoft.com/kb/929135/pl

7. Zainstaluj najnowsze sterowniki do karty sieciowej. Przejdź do Start -> Panel sterowania -> Menadżer urządzeń. Zlokalizuj zintegrowaną kartę. Kliknij prawym i wybierz „ Aktualizuj sterownik"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...