Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Spadki taktowania rdzenia na własnych oczach.

Kleas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Dzisiaj doszła do mnie nowa płyta główna,wraz z nią zakupiłem procesor oraz ramy.

Płyta: ASrock 960gm-s3

Procek:Athlon x2 255

Ramy:eliksir 1600 mhz 4gb

Problem jest w tym że na początku wywalało blue screeny,z trudnem udało mi się przeinstalować system,po czym na początku normlane taktowanie rdzenia 3000 mhz,ale po czasie jest raz 800 mh -1,08 V a raz 300-1,3V=teraz już prawie ciągle jest ta niższa liczba.Zasilacz mam dobry-w tym na pewno nie trkwi błąd.Użytkuje normalnie,nie ma zbytnio ścinek ani niczego,ale chcę żeby normalnie była te taktkowanie jakie powinno być.

Dodam jeszcze,że gdy zmieniałem procek,miałem mało pasty termoprzewodzącej i była malutka dziurka gdzie pasty nie było oraz na jednym boku było jej mniej.

Proszę o pomoc,możecie też dać linka do programu gdzie mogę konkretnie sprawdzić temperature procesora.

@edit

Aaa,dodam że raz multipiler jest 4 a raz 15 ;)

Opublikowano

Tutaj BIOS sam dobiera takty i voltage do aktualnego wykorzystania procesora.

Poszukaj programu HWMonitor

CPU : Intel i5 4670k //  GPU : Gigabyte 270x Windforce3X // PSU : Ocz Fatal1ty550w  // CASE :  Regnum L50  // MOBO : B85-G43  // RAM : 8GB DDR3  HDD : Seagate 1 TB , Samsung 1 TB     

Opublikowano

@Sweet

On nie ma FX tylko Athlon x2 255

@edit

na wszelki wypadek podaj model zasilacza

CPU : Intel i5 4670k //  GPU : Gigabyte 270x Windforce3X // PSU : Ocz Fatal1ty550w  // CASE :  Regnum L50  // MOBO : B85-G43  // RAM : 8GB DDR3  HDD : Seagate 1 TB , Samsung 1 TB     

Opublikowano

Ta płyta jest tak lipna, że w przypadku grzały FX taktowanie i voltejż może spadać. Goła, słaba, nie wiadomo, po co ją produkują w ogóle.

Oj tam...była okazja więc wziąłem,szczerze nie znam się na tym,a mam gwarancję więc śpię spokojnie.

@Sweet

On nie ma FX tylko Athlon x2 255

@edit

na wszelki wypadek podaj model zasilacza

Corsair 500w nie lubie oszczędzać na zasilaczach,po moim przygodach ^^:)

@edit

Jak myślicie,do ilu tą płytę kręcić ?

Opublikowano

Wyłącz C&Q to pierwsze.

Dwa - ustaw normalne napięcie i kręć do oporu sprawdzając temperatury sekcji zasilania. Będą się grzać kupujesz radiatory.

Jestem ciekaw, czy dużo wyciągniesz na tej płycie.

Opublikowano

Wyłącz C&Q to pierwsze.

Dwa - ustaw normalne napięcie i kręć do oporu sprawdzając temperatury sekcji zasilania. Będą się grzać kupujesz radiatory.

Jestem ciekaw, czy dużo wyciągniesz na tej płycie.

Wykręciłem go do 3,8,z początku nie stabilnie,ale jak podkręciłem mostek to już gitesss.

Na razie jest stabilnie,ale jak by mi się wyłączał sam komputer to co polecacie zrobić(wyłączał mi się na 3,0-z początku)(nic się nie grzeję) ?

Opublikowano

@ref

tak jak up,dzisiaj walnąłem kompa z nerwów(lol...)i się wyłączył.Musiałem wypiąć i wpiąć kabel od zasilania....

Po jakimś czasie znowu się wyłączył ale nic nie zrobiłem-to samo...Coś jest w zasilaczu,jakieś styki,hmmm nie wiem ... Dodam że mam gniazdko od prądu lekko rozwalone,to może być winą ...

Opublikowano

Raczej taak, zmień to gniazdko tylko poproś kogoś kto się na tym zna aby Cie prąd nie kopnął.

Co do zasilacza masz dobry więc na niego bym nie stawiał.

Okej,zrobię tak i dam znać.

Opublikowano

@ref

gniazdko zmienione,jeden styk był "ledwo,ledwo",ale został naprawiony,restarty są dalej,możliwe błędy na dysku lub w zasilaczu ? Dysk,stan:dobry/40 stopni.

Opublikowano

Masz możliwość sprawdzenia dysku u jakiegoś kolegi? Albo w 2 PC? Było by to najlepszym rozwiązaniem. Jedyny problem że będziesz musiał go formatować :/ TZN. stawiać windowsa na nowo.

Nieee,mam już tyle gierek,że nie da rady,a możliwe że przez dysk ?

Opublikowano

Właśnie dałem zasilacz koledze,on sprawdził na 1,5 raza lepszym sprzęcie i elegancko chodzi,ja przed chwilą załączyłem na mój komputer-z początku 3 pierwsze uruchomienia to wyłączał się prawie od razu,podociskałem kable na siłe i teraz cacy działa ... To już nie wiem,hmmm.kable/dysk ?Proszę o w miarę sensowną odpowiedź.

Opublikowano

Ciepły ten dysk :E

Mój np. niekiedy ma 15 stopni xD

Jest spora szansa że to wina dysku.

Możesz sprawdzić u kogoś ten ram?

graphic.png

Opublikowano

Ciepły ten dysk :E

Mój np. niekiedy ma 15 stopni xD

Jest spora szansa że to wina dysku.

Możesz sprawdzić u kogoś ten ram?

Ten ram?Za wysoka temperatura czy jak ?

Opublikowano

Nie, po prostu mogą mieć wadę fabryczną.

Okej,wezmę jutro od kolegi na sprawdzenie,powiedz mi jeszcze czy te ramy/dysk mogą być przyczyną tych restartów ? Teraz grając w gta miałem 60 fpsów,ale takie ścinki że szły do 10(zawsze miałem 40-60 0 lagów)do tego zmieniły mi się same ustawienia na niskie,a miałem średnie/wysokie.Komp się na razie trzyma 2h,co mnie cieszy,zainwestuje chyba jeszcze w dysk bo ten to stary trupieć.

Opublikowano

A nie dałeś po prostu za wysokich taktów i za małego voltage na procesor?

To jest normalny, lub nie do końca sygnał nieprawidłowości z OC.

Na razie po mocnym dociśnięciu kabli nie resetuje się,temperatura na procku niziutka,a voltage to ile polecasz ustawić ?-mam 1,5V

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...