Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Tipsy do grania jako Vayne.

FastFlash

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, ostatnio zakupiłem Vayne bo szukałem mocnego ADC to carrowania gier, postać mi się strasznie podoba, mocny dmg, całkiem łatwa farma, dobry escape system i stun o sciane, tylko mam problem, nie wiem jak tą postacią grać, z tego co czytałem na poradnikach to najważniejsza jest pozycja, czyli że używam Q i potem E tak żeby przeciwnik dostał stuna, rzadko mi to wychodzi :D

Mój build na Vayne: Blade of the Ruined King - - > Berserker's Graves - Homeguard - - > Phantom Dancer - - > Infinity Edge - - > Bloodthirster - - > Guardian Angel.

Opublikowano

kup na koncu GA , zwalaj na noob teamy ze przegrywasz .

W vayne nie jest nic trudnego bardziej tu chodzi zebys walnal dobrego stuna , dobrze sie pozycjonowal i miec ostrego feeda.

Build dobry ,ale nie kupuj szybko home guardow lepiej Botrk/berki/phantom/GA i teraz mozesz home guardy kupic .

kxAyLut.png

Opublikowano

Różnie możesz grać, możesz grać agresywnie, możesz grać defa. Dajesz stuna do ściany, wbijasz 2 ataki z W i za 3 atakiem (kiedy chcesz już strzelić) klikasz Q i walisz zsumowany dmg na jednym ataku. :)

8372383248.png
Opublikowano

Pozycjonowanie oczywiście.

Build taki jak ja stosuje: BoTRK Berserki Phantom Dancer Infinity Edge last whisper GA

Na tym buildzie nawet cho z full stackami jest papierkiem. Ale ostrzegam zabawa zaczyna sie dopiero po złożeniu IE do tego czasu farm i czekaj na ganki junglera.

graphic.png

Opublikowano

Na pewno zainwestuj w PD żeby móc dobrze się pozycjonować w tf'ach (pasyw PD). Na ulcie przy dobrym kite'ingu na prawdę ciężko złapać ogarniętą vayne.

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

Vayne jest jedna z postaci, ktore postanowilem ogarnac w ostatnim czasie. Wynik wg lolkinga to 72.7% wygranych po 22 grach. Build ZAWSZE robie ten sam: 1.botrk 2.berserki + furor 3.phantom 4. QSS/Banshee w zależności od potrzeby 5. last whisper 6. phage (jak jest czas to calego trinity). 5 itemow dajace ogromne mozliwosci do kitowania (ofc. jezeli umiesz kitowac) + banshee/qqs sprawia ze jestesmy niezabijalni. Obecnie gold 3 na wescie, mysle ze grajac tylko vayne dociagne do platyny jeszcze w tym sezonie.

Opublikowano

Build masz dobry,na początku gry jak najwięcej farm,potem w team fightach odpalaj ulti i wbijaj się gdy Twój team już walczy,zawsze gdy masz Q to goń przeciwnika,jeśli chcesz uciekać włącz ulti + Q(możesz strollować).Ogólnie poczytaj parę tutów i pooglądaj na yt jakiś zaawansowanych graczy.

Opublikowano

Skoro nie udaje ci się stunować olej ten skill prawie w całości nie traktuj tego jak dmg tylko jako cc nie używaj tego ciagle w burst'cie dlatego że większość i tak się nie uda i pogorszysz sytuację. Vayne to mój ulubiony adc więc troche o niej wiem. A samo stunowanie tym E jest łatwe jak budowa cepa, poprostu dawaj Q na bok co da ci dobry efekt żeby zestunować kogoś o ściane.

PS. Polecam maxowanie Q i w walce używanie tego jak tylko zejdzie ci CD, nie wiem jaką masz dywizje a w brązie i srebrze można nią STRASZLIWIE łatwo wycarrować grę. Ostatni raz kiedy nią grałem pod koniec gry ( runda długo się ciągnła ) z baronem full buildem i all buff potkami zakończyłem sam grę poprostu sam, ludzie byli tacy ,,OMFG OP" że wystarczyło podejść i użyć 3 ataki a nasz dzielny chłoptaś walił na glebę w mgnienu oka.

Opublikowano

vayne to nie adc ktory ma trzymac pozycje w tf, tylko ma biegac po fighcie

Nie biegać po fighcie, tylko zabijać tych którzy najbliżej podejdą, jeżeli ustawisz sie źle w teamfighcie i dasz sie zburstować to po tobie, wystarczy stać z tyłu wraz z supportem i walczyć z osobami które podejdą najbliżej, a co do buildu to polecam botrk > pd > last whisper > iedge > bt

tumblr_mxoi7xGRA51rzffavo1_250.gif

Opublikowano

Nie biegać po fighcie, tylko zabijać tych którzy najbliżej podejdą, jeżeli ustawisz sie źle w teamfighcie i dasz sie zburstować to po tobie, wystarczy stać z tyłu wraz z supportem i walczyć z osobami które podejdą najbliżej, a co do buildu to polecam botrk > pd > last whisper > iedge > bt

czlowieku a czy ja pisze ze vayne ma byc w srodku fightu

ona ma po nim biegac i obijac kazdego

Opublikowano

czlowieku a czy ja pisze ze vayne ma byc w srodku fightu

ona ma po nim biegac i obijac kazdego

lol nope, vayne ma się skupić na jednym targecie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...