Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

290rx ?

Vakoss12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka!

Zamierzam kupić części do kompa i mam takie o to pytania :

Czy dysk SSD jest opłacalny ?

Czy na zasilce 550w od OCZ (fatal1ty) wejdzie 290rx ?

Czy 290rx będzie współgrał z I5-4670k ?

I jaki monitor polecacie do tej karty (fajnie by był z tunerem TV)

Budżet : max to 2.6 (ostateczne max to 2.750)

CPU : Intel i5 4670k //  GPU : Gigabyte 270x Windforce3X // PSU : Ocz Fatal1ty550w  // CASE :  Regnum L50  // MOBO : B85-G43  // RAM : 8GB DDR3  HDD : Seagate 1 TB , Samsung 1 TB     

Opublikowano

1. Jak zależy Ci na szybkim starcie systemu i wczytywaniu gier etc. to tak

2. Chyba R290X ? Powinien wejść

3. Tak

4. W jakiej cenie ? Jakieś wymagania prócz tunera ?

te 2750 to na jakie części ?

Opublikowano

Ta kwota jest na kartę , monitor

To bez SSD bo nie spieszy mi się :P

Nie , tylko tuner bym chciał

CPU : Intel i5 4670k //  GPU : Gigabyte 270x Windforce3X // PSU : Ocz Fatal1ty550w  // CASE :  Regnum L50  // MOBO : B85-G43  // RAM : 8GB DDR3  HDD : Seagate 1 TB , Samsung 1 TB     

Opublikowano

http://www.morele.net/monitor-led-lg-23ma53d-z-tunerem-tv-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-23-fhd-5ms-5mln-1-scart-hdmi-usb-ah-ips-569797/

Miejmy nadzieję że starczy na GPU, choć ten R9 290X w referencie jest strasznie gorący, być może 780 będzie lepszy wyborem po jakichś obniżkach

Opublikowano

Widząc testy wydajności jest bardzo dobrze, ale popatrz na temperatury. To jest karta stworzona do wodowania, jak nie masz zamiaru robić kibla to na razie odpuść, poczekaj na produkcję z normalnym chodzeniem. Co do SSD - jak chcesz brać to zależy, co robisz na kompie i w jakim stopniu.

Opublikowano

Widząc testy wydajności jest bardzo dobrze, ale popatrz na temperatury. To jest karta stworzona do wodowania, jak nie masz zamiaru robić kibla to na razie odpuść, poczekaj na produkcję z normalnym chodzeniem. Co do SSD - jak chcesz brać to zależy, co robisz na kompie i w jakim stopniu.

Głównie gram , filmy i net

A co do temp. to WOW .

A jak myślicie kiedy wyjdzie 290rx z normalnym chłodzeniem ?

Opublikowano

Głównie gram , filmy i net

A co do temp. to WOW .

A jak myślicie kiedy wyjdzie 290rx z normalnym chłodzeniem ?

To według mnie SSD to wywalanie pieniędzy w błoto. No rzeczywiście, działa szybciej system, większe transfery, ale z filmami, grami poradzi sobie bez problemu HDD.

Opublikowano

To według mnie SSD to wywalanie pieniędzy w błoto. No rzeczywiście, działa szybciej system, większe transfery, ale z filmami, grami poradzi sobie bez problemu HDD.

SSD się przydaje tylko do dużych filmów, przy kopiowaniu masy małych pliczków się gubi i jest o wiele wolniejszy od zwykłego HDD.

Jeszcze do tego opracowano technologię o wiele bardziej wydajniejszą, niż ta, która jest w SSD i o wiele tańszą, ale znając życie prędko jej nie wprowadzą z wiadomych względów...

Zawsze jak Ci zależy na prędkości, to możesz kupić 2HDD i połączyc je w RAID.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Mam 2x1TB , ale o RAID nigdy nie słyszałem :D

@surasmen

Jeśli teraz 780 kosztuje 2,5k to 780ti będzie ok. 3k kosztować

Opublikowano

Widzisz vakos nie do końca jest tak jak miało być.

Dobrze napisał surasman 'life is brutal' bo takie jest.

Gdyby człowiek nie poczekał to by miał słabiaka w wielkiej cenie.

Popatrz na cene 770 oraz 280X. 6-10% większa wydajność jest warta 300zł? Raczej nie.

Radki z natury są znane z bojlerów a nvidia z ciepłych bułek.

Masz teraz 7850. Starczy Ci on spokojnie do przyszłego roku nie pograsz sobie na ultra ale zmarnujesz kase.

Medium CI wystarczy, zobacz czy jest sens pakować 2k w coś co za góra pół roku będzie kosztować 1300-1500? No raczej nie.

Ja na twoim miejscu kupił bym sobie monitor i poczekał aż cześci stanieją chyba że jesteś człowiekiem który lubi mieć wszystko nowe i z górnej półki ?

graphic.png
Opublikowano

Przesadzasz :D

http://www.ceneo.pl/24918766#tab=spec

Poza tym ja i tak brałbym 780, bo ma ogromny potencjał OC i nawet fabrycznie podkręcone karty przeganiają titana + jak nagrywasz i renderujesz, to CUDA swoje robią, a że o Physix nie wspomnę :P

Radki robią pod wydajność, a Nvidia pod jakość, więc wybór należy do Ciebie.

A co do RAID, to poczytaj tutaj:

http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID

Między innymi wzrasta wydajność, ale inne parametry się zmieniają, poczytaj, zobacz który tryb byłby wg. Cb najlepszy i zobacz, czy Twoja płyta to obsługuje.

436951440626370320491.png

Opublikowano

@Rocki

27" to dla mnie za dużo max to 24'

W sumie masz rację poczekam do nowego roku to może r 290rx staniej do 1,5k :)

@surasmen

Za 300zł to kupie używkę , a do używek jestem negatywnie nastawiony :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...