Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Dwujęzyczna strona

Hisagi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak napisać na przykład takie dwie flagi.. Obrazki flag polska angielska i klikamy to zmienia nam język strony ? Mógłby mi ktoś pomógł to zrobić bo potrzebne mi to w sumie na wczoraj, a dziś mi tego zabrakło jakoś ... Wiecie np górny róg klikamy angielską i wersja dla anglików się wczytuje...

Opublikowano

Np dodajesz $_['GET'] i w adresie strony index.php?lang=, robisz switch(ten get) i w odpowiednich miejscach ustawiasz zmienne, które ustawiają się w zależności od switcha();

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

Kurde mógłbyś dać jakiś przykład wiem jak do idioty najlepiej bo po prostu nie ogarniam jest to moja pierwsza stronka... albo jak możesz zrób na szybko coś takiego to bynajmniej będę widział to :/

Opublikowano
switch($_GET['lang']){
case 'pl':
      $lang['hello'] = "Dzień dobry";
break;
case 'fr':
     $lang['hello'] = "Bonjour";
break; 
}

Wcześniej zrób sobie zmienną $lang z odpowiednimi "miejscami". Dawno nie programowałem w PHP, więc nie ręcze, że działa w 100%.

I wejdź nas stronę z adresem index.php?lang=fr

Opublikowano

Ty dawno nie robiłeś nic w PHP, a ja wcale ... Poczekam na innych bo teraz po tym co umię czuje, że gówno tak naprawdę się nauczyłem ...

Opublikowano

Aż edytor otworzyłem z nudów :)

<?
//Inicjuje zmienne
$lang['hello'];
$lang['sample'];
//Sprawdzanie wartości lang w adresie URL
switch($_GET['lang']){
case 'pl':
      $lang['hello'] = "Dzień dobry";
      $lang['sample'] = "To piękny dzień";
break;
case 'fr':
     $lang['hello'] = "Bonjour";
     $lang['sample'] = "C'est Bon jour!";
break; 
}
?>
<html>
<li><?=$lang['hello'];?></li>
<li><?=$lang['sample'];?></li>
</html>

Opublikowano

aa boże ja cały czas myślę o tych dwóch obrazkach ..., ale dobra spoko to powiedz mi na jakiej zasadzie to działa ... bo nie wiem teraz czy on sam tłumaczy czy muszę wszystko przygotować poza tym stronka musi działać Offline...

Edit

Właśnie PHP po stronie serwera przecież robi wszystko to odpada całkiem ten sposób ... potrafilbyś mi wytłumaczyć jak zrobić to według mojej pierwszej koncpecji ?

Opublikowano

Generalnie do tych flag ustawiasz linki <a href="nazwastrony.pl/index.php?lang-fr"> Na przykład i Ci odświeża. Jak dziś wrócę to napiszę Ci w java scripcie jak znajdę chwilę ;)

Opublikowano

W sumie racja zostawię przy tym nie będę już komplikował, a miałbyś dziś może czas powiedzmy ocenić wygląd stronki tak po godzinie 18 ?

Opublikowano

Pamiętam, że miałem raz zamówienie właśnie na stronę dwujęzyczną. Mój kumpel podawał mi przetłumaczone teksty i potem za pomocą if'a sprawdzałem czy np $_SESSION['jezyk'] === 'pl' jeżeli tak wczytywało pl jeżeli nie było else { TUTAJ ENG }. Domyślna sesja to była pl a potem można było sb zmieniać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...