Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pułapki ( wiele pułapek w jednym miejscu )

Ruthenford

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Witam. Przedstawiam wam dosyć rozległy poradnik na temat pułapek.

Nie wiem czy dacie radę przejrzeć wszystko na raz więc lekturę tego tutorialu możecie sobie np. rozłożyć na raty.

Na chwilę obecną mam przygotowanych kilka wideo tutoriali.

>>>Pułapka 1<<<

Opis: Pułapka przeznaczona głównie do kopalni, dobra do trollowania znajomych. Gdy kogoś skusi jakiś wartościowy blok ( np. rudę diamentu ) i zniszczy go to zostaje zabity przez TNT, żwir/piasek lub jak w tym przypadku lawę.

Wymagane przedmioty:

- Jakieś bloki

- Redstone

- Pochodnie z redstone'a

- Przekaźniki

- Lepkie tłoki

- Lawa

- Żwir

- Jakiś blok który skusi włamywacza

Link do video:

>>>Pułapka 2<<<

Opis: Ta pułapka bije włamywacza dopóki nie zginie. Daje minimalne szanse na przeżycie, a jedyną szansą na to by włamywacz przeżył jest skończenie się strzał w dozowniku, ale pomimo to nie będzie mógł się ruszyć i jedyną szansą na ucieczkę jest teleportacja. Pułapka wykorzystuje bardzo szybki zegar stosowany do budowy tak zwanych minigun'ów.

Wymagane przedmioty:

- Jakieś bloki

- Redstone

- Pochodnie z redstone'a

- Przekaźniki

- Lepkie tłoki

- Dozownik

- Strzały ( mogą być także te ogniste kule )

- Kamienna płyta naciskowa

Link do video:

>>>Pułapka 3<<<

Opis: Jest to typowa pułapka w której zabójczym czynnikiem jest spadający żwir. Zabija dosyć wolno, ale nie raz okazuje się bardzo skuteczna. Płyty naciskowe na pierwszy rzut oka otwierają jedynie drzwi, lecz aktywuje on za razem pułapkę.

Wymagane przedmioty:

- Jakieś bloki

- Redstone

- Pochodnie z redstone'a

- Przekaźniki

- Drzwi

- Kamienna płyta naciskowa

- Żwir / Piasek

Link do video:

>>>Pułapka 4<<<

Opis: Pułapka ta jest trudna do wykrycia, ponieważ nie jest aktywowana w żaden tradycyjny sposób. Gdy podejdziemy do przynęty czyli skrzyni to ukryty mob podchodzi nieco i aktywuje pułapkę ( w tym przypadku zapadnię ). Niestety mob może zniknąć więc trzeba liczyć się z ryzykiem pułapka przestanie funkcjonować dlatego też jeśli chcemy używać tej pułapki musimy sporządzić jakiś system który będzie spawnił tam moba lub po prostu osobiście pilnować czy nadal tam jest.

Wymagane przedmioty:

- Jakieś bloki

- Redstone

- Pochodnie z redstone'a

- Przekaźniki

- Lepkie tłoki

- Płyta naciskowa

- Drzwi

- Obraz

- Skrzynie

- Jakiś mob ( najlepiej zombie albo szkielet )

Link do video:

>>>Pułapka 5<<<
Opis: Ta pułapka działa w ciekawy sposób. Przynętą jest skrzynia, w której musi być co najmniej 1 przedmiot, który skusi złodzieja. Jeśli złodziej opróżni skrzynię wówczas pułapka zostaje aktywowana. Zamiast skrzyni również może być piec. Pułapkę dosyć ciężko jest wykryć. Po aktywowaniu pułapki złodziej ginie w lawie ( no chyba że przeczytał ten temat i nie da się na to nabrać, albo udało mu się szybko włożyć do skrzyni z powrotem jakiś przedmiot, bo w zasadzie to wystarczy że będzie włożony jakikolwiek przedmiot ).
Wymagane przedmioty:
- Jakieś bloki
- Redstone
- Pochodnie z redstone'a
- Przekaźniki
- Lepkie tłoki
- Skrzynia/Piec
- Komparator
- Półpłytka ( opcjonalnie )
- Jakiś przedmiot do wsadzenia do skrzyni/pieca
Link do video:

>>>Pułapka 6<<<

Opis: Pułapka jak z kreskówki. Jeśli ktoś się skusi przycisnąć przycisk to spada na niego kowadło. Żeby było ciekawiej w pułapce jest mechanizm losowy który sprawi że staje się to ciekawsze.

Wymagane przedmioty:

- Jakieś bloki

- Redstone

- Pochodnie z redstne'a

- Zbiornik

- Dozowniki

- Kowadła

- Lepkie tłoki

- Komparator

- Przekaźniki

- Blok redstone'a

- Tory zwykłe

- Zasilane tory

- Woda

- Jakieś przedmioty do dozownika i zbiornika ( np. coblestone, stone )

- Wózek ze skrzynią

Link do video:

>>>Pułapka 7<<<

Opis: Prosta, wręcz banalna pułapka. Wystarczy, że włamywacz wskoczy w pułapkę to już nie ma żadnych szans na ucieczkę. Najlepszy sposób na użycie tej pułapki to zaproszenie do swojego domu denerwującego gracza i powiedzenie, że na dole ma się coś dla niego. Kiedy on wskoczy zapewne będzie zaskoczony, a ty będziesz mieć uciechę, że gracz którego nie lubisz teraz kąpie się w lawie.

Wymagane przedmioty:

- Jakieś bloki

- Lepkie tłoki

- Redstone

- Pochodnia z redstone'a

- Zaczep na linkę

- Linka

- Pół płytka

- Lawa

Link do video:

>>>Pułapka 8<<<

Opis: Pułapka głównie do trollowania nieuważnych włamywaczy. Wystarczy wiedzieć gdzie znajduje się przycisk sprawiający, że na jakiś czas staje się ona niegroźna. Wiele osób nabiera się na to ( głównie dzieci neo których nie brakuje na żadnym serwerze ) i daje im to do myślenia. Pułapka jest szczególnie dobra na serwerach gdzie nie ma możliwości teleportacji ( spawn, home, warp itd. ), gdyż wówczas jedynym wyjściem z pułapki jest dobrowolne wskoczenie do zbiornika z lawą.

Wymagane przedmioty:

- Jakieś bloki

- Redstone

- Redstone'owe pochodnie

- Lepkie tłoki

- Tłoki zwykłe

- Blok redstone'a

- Przekaźniki

- Przycisk

- Żelazne drzwi

- Kamienne płyty naciskowe

- Lawa

- Schodki

Link do video:

>>>Pułapka 9<<<

Opis: Ta pułapka może służyć jako skuteczne zabezpieczenie domu przed intruzami, ponieważ staje się niegroźna jedynie pod warunkiem włożenia do szafy grającej odpowiedniej płyty. W przeciwnym wypadku osoba znajdująca się w polu rażenia na pewno spadnie. Podobna pułapka pojawiła się już chyba tutaj, lecz system aktywujący ją jest zupełnie inny.

Wymagane przedmioty:

- Jakieś bloki

- Redstone

- Pochodnie z redstone'a

- Tabliczki

- Piasek / żwir

- Lepki tłok

- Szafa grająca

- Płyty

- Komparator

- Przekaźniki

- Żelazne drzwi

Link do video:

Co kilka dni będę dodawał nowe pułapki więc jeśli się wam podobają to odwiedzajcie ten temat co jakiś czas.

Opublikowano

Dzięki. ;) Z czasem będę dodawał kolejne, ale na razie chcę się skupić na serii "Budujemy komputer w Minecraft". Jeśli wchodziłeś na mój kanał to pewnie wiesz, że już dawno nie było żadnego odcinka z tej serii, a jest to pewnie najciekawsza jaką mam na kanale.

Wracając do tematu póki co mam 4 filmy z tymi pułapkami, lecz co kilka dni będę się starał dodawać następne. :D

Opublikowano

Dzięki. ;) Z czasem będę dodawał kolejne, ale na razie chcę się skupić na serii "Budujemy komputer w Minecraft". Jeśli wchodziłeś na mój kanał to pewnie wiesz, że już dawno nie było żadnego odcinka z tej serii, a jest to pewnie najciekawsza jaką mam na kanale.

Wracając do tematu póki co mam 4 filmy z tymi pułapkami, lecz co kilka dni będę się starał dodawać następne. :D

Tak ciekawa, że w ostatnim odcinku 3 wyświetlenia są :P

Pułapki skuteczne, ale raczej szukając w necie można już je znaleźć, więc nic nowego nie odkryłeś.

650311402782440296730.jpeg

Mój PC:

CPU: I5 2500k I GPU: Sapphire HD7950 Vapor-X I PSU: be quiet! L8 CM 630W I MOBO: MSI Z77A G43 I RAM: Patriot 2x4GB 1600MHz I CASE: Fractal za 400zł NW

Opublikowano

Od czegoś w końcu trzeba zacząć. ;) Wyświetlenia nie świadczą tu o niczym, bo film dodany był niedawno. Masz jednak rację, bo 3 wyświetlenia to niezbyt dobry wynik. ;/

Co do pułapek to już niedługo pojawią się kolejne tutoriale, które oczywiście dołączę do tego tematu, gdy będę mieć ku temu sposobność. :D

Opublikowano

Nie sądziłem, że aż tak bardzo przypadną wam do gustu. ;)

Jeśli jesteście ciekawi co jeszcze potrafię to seria "Budujemy komputer w Minecraft" jest dla was. Znajdziecie ją na moim kanale tak jak wiele innych moich filmów. I pomyśleć że jeszcze ze 3 miesiące temu redstone był dla mnie czarną magią. :D

Oczywiście w miarę szybko postaram się przygotować nowe pułapki.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mimo tego iż niektóre widziałem u innych YouTuber'ów to ten temat jest przydatny.

Mógłbyś tu zrobić spis wszystkich pułapek z internetu.

Naj­lep­szym środ­kiem prze­ciw pra­wu jest bezczelność.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sorry, że od tak dawna nie było żadnej pułapki. Na szczęście siódma pułapka jest już gotowa i możecie obejrzeć sobie tutorial. :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...