Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PROBLEM Niskie FPS !

dodatki890

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Mój problem dotyczy niskich FPS'ów (nie przekraczających 40 pomimo ustawienia najniższych detalów w mc). Próbowałem z OptiFine, przełączenie mc aby było obsługiwane przez drugą kartę zamiast zintegrowanej, ale to nic nie dało, więc z braku pomysłów napisałem ten temat. Opiszę mój komputer, może coś po tym wywnioskujecie:

Pracuję na laptopie firmy SAMSUNG.

Parametry:

System - Windows 7 64-bit Service Pack 1.

Procesor - Intel Core i5 CPU M 480 @ 2.67GHz (4 CPUs).

Karta graficzna - NVIDIA GeForce 315m

RAM - 4GB

Sterowniki aktualizowane na okrągło. Jeśli jest gdzieś poradnik/temat, który zawiera opis rozwiązania problemu, proszę o przekierowanie.

Opublikowano

Skoro masz optifine to może jeszcze sobie wyłącz np. chmury czy coś ja bez optifine i mam wyłączone chmury to mam fps +100 a lapka mam słabego ;c

oDYVDfv.gif
Opublikowano

Gdy włączysz MC -> Menedżer zadań -> Procesy -> java.exe -> Ustaw wysoki priorytet.

Wyłącz też chmury i programy, które obciążają łącze np. GG, Skype, przeglądarki .

534721413388468938793.jpeg

Opublikowano

Pic na wodę ;p. Mogę wyłączyć wszystkie animacje, ustawić detale na najmniejsze, przestawiać priorytet i moje FPS'y nie przekroczą 40... (z innymi grami nie mam takich problemów). Z łączem też jest wszystko w porządku ;). Moi rówieśnicy operujący dużo słabszym sprzętem mają nawet do dwóch razy więcej FPS'ów niż ja. Nie mam pojęcia co się dzieje. Z pamięciom RAM też nic chyba nie wykombinuje, bo mc pokazuje zużycie na poziomie 8% z całego zasobu.

Opublikowano

Pic na wodę ;p. Mogę wyłączyć wszystkie animacje, ustawić detale na najmniejsze, przestawiać priorytet i moje FPS'y nie przekroczą 40... (z innymi grami nie mam takich problemów). Z łączem też jest wszystko w porządku ;). Moi rówieśnicy operujący dużo słabszym sprzętem mają nawet do dwóch razy więcej FPS'ów niż ja. Nie mam pojęcia co się dzieje. Z pamięciom RAM też nic chyba nie wykombinuje, bo mc pokazuje zużycie na poziomie 8% z całego zasobu.

No też tak mam. Mój kolega przy słabym kompie, dając mc 512 mb RAM ma 120 fps. I jak tu się nie wkurzyć :/ ...

Możliwe jest, że twój laptop się grzeje. Jeśli tak jest wyczyść kompa sprężonym powietrzem i wymień pastę termoprzewodzącą (jest o tym dużo poradników w necie). Jeśli się boisz, że coś popsujesz możesz go oddać do serwisu (chociaż dla mnie to strata czasu i pieniędzy).

Te zabiegi bardzo obniżają temperaturę kompa (nawet o 30°C).

Możesz też zdefragmentować dyski i rejestr (ja osobiście używam advaced sytem care). U mnie to zwiększyło fps o 10-15.

Opublikowano

Masz optifine prawda? nie chcesz miec lagow.

wiec to troche kosztuje... musisz dac wszystko na najgorsze... wylaczyc jasnosc gry czyli "Brightnes " czy jakos tak na najmniejsza... oraz wszystko dac na off bo w optifine jest taka opcja :)

i powinienes miec do 60 -65 fps

powodzenia :))

" Pamiętaj mimo wszystko dąż do spełnienia marzeń.

Trzymaj się mocno, mimo tylu ciężkich wydarzeń.

Życie nie jest takie proste, pamiętaj masz je jedno,

Dawaj z siebie wszystko na 100% to jest sedno ,,

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wyłącz programy w tle, przypisz ramu (poradnik znajdziesz na moim profilu) zmień texturepack... Nie wiem, po prostu nie wiem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...