Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy wasi nauczyciele stosują się do regulaminu?

Gość Abs025

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj udałem się do dyrekcji po szkolny regulamin. Chciałem go sobie spokojnie przeczytać (z ciekawości) ale po tym co przeczytałem zrozumiałem, że nie mogę tego tak po prostu zostawić. Nigdy wcześniej nie czytałem regulaminu szkoły. Po prostu teraz o niego poprosiłem bo kilka rzeczy wydawało mi się sprzecznych z regulaminem, np. to, że kartkówka może być z 5 ostatnich lekcji. Tak więc poszedłem po ten regulamin i dowiedziałem się kilku dość ważnych spraw. Lecz jak wiadomo wpływają na + oraz na - zarówno mnie jak i mojej klasy.

- Możliwość poprawienia sprawdzianu do miesiąca od czasu otrzymania z niego oceny.

- Dni po świętach są wolne bez pytań i ocen. (to też jeżeli uczeń był na różnego rodzaju konkursach)

- Jeżeli nauczyciel nie odda sprawdzianu w ciągu 2 tygodni od jego napisania może wpisać ocenę tylko za zgodą ucznia.

- Kartkówki mogą być tylko i wyłącznie z 3 ostatnich lekcji. Zapowiedziane minimum tydzień przed terminem.

- Mogą być maksymalnie 3 sprawdzianu w tygodniu nie licząc popraw.

- Jeżeli nie ma połowy klasy to lekcje nie mają prawa się odbyć co równa się ze zwolnieniem klasy do domu.

- Brak możliwości poprawy kartkówki.

- Oceny z odpowiedzi poprawiamy maksymalnie w ciągu tygodnia od otrzymania tej oceny.

- Np. można zgłosić tylko przed lekcją.

I czy u Was w szkole rzeczywiście jest dokładnie przestrzegany szkolny regulamin pod którym każdy nauczyciel musiał się podpisać czy jednak nie do końca nauczyciele się do niego stosują? Piszę to, ponieważ u mnie niektóre rzeczy wyjdą na minus, ponieważ niektórzy nauczyciele pozwalają poprawiać kartkówki bądź jest większy czas na poprawę oceny z odpowiedzi. Więc w moim przypadku trzeba coś wybrać. Albo wszyscy przestrzegamy regulaminu albo nadal było i będzie bez zmian.

Opublikowano

No cóż u mnie wszystko aktualnie jest na NIE ale będę się starał, aby to zmienić. W końcu po to jest regulamin, żeby go przestrzegać.

Opublikowano

Powiedzcie i lepiej kto i gdzie rygorystycznie przestrzega regulaminów? W dodatku jakby zwalniano by z powodu braku połowy klasy,to codziennie każda połowa każdej klasy szła by na wajsy, by cała klasa miała legalne wolne, wtedy nikt nigdy by nie był na lekcjach.

Opublikowano

Ty mi powiedź. Jak komuś zależy na ocenach to będzie chodził, taka jest prawda.

Opublikowano

Ciekawe, bo sądziłem, że w każdej szkole panuje taki sam rodzaj zasad jeżeli chodzi o spr. itd.

Chodzę do prywatnej szkoły:

-Ogólnie jest przyjęte 2 tygodnie na poprawę spr. , ale mój kumpel w poprzedniej klasie poprawiał rzeczy sprzed kilku miechów.

-Nie wiem, z jakiej paki.U mnie czegoś takiego nie ma.Koniec świąt itp. - znowu nauka.

-U mnie w szkole jest jeden nauczyciel od fizyki, który musi ogarnąć kilkaset osób (nie wiem, czy to prawda), ale i tak ma obowiązek oddać sprawdzany w przeciągu 2 tygodni, tak jest wszędzie chyba.

-Nie przypominam sobie, żeby jakakolwiek kartkówka u mnie była nie zapowiedziana.Może po za paroma karnymi z matmy i ang.Ogólnie może być z maks. 3 lekcji może być (ale nie musi) niezapowiedziana.

-Tak i tego u nas bardzo pilnują, pewnie tak jak wszędzie.Każdy spr. musi być wpisany do dziennika, więc w razie czego można sprawdzić, czy w danym dniu nie ma powyżej 3.

-Pewnie jest taki zapis, ale to głupota, bo jeżeli w klasie jest powiedźmy ok. 25 osób, to jak jest 14, to niby dlaczego lekcje mają się nie odbyć? To ich problem, że będą mieli zaległości.

-Ogólnie tak jest, ale u mnie można poprawiać (z wyjątkiem fizyki)

-Nie spotkałem się czymś takim, jak poprawa odpowiedzi ustnej.

-Niektórzy nauczyciele każą zgłaszać przy liście albo po sprawdzeniu listy pytają, kto jest nieprzygotowany.

Opublikowano

- Jeżeli nie ma połowy klasy to lekcje nie mają prawa się odbyć co równa się ze zwolnieniem klasy do domu.

Dziwne... U mnie w klasie jest 15 osób. Dzisiaj były dwie osoby na lekcji i jakoś nas nie zwolnili. :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...