Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

POMOCY ! Problem z kompem

pawelus19999

Pytanie

Opublikowano

Elo

Wiem ze to nieodpowiednie miejsce .....

Mam taki problem ze mam kompa który się wył po 5 min a czasami po 1,5 h+ , nwm c to może być

komp był formatowany i nie pomogło .

(Czy to może być coś z dyskiem ???)

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Up bosze.

Po pierwsze temp nie sprawdza sie w biosie chodz mozna ale lepiej programem hwmonitor.

Nie tylko amd wylacza sie przy przegrzaniu.

No ja stawiam na zasilacz z czarnej listy. Podaj nazwe moc i marke oraz specyfikacje swojego pc.

graphic.png
Opublikowano

TEMP (program Piriform Speccy )

płyta główna 25 stopni Celsjusza
dysk twardy 28 stopni Celsiusza

Spróbuj wejść w tryb awaryjny i zobacz czy będzie wywalać

Zrobiłem tak ..... to chyba nic nie zmienia tylko to ze właśnie czasami po tym (trybie awaryjnym) się wył. i zaraz sam się wł. spowrotem ;/

Opublikowano

Zrob test dysku programem HDTune

CPU : Intel i5 4670k //  GPU : Gigabyte 270x Windforce3X // PSU : Ocz Fatal1ty550w  // CASE :  Regnum L50  // MOBO : B85-G43  // RAM : 8GB DDR3  HDD : Seagate 1 TB , Samsung 1 TB     

Opublikowano

Kondensatory są w dobre (nie są napuchnięte )

Nie wykrywało mi wirusów więc to też nie ...

Komp + - 2 miesiące temu czyszczony .

(nwm czy uda mi się tak szybko zrobić to wszystko co napisaliście to bo rzadko się wł. np na 30 min jutro dam odp. .... )

Opublikowano

Elo

Wiem ze to nieodpowiednie miejsce .....

Mam taki problem ze mam kompa który się wył po 5 min a czasami po 1,5 h+ , nwm c to może być

komp był formatowany i nie pomogło .

(Czy to może być coś z dyskiem ???)

To nie ten dział.. też miałem podobny problem, i była to wina również dysku jak i zasilacza ;x Teraz mam kompa, którego kupiłem z 3 latka temu i do tej pory nic ( a chodzi praktycznie non-stop ) . Najlepiej oddaj kompa do serwisu, to nie jest drogie .

10616653_1489419637980205_70507861520869

Opublikowano

Może to też być wina dysku że np. dysk się wyłącza i wtedy komp siada

CPU : Intel i5 4670k //  GPU : Gigabyte 270x Windforce3X // PSU : Ocz Fatal1ty550w  // CASE :  Regnum L50  // MOBO : B85-G43  // RAM : 8GB DDR3  HDD : Seagate 1 TB , Samsung 1 TB     

Opublikowano

To nie ten dział..

(Przeczytaj dokładnie co na samym początku praktycznie napisałem .... )

Zasilacz to raczej nie jest bo jakieś 3-6 mies temu był wymieniany .

Ile to wszystko może mnie wynieść ?

Opublikowano

hmm... Sprawdź też czy nie przegrzewa ci się procesor. AMDeki wyłączają się przy przegrzaniu. Najlepiej jak byś podał specyfikację sprzętu :)

Ja widzę kilka opcji xD

Pierwsza z możliwych wirus na komputerze

Druga przegrzewanie się procesora (najbardziej prawdopodobne)

Trzecia, kondensatory w zasilaczu do wymiany. Otwórz zasilacz i jeśli będą "napuchnięte" to niestety do wymiany

Moje rady; sprawdź w biosie, jak masz ustawiony procesor(temperatura) oraz do ilu stopni Ci się grzeje procek. Pożycz od kogoś procesor i testuj go przez kilka dni. Jak Ci się nie wyłączy to wina procesora. Tak samo z zasilaczem.

Wiesz takie informacje "komputer mi się wyłącza co 30-1,5h" dużo nie mówią. Może być 54355645 innych powodów :)

Opublikowano

Spróbuj wejść w tryb awaryjny i zobacz czy będzie wywalać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...