Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] internet, a gra

Pitagoras333

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy jeżeli mój sprzęt pozwala mi na grę w najwyższych ustawieniach to czy mogę mieć lagi i wgl przez neta?
Bo mam taki problem, że:

jeżeli gram sam, to mam normalnie, i moge grać w najwyższych ustawieniach, ale jeżeli ktoś używa drugiego komputera (wi-fi) to mam niemiłosierne lagi,

co można by na to zaradzić?

Mam neta 1,5mb radiówke

http://www.speedtest.pl/test/70295666

Test robiony przy wyłączonej grze i innych aplikacjach, drugi komputer podczas robienia testu był odłączony od wi-fi

Opublikowano

Też mam radiowy.

W umowie 2mb / 0.5 mb alew dzień mam 4, a na noc nawet 10 :D

Czasem mam wysoki ping (dzisiejszy trening mh zwaliłem przez ping -.- )

U ciebie nie wiem co może być problemem. Może poprostu zmiana dostawcy i jakąś lepszą oferte wykupić

Opublikowano

Jeśli utrzyma Ci się taki ping i będziesz miał 5/1, to lajtowo możesz grać, ale podczas zimy średnio się to sprawdza, zresztą powinieneś już to zauważyć, no chyba że mieszkasz blisko nadajnika to OK :P

Ja złośliwy nie jestem, piszę jak jest, a te a po co to komu to z takiego filmiku z YT mi się przypomniało (marichuanen :D)

436951440626370320491.png

Opublikowano

Mieszkam gdzieś 1km (może nie cały) od nadajnika, ale nie zauważyłem, żeby net chodził gorzej/lepiej w danej porze roku, pogoda też nie ma na to wielkiego wpływu, problem jest tylko jak mam 2 kompy podpięte, lub jak sieć jest odciążona :D

Opublikowano

Skoro dzielisz neta na 2 kompy najlepiej gdybyś miał opcje w routerze ustawienie QoS wtedy ustawiasz tam parametry dzięki czemu wrazie czego nie zapcha Ci się łącze gdyż zapewne masz mały upload,a jak zapcha się upload wtedy też będą lagi.

Opublikowano

@ up, o co chodzi z tą opcją, żeby to uruchomić czy coś?
test na 2 kompach jutro zrobię bo dziś już mi się nie chce kompa włączać drugiego, a spanie mnie ciśnie nie miłosiernie :D

a co do tego 5/1 to nie sugeruj się tym, gdyż to był tylko przykład :D

Opublikowano

Tutaj trzeba się pobawić ustawieniami routera, ale jeśli jesteś zielony w tym i pierwszy raz o tym słyszysz to odpuść bo całkiem sobie zepsujesz i nie będziesz miał wgl netu.

Opublikowano

Tigerxy, mów łatwiejszym językiem dla innych, bo nie każdy ma tak pro elo o zabezpieczeniach ( omijam Googlusa).

A wiesz, mi też się chce spać

Opublikowano

Akurat jeśli chodzi o samo ustawień QoS czyli Quality of Service mające na celu stabilizacje internetu dzięki czemu nie będziemy mieli zatorów na połączeniu.

Czy da się coś zepsuć na routerze ?? Oczywiście,że nie o ile tylko będziemy się czepiać tylko tej opcji wrazie czego złe ustawień wartości to albo net będzie gorzej chodził albo lepiej nic poza tym.

Teraz do rzeczy nie wiem jaki masz router,bo każdy router ma inne logowanie po IP bądź też może ktoś zmienić te ip a zazwyczaj jest to takie 192.168.1.1 lub 192.168.0.1 ten adres IP wklepuje się w adres przeglądarki i wtedy powinno nas poprosić o hasło do rutera tutaj hasło może być standardowe o ile nie było zmieniane bądź też może być standardowe hasło o ile też nie było zmieniane pod spodem routera na nalepce.

Najlepiej jak byś podał model routera wtedy ja bym już więcej wiedział czy router posiada tą opcje QoS,bo też nie każdy router wspiera tą opcję aczkolwiek w większości routera ta opcja jest i działa na różne przykłady.

Opublikowano

Ja mam internet 6Mb na łączach TP, na routerze i jak ktoś włączy drugiego kompa bądź telewizor to też nie da się grać, tak ścina.

Tigerxy może pomożesz ustawić QoS ?

Mam router TP-Link TD-W8960N , jest tam taka opcja, niestety nie mam zielonego pojęcia jak to poustawiać żeby było dobrze.

Opublikowano

@ Tigerxy, niestety, przez najbliższy czas nie będę miał dostępu do routera, i nie będę mógł tego sprawdzić :( (mam złamaną nogę, a router jest na wyższym piętrze domu),

ale ok, jeżeli tylko się dowiem jaki mam router to dam znać :D

ps. Like'i rozdam wam jutro bo dziś mam limit wyczerpany :D

Opublikowano

Jeśli masz ten router to ma opcje funckcji QoS

http://www.tp-link.com.pl/products/details/?model=TD-W8960N

Tylko byś musiał wejść na ten router i po zalogowaniu trzeba odnaleźć funkcje QoS gdzie wcześniej robisz test wyników download i upload po kilka razy i zapisujesz te wyniki do routera.

Możesz też mieć funcje bandwidth dzięki czemu można zastosować/zarezerwować pod siebie internet,że wrazie czego z twoim numerem Ip będziesz miał gwarantowaną przepustowość,a reszte podzieli na komputer 2 z tym wifi.

Opublikowano

Jeśli masz ten router to ma opcje funckcji QoS

http://www.tp-link.com.pl/products/details/?model=TD-W8960N

Tylko byś musiał wejść na ten router i po zalogowaniu trzeba odnaleźć funkcje QoS gdzie wcześniej robisz test wyników download i upload po kilka razy i zapisujesz te wyniki do routera.

Możesz też mieć funcje bandwidth dzięki czemu można zastosować/zarezerwować pod siebie internet,że wrazie czego z twoim numerem Ip będziesz miał gwarantowaną przepustowość,a reszte podzieli na komputer 2 z tym wifi.

I tak znając życie ci, co mu konfigurowali router zmienili do niego pasy i mu nie podali i emm nic nie zrobi, tak samo jak ja.

436951440626370320491.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...