Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Manchester United

Stolareg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MANCHESTER UNITED

Manchester United Football Club został założony w 1878 roku, lecz wówczas występował pod inną nazwą – Newton Heath LYR (Lancashire and Yorkshire Railway). Marząc o wywarciu wpływu na krajową, a nawet światową piłkę, robotnicy kolejowi z Newton Heath połączeni pasją do futbolu rozpoczęli organizowanie meczów między oddziałami firm kolejowych.

Kiedy w 1888 roku uformowała się Football League, Newton Heath nie był klubem na tyle silnym i bogatym jak inne, więc nie mógł zostać założycielem ligi. Tę zaś utworzyli Blackburn Rovers oraz Preston North End. Klub musiał poczekać do 1892 roku, by przystąpić do rozgrywek.

Za Newton Heath ciągnęły się długi. Na początku XX wieku wydawało się, że klub skazany jest na likwidację. Mimo to John Henry Davies, właściciel lokalnego browaru uratował go. Legenda głosi, iż przedsiębiorca usłyszał o tarapatach klubu przez przypadek, gdy oddawał znalezionego psa należącego do kapitana Newton Heath, Harry’ego Stafforda.

Davies zdecydował się na inwestowanie w klub licząc na zarobek. Doprowadziło to do zmiany nazwy zespołu. Po kilku propozycjach (Manchester Central, Manchester Celtic) ostatecznie na przełomie kwietnia i maja 1902 roku zdecydowano się na nazwę używaną do dziś – Manchester United.

Kolejną bardzo wpływową postacią w United był Ernest Mangall, sekretarz klubu urzędujący od września 1903 roku, jest jednak bardziej znany jako pierwszy menedżer. Dzięki niemu sprowadzono Harry’ego Mogera (bramkarz) oraz Charlie Sagara (napastnik), co dało klubowi trzecie miejsce w Second Division w sezonach 1903/04 i 1904/05.

Kolejny sezon stał się jednym z najlepszych we wczesnym żywocie klubu. Gracze tacy jak Dick Duckworth, Alex Bell oraz kapitan Charlie Roberts doprowadzili United do ćwierćfinałów FA Cup. Ważniejszym osiągnięciem było jednak zdobycie drugiego miejsca w Second Division. Dwanaście lat po spadku z najwyższej klasy rozgrywkowej Manchester United znów mógł cieszyć się grą na szczycie.

Do klubu ściągnięto piłkarza Manchesteru City, Billy’ego Mereditha. Nazywany „Walijskim Czarodziejem”, Meredith był uczestnikiem afery łapówkarskiej. Wraz z 17 innymi piłkarzami został zmuszony do opuszczenia City.

Przybycie skrzydłowego bardzo się opłaciło – był asystentem wielu goli strzelanych głównie przez Sandy’ego Turnbulla w sezonie 1907/08, sezonie, w którym Manchester United po raz pierwszy zdobył mistrzostwo Football League. Jako mistrzowie, piłkarze zagrali w pierwszym w Anglii spotkaniu o Tarczę Dobroczynności w 1908 roku. Wygrali ten mecz pokonując mistrzów Ligi Południowej – QPR 4-0. Jimmy Turnbull zdobył wtedy hattricka.

Trzecim trofeum United był Puchar Anglii wygrany w 1909 roku, kiedy to ulec musieli gracze Bristol City pokonani przez Manchester 1-0 dzięki bramce Sandy’ego Turnbulla.

Skład :

http://www.devilpage.pl/index/sklad/

Legendy :

Ryan Giggs

Van Der Sar

David Beckham

Paul Scholes

Gary Neville

Aktualne Miejsce w tabeli : 8

Ostatni Mecz :

Man Utd 1:1 Southampton

Następny Mecz :

Nam Utd : Stoke City

Temat służy do dyskusji na temat tego klubu .

Na dobry początek - co sądzicie o Moyesu i jego "taktyce" ? ;)

Opublikowano

Mam nadzieję, że David okaże się bardziej otwartym na świat trenerem niż w Evertonie.

Boję się o naszą akademię, boję się o naszych kreatywnych zawodników, boję się o piłkę którą będziemy prezentowali, boję się o to że Moyes nie ma charakteru co można było stwierdzić.

Co jeśli David nie będzie umiał wykorzystać walorów takich Kagaw czy Welbzów, czy Moyes współpracował kiedyś dobrze z napastnikiem innego pokroju niż Jelavić?

Czy będzie miała miejsce gra kombinacyjna?

Wysoka kultura gry?

Czy będzie potrafił się dostosować do gry w Europejskich pucharach(zawsze graliśmy inaczej niż w lidze)?

Jak poradzi sobie z presją obowiązkowego mistrzostwa w przyszłym roku?

Co jeśli mu się nie powiedzie?

Nie jesteśmy Liverpoolem by dawać mu kolejną szanse, odziedziczył mistrzowski klub z najlepszymi piłkarzami świata.

My jako United nie możemy grać footballu takiego jak Everton z dwóch powodów, po pierwsze nie wypada, po drugie my nie mamy do tego zawodników, nie mamy dużych chłopów taranujących przeszkody zbyt dużo.

I najważniejsze: Co jeśli David nie nazwie Rafy gó*nem?

Moyes okaż się innym trenerem niż tym który stworzył środek pomocy z Heitingi i Neva, zostawiając na ławce niszczącego wszędzie Barkleya chociażby, pokaż że potrafisz opie*dolić piłkarzy...

Na razie nic jeszcze o taktyce nie mogę powiedzieć bo za krótko jest w United, ale myślę ze nie zniszczy mojego najukochańszego klubu <3

hmm.. w tej chwili mam dużo pytań i czekam na odpowiedzi w kolejnych meczach...

Opublikowano

Fenomenalny klub za czasów Cristiano Ronaldo 7 , ostatni mecz fajna akcja Rooneya , świetny klub wiele sukcesów odniósł.

Pozdrawiam.

Udowodnij mu, że zadarł nie z tą osobą. ~ Kazdar...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Był Sir Alex i były wyniki. To on wykreował Ronaldo, Rooneya , Naniego. Ściąnał Van Persiego. On był stworzony do pracy trenera.. Teraz Man Utd gra strasznie w kratke..

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Jestem prawie przekonany o awansie. Bayern cały rok zapierniczał i teraz się wypalił. Będę kibicował Utd w tym meczu. Glory Glory Man United!

Opublikowano

Przez ostatnie 2 tygodnie United zmieniła gre o 180°

Mieli serie porażek, a teraz wygrywają z przeciwnikami po 3:0 / 4:0

Dawid Moyes dostał ultimatum i jak widać wziął się chlopak do roboty :)

Ja również obstawiam że United wygra z Bayernem różnica jednej bramki

a to będzie wielki szok w świecie piłki nożnej :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

NIE OFICJALNIE : DAVID MOYES ZOSTANIE ZWOLNIONY W CIĄGU 24h

Kogo obstawiacie na jego następce?

Ja bym chciał żeby przez następne 4 mecze poprowadził ich Giggs.

Potem chciałbym Kloppa ,ale wiem że to niemożliwe.

Mam nadzieję ,że Glazzersi skuszą Henkeysa (czy jak to tam się piszę) lub DIego SImeone.

giphy.gif ­

Opublikowano

Może nowy trener obuduje ten klub ale zobaczymy może to będzie smuda kto to wie :)

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...