Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Poradnik] Hello World

Mr Fan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie ponownie, chciałbym Wam pokazać, jak stworzyć "program" Witaj Świecie w Javie, gdyż w tym dziale jest jeszcze jeden, z którego moim zdaniem newbie nic nie wyciągnie.

Poradnik przedstawiony jest w programie Eclipse

0. Pobieramy Jave.

Jave możemy pobrać odpowiednio:

JRE

http://java.com/pl/download/index.jsp

JDK

http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html

Następnie musimy wybrać IDE dla siebie, osobiscie polecę Eclipse, jednak dobrą alternatywą dla niego jest chociażby NetBeans

1. Zaczynamy od stworzenia nowego projektu. Przechodzimy odpowiednio File -> New -> Java Project.

newprojekt.png

2. Poniżej znajdują się opisane najważniejsze ustawienia.

defaultset.png

3. Kiedy mamy już naszą piękną aplikację, czas stworzyć pierwszą klasę, którą nazwiemy Main -> "Główna". Przechodzimy odpowiednio src -> New -> Class.

newclass.png

4. Poniżej znajdują się opisane najważniejsze ustawienia.

classsetti.png

5. Mamy już naszą piękną klasę wraz z domyślnie wygenerowanym komentarzem, którego usuniemy.

preetyclas.png

6. Poniżej znajduję się opisany kod na program Hello World w trzech językach.

hellowsms.png

Wiem, że znowu mało, ale najpierw podstawowe poradniki. Następny prawdopodobnie będzie w wersji filmowej, więc będzie coś konkretniejszego.

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

:)

1. System - jako konsola ?
2. Dlaczego nie zacząłeś od instalacji javy?

A tak to gut. ;F

Opublikowano

:)

1. System - jako konsola ?

2. Dlaczego nie zacząłeś od instalacji javy?

A tak to gut. ;F

1. Jej x). Zaraz to naprawię!

2. Nie rozumiem o co chodzi? W znaczeniu, że pobranie Javy i instalacja po prostu?x)

Opublikowano

1. Jej x). Zaraz to naprawię!

2. Nie rozumiem o co chodzi? W znaczeniu, że pobranie Javy i instalacja po prostu?x)

Ta.

Opublikowano

Tak, gdyż są to takie mniejsze Tutoriale, które staram się robić jak mi się nudzi (Jak na razie są 2-wa na początek) Wkrótce będzie coś bardziej konkretnego, ale już na vimeo, bo obrabianie screenshotów jest uciążliwe i wygodniej wytłumaczyć słownie :)

Opublikowano

Kurcze przydal by sie jeszcze temat z porownaniem eckipse , netbeansa i intelij. Osobisfie zdecydowalem sie nad netbeans jest on bardziej rozwiniety niz zwykle, dobrze by bylo go wypromowac.

Opublikowano

W sumie jak znowu mi się będzie nudzić, to będę mógł poszperać po necie, co użytkownicy myślą na temat w.w. IDE, szkoda tylko że mało głosów w tej ankiecie, której zrobiłeś.

Opublikowano

Niby mój poradni to był bez sens. Sam opisałeś go w dokładny sposób. Jedyna różnica to programy.

Zachwile do swojego dodam screeny -,-.

Nie opisałeś wszystkiego. Np. Efekt, na co to komu.

Poradnik kompletnie nie zrozumiały...

Pomagam w tworzeniu for IPB za darmo. Trzy letnie doświadczenie.

Opublikowano

Niby mój poradni to był bez sens. Sam opisałeś go w dokładny sposób. Jedyna różnica to programy.

Ta różnica jest różnicą kolosalną. Twój poradnik był dla mnie kompletnie niezrozumiały.

Opublikowano

@kornel - Nie tyle co niezrozumiały co błędny... Jak można napisać że początek klasy jest początkiem etapu...? Była tam też masa innych błędów, nawet ortograficznych. Ten kogoś może Javą zainteresować, o Twoim bym tego nie powiedział.

Bardzo dziecinne :)

@Edit Tfu... Jakiej sekwencji - napisałeś etapu*.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Już mi się nie chciało odpisywać, ale ok. Najlepsze cytaty:

KONIECZNIE Musimy nazwać notatnik jako HW (wielkość liter ma znaczenie) powinno to wyglądać to tak HW.java <-- nazwa

Nie opisałeś dlaczego musi się nazywać HW, co to HW.

jednak "{" musimy zostawić

Na przyszłość to się nazywa klamra i nie napisałeś jak działa klamra a w tym kontekście dlaczego musimy zostawić.

public static void main(String[] args){ - etap public madin, tu właśnie program rozpoczyna główne działanie

"System z wydruku Hello World"

Pozwolę sobie nie skomentować.

Opublikowano

Dopisz jeszcze:

1.Tworzenie Hello World w oknie

2.Tworzenie Hello World z Buttonami

3.LayOuty Buttonów.

A tak ogólnie przydatne dla takich którzy tak jak Ja uczą się dopiero javy :D

Opublikowano

Dopisz jeszcze:

1.Tworzenie Hello World w oknie

2.Tworzenie Hello World z Buttonami

3.LayOuty Buttonów.

A tak ogólnie przydatne dla takich którzy tak jak Ja uczą się dopiero javy :D

Tak, następny poradnik planuje nagrać i zrobić coś o Swingu lub w sumie porównanie IDE.

Opublikowano

Punkt 0: "Pobieramy Jave" - powiem tak, żeby programować TRZEBA mieć wersję JDK (w niej zawiera się też JRE).

Po pobraniu Javy mógłbyś coś napisać o ustawianiu zmiennych środowiskowych, bo jest to bardzo ważne.

Punkt 4: Nie musiałeś pisać, że main może występować tylko raz, bo to fałsz.

No i tak w ogóle napisałeś w zasadzie "Jak uruchomić pierwszy program w Javie", a nic nie opisałeś. Przydało by się zacząć od tego, że język jest obiektowy. Metody, podstawowe typy danych itd. Ogólnie mi się nie podoba.

Co do IDE to powiem tak. Eclipse - chyba najpopularniejsze, uniwersalne, szybkie, duża ilość pluginów. NetBeans - bardzo duże możliwości, aczkolwiek jak ja używałem to w porównaniu do Eclipse był dużo wolniejszy. IntelliJ IDEA - chyba najbardziej profesjonalne IDE, korzystają z niego zawodowi programiści, ja nie mogę się przekonać.

Opublikowano

Punkt 0: "Pobieramy Jave" - powiem tak, żeby programować TRZEBA mieć wersję JDK (w niej zawiera się też JRE).

Po pobraniu Javy mógłbyś coś napisać o ustawianiu zmiennych środowiskowych, bo jest to bardzo ważne.

Punkt 4: Nie musiałeś pisać, że main może występować tylko raz, bo to fałsz.

No i tak w ogóle napisałeś w zasadzie "Jak uruchomić pierwszy program w Javie", a nic nie opisałeś. Przydało by się zacząć od tego, że język jest obiektowy. Metody, podstawowe typy danych itd. Ogólnie mi się nie podoba.

Co do IDE to powiem tak. Eclipse - chyba najpopularniejsze, uniwersalne, szybkie, duża ilość pluginów. NetBeans - bardzo duże możliwości, aczkolwiek jak ja używałem to w porównaniu do Eclipse był dużo wolniejszy. IntelliJ IDEA - chyba najbardziej profesjonalne IDE, korzystają z niego zawodowi programiści, ja nie mogę się przekonać.

"Punkt 0: "Pobieramy Jave" - powiem tak, żeby programować TRZEBA mieć wersję JDK (w niej zawiera się też JRE)." - Nasz kolega podkreślił iż korzystami z eclipse, a eclipse nie potrzebuje jdk bo sam w sobie ma kompilator.

"Po pobraniu Javy mógłbyś coś napisać o ustawianiu zmiennych środowiskowych, bo jest to bardzo ważne." - zmienne środowiskowe są jedynie po to by uprościć sobie zadanie podczas operowania na cmd. Kiedyś były wykorzystywane w programach np IDE do odszukiwanie ścieżek do javy, aktualnie te programy same to znajdują.

"Punkt 4: Nie musiałeś pisać, że main może występować tylko raz, bo to fałsz." - kolega miał pewnie na myśli kod klasy, a nie całego programu.

"Co do IDE to powiem tak. Eclipse - chyba najpopularniejsze, uniwersalne, szybkie" - eclipse jest wolne jak jasna cholera, dlaczego? Dlatego że kompiluje nasz program automatycznie. Fakt netbeans (6.X) był nieporpozumieniem od oracle aż do wersji 7.X. Nowe wersje netbeans są o wiele szybsze i zawierają więcej wbudowanych ciekawych funkcji niż eclipse.

Intelij - intelij wcale nie jest najbardziej profesjonalnym IDE, ludzie tak myslą bo jest to ide komercyjne. Dla mnie atutem intelij jest miłe dla oka gui i intuicyjne podpowiedzi, to wszystko. (Co można samemu uzyskać poprzez ustawienie pozostałych środowisk typu eclipse czy entbeans.

"Przydało by się zacząć od tego, że język jest obiektowy. Metody, podstawowe typy danych itd" - Moim zdaniem jego celem było jak najszybsze opisanie stworzenia hello world w eclipse. Jeśli by miał robić to tak by zawierało wszystkie dane odnośnie zmiennych etc zajeło by mu to sporo czasu ( o ile by nie kopiował z google )

"No i tak w ogóle napisałeś w zasadzie "Jak uruchomić pierwszy program w Javie", a nic nie opisałeś." - z tym się zgadzam.

Opublikowano

"Nasz kolega podkreślił iż korzystami z eclipse, a eclipse nie potrzebuje jdk bo sam w sobie ma kompilator." - Jeśli tak to wydaje mi się, że powinien przynajmniej wspomnieć do czego jest JRE/JDK i dlaczego trzeba któreś pobrać.
"Zmienne środowiskowe są jedynie po to by uprościć sobie zadanie podczas operowania na cmd. Kiedyś były wykorzystywane w programach np IDE do odszukiwanie ścieżek do javy, aktualnie te programy same to znajdują." - Niby tak, ale nadal wiele narzędzi wymaga ustawionych ścieżek. Nie jest to trudne, a jak się tego nie zrobi potem jest pisanie na forum "czemu mi maven nie działa?!!!!" czy coś w tym stylu. Lepiej ustawić niż nie ustawiać.
"Kolega miał pewnie na myśli kod klasy, a nie całego programu." - może i tak, ale nie musiał tego pisać. Wystarczy, że tutaj zaczyna się program.
Moim zdaniem jego celem było jak najszybsze opisanie stworzenia hello world w eclipse. Jeśli by miał robić to tak by zawierało wszystkie dane odnośnie zmiennych etc zajeło by mu to sporo czasu ( o ile by nie kopiował z google ) - Nawet nie chodzi o tyo, żeby miał tłumaczyć wszystko, ale chociażby, żeby czytający ten temat noobie dowiedział się co to public class Main i dlaczego plik musi się tak samo nazywać. Albo czemu hello world musi być w cudzysłowiu.

IDE - może masz rację, że NetBeans jest dużo lepszy niż kiedyś. Używałem go jakiś czas temu i po prostu mi się odechciało, na najprostsze operacje musiałem czekać nie wiadomo ile. IntelliJ jest używane przez zawodowych programistów. Znam trochę ludzi utrzymują się z programowania w Javie i twierdzą, że najlepszym IDE jest właśnie IDEA. Zresztą mimo, że jest płatne nadal cieszy się popularnością, a to oznacza, że musi się wyróżniać na tle innych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...