Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Ban na hosta

DelightS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Okej ale gdzie ban? Na metinie, na TSie? Na forumie? Bo to ważne a nie podałeś żadnych szczegółów więc nikt Ci nie pomoże jak nie podasz gdzie chcesz temu gościowi dać tego bana by nie mógł wejść, pewnie TS.. ja tak obstawiam xD

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

Okej, da się to zrobić lecz no trzeba tutaj mieć firewalla bo go nie obejdzie i no jeszcze trzeba będzie przerobić klienta by klient instalował się też z wpisem do rejestru i pod rejestru i potem ustawić to jak np. TS ma no ale to wyższa szkoła jazdy, ale da się to zrobić, obejść też jak ktoś potrafi, wystarczy tylko kopia i no może sobie koleś podmieniać więc tutaj trzeba pobawić się nieco z wyższej półki jak blokada na kartę graficzną i dysk twardy i dopiero po wymianie będzie mógł wejść ale to jak mówiłem wyższa szkoła jazdy, bo innego sposobu nie widzę bez obejścia :p

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

ipfw i blokuj zakres.

PF lepszy moim zdaniem, bo ma więcej funkcji niż ipfw.

A co do tematu, zmienne IP na ogół ma zmienne 2 ostatnie oktety. Czyli banując IP np 88.139.39.18 by wybanować cały zakres banujesz:

88.139.*.*

Jaki haczyk? Banujesz w tym momencie 255*255 adresów IP co daje nam ładną liczbę 65 025 adresów IP. Zakładając, że osoba której chcesz się pozbyć używa ok 1000 różnych adresów IP, to masz ok 64 025 adresów bezsensownie zbanowanych. Marny biznes, prawda? :P

Jak już chcesz się gościa pozbyć to poprzez blokadę adresu MAC. Gość może wtedy zmieniać IP do woli, gość nie wejdzie na serwer dopóki nie wymieni karty sieciowej, co np. w przypadku laptopów nie jest specjalnie proste i tanie :D.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...