Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaka biblioteka GUI ?

piotrek54PL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam zamiennika dla swinga, jest on poprostu zbyt "czasochłonny", mam na myśli to że zbudowanie prostej aplikacji okienkowej, ze zmianą tła i np. z menu opcji w niej wymaga utworzenia kilku(nastu) plików lub napisania paruset linijek. Do tego swing jest dość problematyczny, trzeba bawić się z threadami, szybka aktualizacja JLabel np. podczas pobierania powoduje iż nie jest on wgl. aktualizowany itd..

Potrzebuję czegoś jak Qt. Widziałem jego Hello World i daje spore nadzieje. Jednak niestety aktualnie nie posiada nowej dokumentacji, a do tego przestał być rozwijany dla javy (Chodzi mi o Qt Jambi). Chciałbym uzyskać opinię kogoś kto miał z nim styczność lub może zaproponować lepszą alternatywę dla swinga.

Opublikowano

Ja nie mam problemu z aktualizacją podczas pobierania, zresztą z każdą biblioteki będzie "problem" podczas pobierania, gdyż pobiera się na zasadzie pętli while. Prosta aplikacja okienkowa z tłem to nie problem, do obrazków piszesz sobie metodę Draw() i tworzysz elegancko. Czasochłonny też nie jest specjalnie IMO. Wydaje mi się, że Swing do Javy jest najlepszym i najpopularniejszym rozwiązaniem.

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

Ohhh, nigdzie nie napisałem że tworzenie wątków jest dla mnie problemem, tylko o tym wspomniałem jako o czymś co np. mogło by robić się za plecami.

Po waszych wypowiedziach wiem że Swing to najlepsze wyjście, może moja odraza do tego wynikała z faktu że wcześniej używając c++ wszystko było... proste, a jak nie było to instalowałem bibliotekę w której było. Ale to inna bajka więc dzięki za odpowiedzi, poczytam jeszcze o swingu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...