Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]V-Tut i Obiektowe tworzenie gier

Nygol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie. Poszukuje sobie na internecie poradników na temat tworzenia gier via www z wykorzystywaniem OOP w PHP, lecz na żaden nie natrafiłem. No i nasunął mi się taki pomysł iż może sam bym stworzył coś w ten deseń.
Oczywiście poradnik byłby dla grupy która w pewnym stopniu ogarnia już OOP'a oraz potrafi rozwiązywać sama zadanie.
Tematy jakie by były to:

• tworzeni własnego frameworka (obstawiam około 5 odcinków by było to stabilne)
  • Tworzenie podstawowych funkcji(ze 2 odcinki)
  • Tworzenie plików gry (no i tutaj wiadomo aż do skończenia)

Wymagał bym też tutaj znajomości MVC (Model-Vidok-Controller). Myślicie że by się przyjęło ?? Oraz czy trafiło by to do większej społeczności MPC czy tylko do niektórych (chciałbym aby jak najwięcej osób się z tego nauczyło i nie tworzyło już tematów gdzie pokazują 1000 linijek strukturalnego kodu i kupa z tego jest). Ja sam PHP zajmuje się już pewien czas (w przybliżeniu 5-6 lat), więc co nieco ogarniam.

Co do samego pomysłu to raczej zwykły RPG'iek byśmy tworzyli na zasadzie Gladiatusa (tak wiem dużo takich gier jest ale samą koncepcje by było łatwo wytłumaczyć <3). Kilka poradników robiłem na MPC (niestety chwile się z projektem zatrzymałem a potem format komputera i nic już nie ruszyłem).

Uff... trochę się rozpisałem lecz mam nadzieje że odbierzecie to dobrze :-)
PS. Jak coś będę w dużej mierze korzystał z Cake'owskich rozwiązań ;-) (Tworzenie jądra, baz itp).

hcq0.png

Opublikowano

video tut + programowanie?

Nie.

video tut skierowany dla osób znających zasady pisania/projektowania obiektowego?

Nie. Osoby które to potrafią są na tyle obeznane, że nie korzystają z niczego innego niż manual.

framework w 5 odcinkach? i to 'stabilny?

Nie.

Opublikowano

video tut + programowanie?

Nie.

dlaczego?

video tut skierowany dla osób znających zasady pisania/projektowania obiektowego?

Nie. Osoby które to potrafią są na tyle obeznane, że nie korzystają z niczego innego niż manual.

Ja nie powiedziałem już o profesjonalistach.. tylko o prostych ludziach ktorzy znają same podsatwy.

framework w 5 odcinkach? i to 'stabilny?

Nie.

widocznie słabo umiesz :-) podstawowy dispatcher da sie na spokojnie to zrobić :)

Może ujełem to troszke żle mówiłem o samym jądrze ;-) Dispatcher, Request i abstrkcyjny controller model i klasa Vidoku ;-)

hcq0.png

Opublikowano

sam routing to ja mogę od ręki zrobić. Po prostu nie nazywaj tego frameworkiem, bo nim nie jest.

Video-tuty to najgorsza rzecz jaka spotkała ludzkość. Mogą się przydać jedynie do nauki języków, nie widzę innego zastosowania.

Zostańmy przy programowaniu, pokaż mi jeden videotut, który twoim zdaniem jest dobry == będziesz się na nim wzorować.

Ci 'prości' nie zrozumieją OOP, a ci 'lepsi' będą mają lepsze źródła.

Opublikowano

@foxbon Tak zgodze się źle to ująłem nie framework ale sztywną konwencje pisania. Co do tego, że nie zrozumią to skąd wiesz? Zależy jak bym to tłumaczył. POza tym V-TUT proszę

Karer z gammo fajnie tłumaczyi pokazuje samą działalność. Może pod względem technicznym nie jes najlepiej aczkolwiek myśl i sposób połączenia pokazuje w miare prosto.

hcq0.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...