Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Karta Graficzna

jjabloss

Pytanie

Opublikowano

Witam ! Od tygodnia mam problem z moją kartą graficzną, mianowicie z Radeon HD 6700 series. W stanie spoczynku posiada około 80C, podczas grania w LoLa nagrzewa się do ponad 100 C. Wtedy komputer się wyłącza. Przed tym okresem wyciągałem ponad 300 fps teraz ledwo 70. Karta jest odkurzona, wiatrak działa poprawnie. Posiadam 2 monitory, ogółem w tej sprawie jestem zielony. Posiadam najnowsze sterowniki. Jeżeli chodzi o resztę sprzętu to: procesor I7, ram 8GB (niebuforowany), zasilacz 500 V, dysk 1 TB. Temperatury wahają się od 70-80 stopni przy korzystaniu z chociażby przeglądarki.

Proszę o dokładne przeczytanie postu i nie pisanie komentarzy typu "zaktualizuj sterowniki" czy " sprawdź czy nie jest zakurzona" Dodam że karta działała przez rok bez zarzutu. Wszystko zaczęło się niecały tydzień temu.

Pozdrawiam i proszę o szybką pomoc,

jjabloss

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmieniłem pastę (bardzo dokładnie), wyczyściłem wszstko, umyłem, wysuszyłem etc. a temperatury wciąż są wysokie - start komputera - 50-60 C, 30-60 min gry w 'minecrafta' +100C

Pomoże mi ktoś co może być tego powodem? Nie mam już pojęcia co może tak na nią wpływać a nie chce pochopnie wymieniać zasilacza...

Pozdrawiam, jjabloss

P.S Liczę na szybką pomoc !

P.S2 - Użyłem pasty Zalman STG2

Opublikowano

@up

wtf nie

Karta nawet do 200 C się nie stopi, za to pamięci i sekcja zasilania by się po prostu spaliły.

Masz częściowo rację karta sie nie stopi bo krzem topi się przy 1 414 °C ale procesor karty graficznej się stopi.

Opublikowano

@Refresh - Nie sądzę że zmiana zasilacza w czym kolwiek pomoże bo wszystko było ok. przez ~1.5-2 lata ok i od pewnego czasu mam problemy.

O ile może opaść temperatura po zmianie pasty ?

Opublikowano

Producent kart Radeon zaświadczył że wszystkie jego karty mogą nagrzewać się do ~106 C bez ryzyka. Wiec nie piszcie że coś się pali.. Po wymianie karty na inną (pożyczona od znajomego) temperatury nie przekraczają 65-70C. I teraz nasuwa się pytanie. Jest to wina karty czy zasilacza ?

Moja karta: AMD Radeon 6770 HD Series.

Pasta jest rozprowadzona (według mnie) bardzo dobrze - cienka równomierna warstwa na całym rdzeniu

Pozdrawiam, jjabloss

Opublikowano

Zasilacz to twoja sprawa, jak go bedziesz dalej trzymal i komputer bedzie na nim pracowal, to ktoregos razu mozesz zobaczyc pozar pod biurkiem albo komputer sie wylaczy i juz nie wlaczy.

Jak bedzie poprawnie wymieniona i chlodzenie bedzie wyczyszczone to temp. powinna byc w granicach 50-60st. max.

Opublikowano

Zmieniłem pastę (bardzo dokładnie), wyczyściłem wszstko, umyłem, wysuszyłem etc. a temperatury wciąż są wysokie - start komputera - 50-60 C, 30-60 min gry w 'minecrafta' +100C

Pomoże mi ktoś co może być tego powodem? Nie mam już pojęcia co może tak na nią wpływać a nie chce pochopnie wymieniać zasilacza...

Pozdrawiam, jjabloss

P.S Liczę na szybką pomoc !

P.S2 - Użyłem pasty Zalman STG2

1.Na 99.99% przy 100+ C karta by sie stopiła

2. Wymień zasilacz na http://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-550w-atx-80-plus-120mm-wentylator-eu-version-cp-9020050-eu-527951/ lub http://www.morele.net/zasilacz-ocz-zs-550w-135-80-plus-bronze-ocz-zs550w-eu-413359/ albo http://www.morele.net/zasilacz-antec-vp-power-vp550p-550w-0-761345-06440-8-420442/

Polecam ocz sam mam i jest ok ale wszystkie są bardzo dobre.

Opublikowano

@up

wtf nie

Karta nawet do 200 C się nie stopi, za to pamięci i sekcja zasilania by się po prostu spaliły.

graphic.png

Opublikowano

A co do pasty to polecacie jakąś jeszcze czy wyżej podana jest dobra? Zależy mi na naprawdę dobrej paście w rozsądnej cenie.

Pozdrawiam, jjabloss

Opublikowano

Co do pasty i jej rozprowadzania to najlepiej nalożyć kropkę na środek i założyć wiatrak aby rozprowadziła się pod naciskiem czy macie jakieś inne dobre metody ?

Pozdrawiam, jjabloss

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...