Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Autonomiczne wyłączanie serwera gdy połącze z MySQL zostanie zerwane?

macjoker007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż, mam parę pluginów które wymagają MySQL i czasami mam problem z łączem i sygnał zanika wtedy serwer traci dostęp do MySQL i dane się nie zapisują, wtedy bezpowrotnie zanikają przez co serwer ma luki. Co z tym zrobić? Prosił bym o szybką odpowiedź.

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Dodac pluginow ktore lacza sie z mysql opcje ktora bedzie sprawdzac czy mysql jest aktywny. Jezeli nie to wylacza serwer

Właśnie wiem, mimo długotrwałych poszukiwań nie znalazłem takiego plugina. Dlatego też proszę o pomoc!

TDepLbR.gif

Opublikowano

Stworz skrypt/program ktory bedzie sprawdzal polaczenie z baza danych, I dodaj go do crona co minute

//Z telefonu

Nie będę instalował pluginu skript.

Podłącz na bazy mysql serwera to nie powinno przerywać połączenia.

Dobrze, tylko jak?

TDepLbR.gif

Opublikowano

Jeśli masz maszynę dedykowaną na której stoi Twój serwer, to zainstaluj po prostu serwer mysql, a następnie się podłącz pod niego.

Wtedy będzie o wiele mniejsze ryzyko utraty danych, z powodu braku połączenia. :)

Opublikowano

Jeśli masz maszynę dedykowaną na której stoi Twój serwer, to zainstaluj po prostu serwer mysql, a następnie się podłącz pod niego.

Wtedy będzie o wiele mniejsze ryzyko utraty danych, z powodu braku połączenia. :)

To wiedziałem, ale dzięki.

TDepLbR.gif

Opublikowano

Nie wiem, czy się śmiać czy płakać. Chodzi o skrypt shellowy...

Zauważ napisałem "Plugin Skript" a nie "Skript Shellowy" :/

TDepLbR.gif

Opublikowano

Sprawdzasz czy dany proces istnieje(jest w użyciu) jak nie to zabijasz(wyłączasz) jave.

Dobrze, ale zanim ja zabije proces to przepadnie tyle danych że zmiany bd nie odwracalne.

TDepLbR.gif

Opublikowano

Jeżeli chcesz zrobić to w pluginie to możesz użyć kodu stąd: https://www.youtube.com/watch?v=xwpl9MYrpTk

użyć np. metody wczytaj bazę.

Czyli np.

Tworzysz projekt

dajesz wsparcie do configu (pobierasz dane serwera mysql)

wrzucasz stworzoną przeze mnie klasę do swojego pluginu.

Wykonujesz metodę w onEnable() która przypisuje dane z configu

Tworzysz prosty Task (powtarzające się zadanie), który będzie łączył się próbując ustanowić połączenie.(Co jakiś określony czas np. co minutę)

Tu przykład modyfikacji metody wczytaj bazę do twoich potrzeb:

public  static void wczytajBaze() {
		 try {
		  Connection conn = DriverManager.getConnection(url+baza, login, password;		  Statement st = conn.createStatement(); 
		 } catch (SQLException e) {
		  System.out.println("Uwaga! Mamy problemy z połączeniem! Wylaczam serwer");
                  //Tu mozesz dodac takze, ile razy ma sprobowac zanim wylaczy if 3 proby
                  //shutdown. Czyli jakaś zmienna, do której dodajesz 1 kiedy wyłapie
                  // SQLException
                  Bukkit.shutdown();
		 }
		}

Jeżeli masz podstawy pisania pluginów to jesteś wstanie napisać coś takiego może w 30 minut.

Opublikowano

Jeżeli chcesz zrobić to w pluginie to możesz użyć kodu stąd: https://www.youtube.com/watch?v=xwpl9MYrpTk

użyć np. metody wczytaj bazę.

Czyli np.

Tworzysz projekt

dajesz wsparcie do configu (pobierasz dane serwera mysql)

wrzucasz stworzoną przeze mnie klasę do swojego pluginu.

Wykonujesz metodę w onEnable() która przypisuje dane z configu

Tworzysz prosty Task (powtarzające się zadanie), który będzie łączył się próbując ustanowić połączenie.(Co jakiś określony czas np. co minutę)

Tu przykład modyfikacji metody wczytaj bazę do twoich potrzeb:

public  static void wczytajBaze() {
		 try {
		  Connection conn = DriverManager.getConnection(url+baza, login, password;		  Statement st = conn.createStatement(); 
		 } catch (SQLException e) {
		  System.out.println("Uwaga! Mamy problemy z połączeniem! Wylaczam serwer");
                  //Tu mozesz dodac takze, ile razy ma sprobowac zanim wylaczy if 3 proby
                  //shutdown. Czyli jakaś zmienna, do której dodajesz 1 kiedy wyłapie
                  // SQLException
                  Bukkit.shutdown();
		 }
		}

Jeżeli masz podstawy pisania pluginów to jesteś wstanie napisać coś takiego może w 30 minut.

Dzięki, ale nie bd uczył się javy tylko po to żeby napisać jeden plugin... No trudno bd musiał skorzystać z sqlite. Chyba że będziesz tak miły i napiszesz plugin?

TDepLbR.gif

Opublikowano

Ooo... Dziękuje, jeszcze mógłbyś to wrzucić na bukkit.org ^^!

A, mam pytanie co robi to "odliczanie: 15"?

I czy wył serwer od razu po zerwaniu połaczenia? Nie mg sobie pozwolić na choćby sekundowe opóźnienie, bo mi wtedy cenne dane przepadną.

TDepLbR.gif

Opublikowano

Ooo... Dziękuje, jeszcze mógłbyś to wrzucić na bukkit.org ^^!

A, mam pytanie co robi to "odliczanie: 15"?

I czy wył serwer od razu po zerwaniu połaczenia? Nie mg sobie pozwolić na choćby sekundowe opóźnienie, bo mi wtedy cenne dane przepadną.

jak dasz odliczanie na 0 to od razu wyłączy serwer. Jest to tylko po to, gdy masz graczy na serwerze i żeby ich jakoś powiadomić o restarcie. Dałem, na wszelki wypadek ;p

Opublikowano

Ten plugin co kolega Ci napisał. Sprawdza co 60 sekund, czy jest połączenie z bazą, jeśli nie ma jest wykonywane odliczanie do wyłączenia serwera.

Czyli w tym przykładzie, po 15 sekundach powinien się wyłączyć. :)

Edit

@Up szybszy..

Opublikowano

jak dasz odliczanie na 0 to od razu wyłączy serwer. Jest to tylko po to, gdy masz graczy na serwerze i żeby ich jakoś powiadomić o restarcie. Dałem, na wszelki wypadek ;p

Ale na pewno nie stracę żadnych danych?

P.S - Muszę być pewien?

TDepLbR.gif

Opublikowano

Ale na pewno nie stracę żadnych danych?

P.S - Muszę być pewien?

No plugin co minutę sprawdza połączenie i jak sprawdzi to od razu wyłącza serwer.

Opublikowano

Czyli jak np. sprawdzi a zerwie sie 1 sekunde po sprawdzeniu to dopiero przy nastepnym sprawdzeniu wylaczy serwer?

No tak. Chyba dodam, żeby można było sobie ustalić.

@edit Dodano możliwość ustalenia interval (okresu pomiędzy sprawdzeniem połączenia) (trzeba ponownie wygenerować config)

Opublikowano

No tak. Chyba dodam, żeby można było sobie ustalić.

@edit Dodano możliwość ustalenia interval (okresu pomiędzy sprawdzeniem połączenia) (trzeba ponownie wygenerować config)

Czyli muszę ustawić "odliczanie: 0" & "CheckInterval: 0"?

Pytam tak dla pewności.

TDepLbR.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...