Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Komputerek :D

leper1233

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż mam problem z płytą główna lub procesorem otóż po odpaleniu kompa świeci się na płycie głównej czerwona lampka obok procesora która sygnalizuje że chyba procesor nie działa oraz na monitorze nic się nie dzieje jak dla mnie to 95% wina procka, ale chciałem jeszcze zobaczyć zdanie innych, procesor jest już 7 letni jest to Amd Phenoom 6 rdzeniowy kolejnym jego problemem jest to że nie posiada jednego pina z pod procesora i czasami po wyjęciu procka z socketu i włączeniu komputera zaczyna się grzać jak cholera +100 stopni i jedynie co można to wejść do biosa a potem się wyłącza sam ponieważ jest za duża temperatura. A moim konkretnym pytaniem jest czy to na pewno jest wina procka czy może być też płyty ??

x

Opublikowano

Jaka płyta to po pierwsze i po 2 6 rdzeniowy proc sprzed 7 lat? dafaq?

Podaj model płyty i proca i jak jesteś pewny, że ma uwalony pin, to ciekawe jak on wgl działał...

Płyta Główna: Asus M5A99FX PRO R2.0 płyta 0,5 roczna (3 lata gwarancji :) ) kupiłem ją za 500 zł :)

Procesor: Amd Phenoom X6 1055T pomyliłem się spojrzałem dokładnie jest to ponad 5 letni procek, tego pina brakuje mu jakieś już 2 lata i od tego czasu wszystko działało poprawnie, ale od 1 miesiąca dzieję się to co napisałem u góry...

x

Opublikowano

Ta lampka na 100% jest od procesora?

I co robiłeś wcześniej, zanim Ci się zepsuł ten komputer, nwm walnąłeś go, wyciągałeś procesor?

Zawsze można te piny dorobić, ale to już na własną odpowiedzialność i raczej bym tego nie polecał i jak dla mnie powinien na ekranie pojawić się ekran z BIOSu, więc można brać pod uwagę też grafikę.

Jak załączasz kompa, to wentylatory się kręcą, czy nie i czy wydaje jakieś odgłosy?

436951440626370320491.png

Opublikowano

Ta lampka na 100% jest od procesora?

I co robiłeś wcześniej, zanim Ci się zepsuł ten komputer, nwm walnąłeś go, wyciągałeś procesor?

Zawsze można te piny dorobić, ale to już na własną odpowiedzialność i raczej bym tego nie polecał i jak dla mnie powinien na ekranie pojawić się ekran z BIOSu, więc można brać pod uwagę też grafikę.

Jak załączasz kompa, to wentylatory się kręcą, czy nie i czy wydaje jakieś odgłosy?

Odpalam kompa, wentylatory się kręcą, wentylator w karcie graficznej też a na płycie głównej świeci się na czerwono lampka o nazwie: "CPU_LED" głównie zaczeło to się dziać wtedy gdy wymieniałem pastę termoprzewodzącą bo dawno tego nie robiłem, potem włożyłem procek na swoje miejsce odpalam kompa i dupa.

x

Opublikowano

Możesz jeszcze spróbować odpalić na 1 kości RAMu, zamienić je slotami etc, ale to nie powinien być akurat problem.

Sprawdź jeszcze raz wszystkie piny w procesorze, czy któregoś nie brakuje, prawdopodobnie będziesz musiał kupić nowy, ewentualnie spróbujesz naprawić ten, ryzyk fizyk :P

436951440626370320491.png

Opublikowano

No, czyli samo się to nie zepsuło.

Zacznij od wyjęcia procesora i sprawdzenia czy nie ma żadnych uszkodzeń czy np. innych zabrudzeń pod procesorem. Może być jeszcze wyłamana nóżka w procesorze ale wtedy to może trzeba będzie wymienić procesor.

Opublikowano

Włożyłem procek znowu do płyty i nadal to nic nie zmieniło tylko że tym razem procek się znowu nagrzał nie wiadomo dlaczego a na ekranie się nic nie pojawiało.

x

Opublikowano

Włożyłem procek znowu do płyty i nadal to nic nie zmieniło tylko że tym razem procek się znowu nagrzał nie wiadomo dlaczego a na ekranie się nic nie pojawiało.

Udaj się najpierw do kogoś, kto ma płytę obsługującą ten procesor i tam go sprawdź, przeczytałeś w instrukcji co oznacza kolor tej diody ? : )

Opublikowano

Udaj się najpierw do kogoś, kto ma płytę obsługującą ten procesor i tam go sprawdź, przeczytałeś w instrukcji co oznacza kolor tej diody ? : )

Nikt z moich znajomych nie ma płyty pod socket AM3+, a instrukcji od tej płyty nie mam..

No nic trudno najwyżej kupie nowego procka i się zobaczy. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

x

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...