Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy mój komputer może spowolniać przez dysk twardy ?

TheFiftir

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć !

Mam pytanie "Czy mój komputer może spowolniać przez dysk twardy ?". Czemu o to pytam ,ponieważ miałem komputer przez około 6 lat nie był to jakiś cud ale nie sprawiał mi problemów. Nagle zaczęło dziać się z nim "źłe". Gdy grałem sobie w jakąś grę on po prostu się resetował. Próbowałem wszystkiego przez długi,długi czas najpierw że karta później zasilacz itp. Postanowiłem więc oddać go do informatyka i on stwierdził że to wszystko jest do wymiany płyta zasilacz itp. Postanowił że mi złoży komputer i użyje do niego tylko karty graficznej (zapomniałem dodać że kupilem od niego tą karte wcześniej przez te resety komputera) i dysku twardego (a raczej dwóch). Gdy go skręcał mówił że nie mógł instalować Windowsa 7 64-bit na dysku 500gb ponieważ mówił coś o partycjach dysku "że siadają". To zainstalował go na innym mniejszym dysku. Gdy go podłączyłem w domu już wszystko było cacy nie resetował się ,ale teraz stwierdziłem że powinien trochę szybciej działać i zastanawiam się czy to nie wszystko od początku byla wina dysku. Może został uszkodzony lub po prostu jest do wymiany ponieważ pracuje przez długi czas. Więc nie wiem co mam zrobić czy ten dysk wymienić i liczyć że bedzie szybciej działał ,czy może zaktualizować sterowniki do wszystkich urządzeń. Pomóżcie mi jeśli wiecie w czym problem. Mój sprzęt to :

http://www.mediafire.com/download/6644tj3o59brvwb/Nowy+obraz+mapy+bitowej.BMP

Proszę o każdą pomoc :) Pozdrawiam

Opublikowano

Tak dysk to ważna część komputera, i spowolnienie komputer może być też przez niego. Zrób defragmentację dysku, wyczyść kompa Ccleanerem. Takie podstawowe zabiegi :P

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Oczywiście. Sam miałem taki problem, jednak sprawa wyglądała trochę inaczej. Dysk przy lekkim obciążeniu komputera (przy włączeniu jakiegokolwiek programu) wydawał odgłos stukania, i komputer się zawieszał. Powodem był naderwany kabel od dysku.

Proponowałbym pożyczyć od jakiegoś kolegi dysk i sprawdzić, czy problem nadal występuje.

Opublikowano

A gdybym odłączył ten dysk 500gb to komputer powinien działać poprawnie ?? Bo na tym mniejszym dysku mam windowsa i on raczej nie ma żadnych uszkodzeń. Możecie sprawdzić jaki mam dysk w temacie jest link z listą całego komputera.

Opublikowano

Pobierz program HWMonitor i pokaż temperatory pod obciążeniem (po graniu w jakąś grę).

Pobierz program HDTune, wejdź w zakładkę Health i zrób zdjęcia dotyczące stanu OBU dysków. Na górze masz pasek gdzie zmieniasz dyski. Jeśli informatyk powiedział, że siadają partycje to znaczy że dysk jest prawdopodobnie na skraju upadku. Nie wiem co za informatyk jak zostawił ten dysk i jeszcze powiedział, że można na nim coś instalować.

Opublikowano

Więc zrobiłem te skany oto one :

HD Tune :

http://www.mediafire.com/view/1kpqwcpacf2q0/Obrazy#59lg7r8psx2i82q

http://www.mediafire.com/view/1kpqwcpacf2q0/Obrazy#6cgwm8p190zrozz

HWMonitor :

http://www.mediafire.com/view/1kpqwcpacf2q0/Obrazy#t7kgzzf3te9bnso

Jednak zrobiłem je po grze mojej siostry grała w grę ale nie wiem czy to ważne minęło jakieś 5 min zanim zrobiłem te skany od grania. Wtedy ten 250 dysk miał wtedy z 46-48 stopni C ,a ten 500 cały czas 50 stopni.

I tak jak ostatnio pytałem : Czy jak odłączę ten dysk 500gb to komputer powinien działać poprawnie ?

Opublikowano

o kur*a 50 stopni ;_; Masz dobrze wentylowaną tą obudowe?

PS: Kupiłeś szrotowatą kartę graficzną.

graphic.png

Opublikowano

Ok... To jaka jest normalna temperatura dysku ?? A co do karty wcześniej miałem 512 mb teraz mam 1 gb więc i tak troche lepiej :)

Co mam zrobić z tym dyskiem ?

Dobre sobie może mieć nawet 512mb i będzie lepsza od tej pamięć karty ma najmniej do powiedzenia.

Dysk się przegrzewa i według wskazanego parametru S.M.A.R.T fizycznie się uszkadza.

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Opublikowano

Tak jak już wielokrotnie pytałem "Czy jak odłączę ten dysk 500gb czy komputer powinien działać poprawnie ?

A co do tej karty rozwiń to trochę bardziej bo nie rozumiem o co chodzi.

Wiesz nie jestem jakimś tam znachorem w tej sprawie.

Zobacz listę mojego komputera i napisz co przydałoby się wymienić lub zamienić bo jak wcześniej pisałem ze starego komputera zostały części oprócz dysków.

Nie wiem co jest dobre a co nie bo gdy miałem ten komputer złożony z tych części to no się sam z siebie resetował . :)

Opublikowano

Spróbuj podmienić dysk na inny i zobaczysz.

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...