Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Powrót do menu - Pętla

zamotany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam o to taki program...

http://ideone.com/BvUbKS

Czy mógł by ktoś mi pomóc bo nie wiem jak wykonać aby po każdej wykonanej funkcji powracało do Menu bo próbowałem na różne sposoby, ale wyrzuca mi ciągle błąd.

Zbierałem - ponieważ + były przereklamowane, ale skoro już nie ma - to dajcie lubie ;)

Weteran
Opublikowano

Zacznijmy od tego, że w tym kodzie jest masa błędów:

-Jeżeli funkcja nic nie zwraca, to musi być typu void.

-Coś takiego:

j==i+1;

nic nie robi.

-Jeżeli korzystasz z std::string, to musisz dołączyć nagłówek tej biblioteki.

-Czemu zmienna "i" jest globalna?

-Funkcje są zrobione bezsensu. Różnią się od siebie jedynie drobnymi szczegółami, a reszta się powtarza. To jedynie sztucznie wydłuża kod.

Popracuj nad tym kodem.

Opublikowano

Dobra, próbowałem coś zrobić z tym programem ale jestem "noobem" w pisani tego typu rzeczy, bo programowanie mnie jakoś nie ciągnie, lecz jest obowiązkowe w szkole...

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł jak podrasować ten program (nie mówię żeby napisał go za mnie bo to by było bez sensu, bo chce sie jednak czegoś nauczyć).
Wymagania:
- Ma zostać napisany z zastosowaniem stukrut

- Ma być bazą danych z menu

- Opcje jakie mają w nim być to: Wczytanie, Wyświetlenie, Wyszukanie danych, Podsumowanie ilości rekordów

Próbowałem wstawić to continue; ale w moim przypadku to nie pomogło, chciałem również wstawić zakres liczbowy do oceny bo skoro mam od 1 do 5 to żeby ktoś nie wpisał 6 ale również mi się to nie powiodło.

Jeżeli ktoś miał by chęć naprowadzić mnie na właściwe rozwiązania tych problemów to będę wdzięczny.

PS: Jeżeli ktoś ma zamiar napisać post "Poszukaj na google bo tyle razy było" to niech sobie daruje bo jak już powiedziałem nie za bardzo to rozumiem i w większości przypadków robię to na czuje i przez to robię błędy.

PS : j==i+1; to powodowało że tworzyło jak by oddzielne okno, ale faktycznie jak usunąłem jeden = to może i nie mam tego oddzielnego okna i wszystko jest w jednym ciągle, lecz program sie już nie crashuje.

Globalne "i" również usunąłem, nawet nie wiem po co je wstawiłem bo nic nie powodowało.

Zbierałem - ponieważ + były przereklamowane, ale skoro już nie ma - to dajcie lubie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...