Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nie można zbootować płyty.

Mekrani

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, próbowałem już wszystkich sposobów, jakie znalazłem w googlach, więc niech mi nikt nie pisze, żebym sobie wygooglował, proszę.

Z tym problemem męczę się już od tygodni - Nie mam żadnej możliwości aby porządnie sformatować dysk i zainstalować nowego Windowsa. Jedyny raz jak mi się ostatnio udało zainstalować Win7 od nowa, to tak przeze mnie zwanym "Dupnym Formatem", czyli wsadzeniem płyty jak system działa i z poziomu systemu zainstalowania nowego windowsa. Niestety, ale jak wiadomo, to nie czyści dysku, więc cały syf zostaje i zapaskudza komputer.

Obecnie mam zgrane 3 płyty z WIndowsem 7 - 2x Ultimate i 1x Professional, oprócz tego mam ściągniętego, ale nie zgranego Windowsa 8 x32 i x64bit. Nie mam pojęcia, czy to płyty są niebootowalne, czy to problem z komputerem.

Każda moja próba zbootowania płyty przy starcie komputera wygląda tak:

BIOS -> F12 -> Boot from CD/DVD -> Booting from CD/DVD... -> "HAHA, NIE, masz tu Windows 7."

Nic się nie dzieje, po prostu BIOS pokazuje, ze niby bootuje, ale potem przeskakuje wprost do systemu. To samo się działo z Windowsem zgranym na Pendrive.

Resetowałem BIOS, ustawiałem kolejność bootowania na Floppy, CD/DVD, HDD. Ten BIOS jest tak stary, że podstawowo miał nawet wyłączoną klawiaturę USB i musiałem szukać mojego starego złomu.

Specyfikacja mojego komputera:

- Procesor Intel Core 2 Duo 2.6GHz

- Karta graficzna Gigabyte HD6670 2GB DRR3

- Płyta główna Gigabyte GA-EP31-DS3L

- 3 GB RAM DDR2

28_stacjakultura_1277969098.jpg
Opublikowano

Pobierz program Ultra ISO i nim nagraj płytkę. Jak otworzysz obraz .iso tym programem będziesz miał informację "Bootowalna" jeśli obraz taki faktycznie jest.

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Na płycie masz tylko plik iso czy jest on wypakowany?

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

Witam.

Być może twoja plyta glowna nie jest kompatybilna z BOOT SECTOREM z nowych Winkow (7,8).

Dawniej za czasow VISTY i XP byly inne BOOT SECTORY niz sa teraz co oznacza iz mozliwe ze twoja plyta nie czyta nowych winkow.

Jaki system miales przed zakupem kompa ?

Skad pobierales systemy i ile one waza ?

Czy na plytach masz folder BOOT ?

Co nalezy zrobic jezeli plyta sie dalej nie bootuje,

musisz sie stosowac do tego poradnika: http://forum.dobreprogramy.pl/zrobic-gdy-win7-sie-nie-bootouje-code-error-t336798.html

Pozdrawiam !

gra.png

Opublikowano

Masz klucze do tych wszystkich systemów? Musisz mieć trochę kasy widzę skoro same pro wersje ;D

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Witam.

Być może twoja plyta glowna nie jest kompatybilna z BOOT SECTOREM z nowych Winkow (7,8).

Dawniej za czasow VISTY i XP byly inne BOOT SECTORY niz sa teraz co oznacza iz mozliwe ze twoja plyta nie czyta nowych winkow.

musisz sie stosowac do tego poradnika: http://forum.dobreprogramy.pl/zrobic-gdy-win7-sie-nie-bootouje-code-error-t336798.html

Pozdrawiam !

Na tym kompie na początku miałem Windowsa XP.

Pobierane z różnych Chomików - Win7 2.9GB; Win8 x32 2.26GB, x64 3.15GB.

Tak, na wszystkich płytach jest folder boot.

Wydaje mi się, że kiedyś właśnie zainstalowałem Windowsa 7 z boota, ale mogę się mylić. Trza znaleźć płytkę Windy XP i zobaczyć,czy go zbootuje.

Masz klucze do tych wszystkich systemów? Musisz mieć trochę kasy widzę skoro same pro wersje ;D

TAK. I to wszystko dzięki temu, że jestem tajwańską prostytutką.

Opublikowano

Witam.

Pozdrawiam !

Ten problem na pewno nie dotyczy użytkownika. Ustaw w BIOSie. by pierwsza próba bootowania odbyła się z napędu DVD. Miałem tak kiedyś, że wybierając samo menu bootowania i wybierając opcję CD/DVD nie szło. Dopiero po zmianie i zapisaniu w BIOSie.

PS.

Jakim cudem ten temat jeszcze, nie jest zamknięty? Przecież on złamał prawo.

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Ustaw w BIOSie. by pierwsza próba bootowania odbyła się z napędu DVD. Miałem tak kiedyś, że wybierając samo menu bootowania i wybierając opcję CD/DVD nie szło. Dopiero po zmianie i zapisaniu w BIOSie.

Robiłem to, też nic nie dało.

Opublikowano

Piratom nie pomagamy. Dziękuję, dobranoc.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...