Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Złożenie komputera dla Grafiki komputerowej i programowania.

Wetize

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chodzi mi o to, aby złożyć komputer konkretnie pod photoshopa, notepad'a ++, ogólnie żeby bardzo szybko hulać po pulpicie bez żadnych zacin przy włączonym photoshopie, przeglądarce i innych tego typu programach. Czyli tj. do pracy na pulpicie.

Ma wszystko działać szybko, komputer proszę do 2 tysięcy złotych, najlepiej na techplanet - dzięki wielkie za pomoc, dam reput'a ;)

1iiv6g.png

Opublikowano

Nie, nigdy czegoś takiego. Za 5 minut złożę coś ciekawe i dam edita, poczekaj ;).

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=78055&s=71231&s=27972&s=74413&s=67056&s=61448&s=78626&s=63583&s=78774

Do Photoshopa to jest zestaw Deluxe, można wywalić SSD i GT610 oraz dać jakąś malutką obudowę. Zasilacz też może być 300w, byle porządny ;).

GT610 też nie jest niezbędne.

Opublikowano

Masz oczywiście świadomość że ten zestaw do gier się nie nadaje (chyba że do czegoś pokroju minecraft, metin, lol na niskich), był składany głównie pod wydajność programów i systemu

Opublikowano

Masz oczywiście świadomość że ten zestaw do gier się nie nadaje (chyba że do czegoś pokroju minecraft, metin, lol na niskich), był składany głównie pod wydajność programów i systemu

nie ma czasu na gry, przynajmniej w tej sytuacji w której jestem. Teraz mam założone studio reklamowe, i aktualnie przy robieniu dwóch projektów to tylko pożalić się na szybkość tego systemu, wszystko działa tak jakby nie chciało. A no, i może porównajcie bo aktualny komputer (xD):

Grafika - Nvidia GeForce 8600 GT

Procesor - Intel Pentium Dual CPU E2180 @ 2.00GHz

Ram - 2GB

Dysk ATA.

1iiv6g.png

Opublikowano

Aktualny sprzęt idzie na sprzedaż ? Jeśli nie możesz wziąć z niego z powodzeniem kartę graficzną o ile nie przeszkadza Ci jej hałas etc.

W sumie zawsze można sprzedać bez karty.

Patrząc po testach nowy sprzęt powinien być kilkukrotnie szybszy

Opublikowano

Aktualny sprzęt idzie na sprzedaż ? Jeśli nie możesz wziąć z niego z powodzeniem kartę graficzną o ile nie przeszkadza Ci jej hałas etc.

W sumie zawsze można sprzedać bez karty.

Patrząc po testach nowy sprzęt powinien być kilkukrotnie szybszy

Chodziło mi tylko o porównanie, czy jeżeli kupię tamten sprzęt wszystko będzie lepiej działać.

Nie znam się na wymienianiu komponentów, boję się że coś zjebe i będzie lipa.

1iiv6g.png

Opublikowano

Odkręcasz 2 śrubki lub nie jeśli ich nie będzie, odczepiasz kabel od zasilania karty i ciągniesz na chama, zawsze możesz obejrzeć jakieś poradniki na YT. Zaoszczędzisz w ten sposób pieniądze, które można by dołożyć do wydajniejszego procesora. Budżet jest dość mały, potrzebujesz dysku 1TB i dużej przewiewnej obudowy ? Warto dołożyć kosztem tego do innych komponentów

Opublikowano

Odkręcasz 2 śrubki lub nie jeśli ich nie będzie, odczepiasz kabel od zasilania karty i ciągniesz na chama, zawsze możesz obejrzeć jakieś poradniki na YT. Zaoszczędzisz w ten sposób pieniądze, które można by dołożyć do wydajniejszego procesora. Budżet jest dość mały, potrzebujesz dysku 1TB i dużej przewiewnej obudowy ? Jak am być do fotoszopa to warto wszystko wywalić na procesor

Nie skupiaj się na photoshopie, także programuje i bawię się w CSS i HTML, ponieważ tworzę strony internetowe. Nie trzeba mi w pizdu miejsca na dysku, bo co ja tam mogę trzymać, pliki na stronę internetową i jakieś projekty photoshopowe, oczywiście ewentualne programy. Wciąż nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie, czy tamten złożony zestaw będzie lepszy od aktualnego komputera. Jeżeli tak, to wywalę tą kartę graficzną która tam jest, zostawię sobie aktualną i dam do tamtego.

1iiv6g.png

Opublikowano

Pod względem procesora na pewno, ale photoshop ciągnie też kartę graficzną. Proponowałbym:

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=63363&s=77705&s=70749&s=73503&s=74413&s=74747&s=63583&s=56411

Lub bardziej uniwersalny zestaw:

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=70749&s=63363&s=74413&s=73503&s=73693&s=63583&s=56411

+ twoja grafika

Można też pomyśleć o wywaleniu HDD i kupnie większego SSD, 128GB powinno Ci wystarczyć do projektów ale nie wiem ile gospodarujesz miejsca

Opublikowano

Pod względem procesora na pewno, ale photoshop ciągnie też kartę graficzną. Proponowałbym:

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=63363&s=77705&s=70749&s=73503&s=74413&s=74747&s=63583&s=56411

Lub bardziej uniwersalny zestaw:

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=70749&s=63363&s=74413&s=73503&s=73693&s=63583&s=56411

+ twoja grafika

Mam dylemat, ten pseudo-aktualny-kompjuter mam od 6 lat, mogło się coś popsuć. Jednak ta i5 kusi, i to bardzo. Nie pracuję na dużych formatach, tak więc myślę że ten pierwszy zestaw, już z wszystkim, będzie dobry? Ten sprzedam po 200-300zł, może troche mi się zwróci.

1iiv6g.png

Opublikowano

Tak, ale jak pisałem:

Można też pomyśleć o wywaleniu HDD i kupnie większego SSD, 128GB powinno Ci wystarczyć do projektów ale nie wiem ile gospodarujesz miejsca

Przyniesie to na pewno wzrost wydajności i większą ciszę.

Co do samego zestawu, możesz szybko sprzedać aktualny i zamówić ten z i5 + jakąś grafikę za te 3 stówy zarobione.

Pomyślałbym też nad większą ilością pamięci RAM. W sumie zestaw miał być do 2k, tak ? To można coś lepszego złożyć

Opublikowano

Tak, ale jak pisałem:

Przyniesie to na pewno wzrost wydajności i większą ciszę.

Co do samego zestawu, możesz szybko sprzedać aktualny i zamówić ten z i5 + jakąś grafikę za te 3 stówy zarobione.

Pomyślałbym też nad większą ilością pamięci RAM. W sumie zestaw miał być do 2k, tak ? To można coś lepszego złożyć

Czyli wszystko bedzie działać bez dysku twardego? Możesz pokazać, jak to będzie wyglądać? Nie wiem które ssd kupić, po wpisaniu frazy 128gb w dyskach wew. są przeróżne komponenty.

1iiv6g.png

Opublikowano

Tak, i będzie działać szybciej. Pentium a i5 to w photoshopie różnica około 70% wydajności (kiedy ten pierwszy w danym zadaniu ma 20 sekund i5 ma przykładowo 13) więc sam ustal czy warto dopłacić

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=73920&s=78260&s=74747&s=78055&s=73693&s=79496&s=74018

Między GTX680 (2k zł) a GTX650 który dałem (350 zł) w photoshopie jest minimalna różnica więc lepiej zostać przy niskobudżetowych kartach

Masz tu 2x4GB RAM 1600 MHz w dual channel co się w photoshopie przyda, szybką i5, dobry SSD 120GB oraz przewiewną obudowę, w miarę ładną i dużą. Jeśli chciałbyś jakąś mniejszą to weź Zalman T1 lub T2

Opublikowano

Tak, i będzie działać szybciej. Pentium a i5 to w photoshopie różnica około 70% wydajności (kiedy ten pierwszy w danym zadaniu ma 20 sekund i5 ma przykładowo 13) więc sam ustal czy warto dopłacić

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=73920&s=78260&s=74747&s=78055&s=73693&s=79496&s=74018

Między GTX680 (2k zł) a GTX650 który dałem (350 zł) w photoshopie jest minimalna różnica więc lepiej zostać przy niskobudżetowych kartach

Masz tu 2x4GB RAM 1600 MHz w dual channel co się w photoshopie przyda, szybką i5, dobry SSD 120GB oraz przewiewną obudowę, w miarę ładną i dużą. Jeśli chciałbyś jakąś mniejszą to weź Zalman T1 lub T2

Może zostańmy w przedziale cenowym 1500zł (kochana Polsza). Kartę graficzną jednak chcę nową, tutaj nie wiem czego się spodziewać. Tak czy tak, w tym komputerze (tak usłyszałem od Pana z Vobis'u) mam w dysku mam "realokowane" sektory, kto wie co to znaczy. Wolę mieć wszystko nowiutkie. Nie chodzi mi o szybkość zapisu, bo tu mi obojętne, tylko o pracę (przykładowo przy przenoszeniu obrazka na aktualnym komputerze mam "zciny"). Wychodzi na to, że najlepiej wybrać zestaw z procesorem penitum?

1iiv6g.png

Opublikowano

Podałem Ci zestaw w którym masz wszystko nowiutkie, nic nie trzeba już dokładać do niego. Jak te 2k za dużo to weź to:

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=78260&s=77705&s=74747&s=56411&s=73503&s=73920&s=79496

To są wszystkie potrzebne komponenty do złożenia? Dodaje do koszyka opcję składania i testowania i zamawiam, dzięki wielkie za pomoc ;)

1iiv6g.png

Opublikowano

Tak, na tym zestawie uruchomisz wszystkie aplikacje, będzie sprawnie działał i nic ze sobą nie koliduje. Nie ma jedynie napędu który nikomu do szczęścia nie jest potrzebny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...