Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zakup Ultrabooka

Fifolski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Planuję zakup ultrabooka, za około 2000-2500 PLN, który spełni następujące kryteria:

- Dysk SSD (lub możliwość dokupienia i zmieszania się w mojej kwocie)
- Niska waga (ekran inny niż 13,3 nie wchodzi w grę)
- Niezawodność i solidność wykonania obudowy

Nie gram w gry (poza iMetinem ;) i tylko czasem pracuję w GIMPie (kilka warstw).
Ważne jest dla mnie tylko ,żeby nie miał problemów z Eclipsem i ADT.

Czekam na Wasze typy i z góry dziękuję za pomoc.

PS. Kolega, który jest kierownikiem jednego ze sklepów Vobis zaproponował mi Samsunga Ativ Book 9 Lite w cenie 2500 PLN. Czy to dobra okazja ?

f.png

Opublikowano

Ten samsung ativ book 9 lite nie jest zły, lecz szkoda że upchali tak mocną grafikę kosztem procesora.

To wersja z SSD 128GB ?

Jeżeli tak, to za 2,5k to sie opłaca brać.

Ew możesz zerknąć na tego ultrabook'a, ma mocniejszy procesor, 2 dyski 500GB i niestety tylko 20GB, można w przyszłości będzie wymienić go na coś lepszego.

http://www.mediamarkt.pl/przemysl/ultrabook-acer-aspire-s3-391-53314g52add,id-825177

Posiada zintegrowaną kartę graficzną, która powinna spokojnie wystarczyć do w/w zastosowań.

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Tak, 120 SSD.

Brałem pod uwagę tego Acera.
Niestety jakość wyświetlacza i brak dysku SSD (ten wbudowany jest dostępny tylko dla zasobów windowsa), sprawił że sobie odpuściłem.

Dzięki za pomoc, symboliczny plus wędruje na Twoje konto a ja czekam na dalsze propozycje. Jestem ciekaw jak wygląda kwestia temperatur.

f.png

Opublikowano

Jestem ciekaw jak wygląda kwestia temperatur.

Przy normalnym użytkowaniu pewnie będziesz miał 27-32 C na temp dysku i 45-50 C na procesorze, jak go obciążysz to pewnie do 70-75 C na procku dojdzie.

Osobiście chciałem sprawdzić ile wyciśnie stopni mój Samsung RF511-S07PL, to powiem że ile bym go nie katował więcej jak 89 C na procesorze nie osiągnie. Mówię tu o obciążeniu procesora, karty i dysku a nie o fizycznym zakryciu wylotu powietrza.

1378331621-U719057.png

Opublikowano

UltraBook za 2.5 to predzej coś kupić za 3 do 4 i wtedy jest ultrabook bo w tej cenie nic ciekawego nie ma i juz lepiej laptop kupić.

Sony T13

Toshiba Z930

Samsung 900X3C

I wyżej.

auto.png

®

Opublikowano

@up
Nie potrzebuję aż tak dobrego sprzętu.
Za 4 tysiące mogę sobie kupić "jabłuszko", ale po kiego czorta ?
Niestety nie mam już czasu na gry, więc sprzedałem stacjonarkę.

To ma być, małe, lekkie i spełniać wymagania opisane w pierwszym poście :)

Jeżeli nie znajdę nic ciekawego, to wezmę pod uwagę Twoją sugestię i pomyślę o czymś za 3 tysiące, w takim razie może jakieś konkretne propozycje ?

@Edit

Samsung ma strasznie słaby procesor. Jestem w stanie przeboleć matową matrycę S3, ale nie brak dysku SSD.
W media można dostać tego Acera za około 2300. Do tego koszt 128 GB dysku to około 300 zł (Kingston).
Co myślicie o takim zestawie ?
http://www.mediamarkt.pl/przemysl/ultrabook-acer-aspire-s3-391-53314g52add,id-641613

f.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...