Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

League of Legends - Dla zaawansowanych - Mid

buli1984

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

W tym poradniku dam kilka rad dla graczy z golda - silvera - brązu, gdyż większość z was tego nie robi.

Zaczynamy!

Na postacie AP typu "Lux" zaczynamy najlepiej z Wardami i amuletem wróżki (Aby potem zrobić z niego kielich, także tylko gdy gramy kontra AP).

(Tak samo można zacząć na niektóre postacie AD jak "Kha'Zix")

W ok. 1:30 min stawiamy sobie warda na "upiorach" przeciwnika gdy robi on Blue - Czemu?

- Jungler zazwyczaj ma z połowę HP po Blue, a po tym robi wilki, idzie na drugą stronę swojej jungli, robi reda lub od razu upiory z Low HP.

Jest to okazja na first blood'a. (Sam sporo razy go tak zrobiłem)

Zbieramy jak najwięcej farmy by kupić jakiś itemek.

Cofamy się średnio gdy mamy 1500 kasy.

W 6:20 min wardujemy sobie blue, zazwyczaj robi go jungler od razu gdy się respi także 2:00 + 5:00 = 7:00 (Tak powinien się zrespić gdy jungler zaczął od blue)

Od czasu do czasu wardujemy sobie rzekę i wejście na twoją linie.

Jeżeli Jungler ogarnia, da swojemu midowi blue, także gdy zauważysz że twój MID'er schodzi na jungle, po chwili idź za nim i postaraj sie mu zestealować, przy okazji może ci się uda zdobyć killa. (Atakuj tylko jak jesteś pewny, że zabijesz, a swoim skillem na odległość zestealuj blue - Pamiętaj: Focus Mida, potem junglera)

Okej, mamy blue oraz może killa, idziemy farmić póki się nie skończy, mamy sporo kasy bo wygrywamy farmą i killami z miderem.

Jungler przychodzi na ganki, masz warda, gdy jesteś nieźle nafeedowany, postaraj się sam zrobić pułapkę, a gdy nie koniecznie, poproś o to swojego junglera.

Stanie w krzakach, zacznij się bić, czekaj aż ich jungler wejdzie a potem twój powinien wejść - cóż, double kill dla twojego teamu.

Potem farma farma farma, Pamiętaj o kupowaniu armora lub magic resistów (w zależności kogo masz na midzie)

Podstawowe Itemy:

Kontra AP:

- Kielich harmonii (Mana reg. oraz Magic Resist)

Kielich_Harmonii_przedmiot.png

- Abyssal Scepter (AP oraz Magic Resist)

Abyssal_Scepter_item.png

Kontra AD:

- Klepsydra Zhonyi (AP oraz Pancerz)

Klepsydra_Zhonyi_przedmiot.png

~~~~

Mam nadzieję że poradnik się przydał!

Miłej gry!

Jeśli macie jakieś propozycje co tutaj dodać, napiszcie ;)

Opublikowano

srsly?

1) każesz od razu kupować buty, po co?
2) w swoim poradniku zakładasz, że mamy ogarniętego junglera a piszesz ten poradnik dla brązów/silverów więc to zaprzecza jedno drugiemu
3) "cóż, double kill dla twojego teamu." skąd masz pewność, że wygracie? co jeśli oni mają lepszy team na early i zmiotą was?

Poradnik według mnie za krótki i bez sensu. Odklepałeś bardziej bajeczkę idealnej gry a nie tutorial

Opublikowano

- Jungler zazwyczaj ma z połowę HP po Blue, a po tym robi wilki, idzie na drugą stronę swojej jungli, robi reda lub od razu upiory z Low HP.

To chyba nie ta meta. Obecnie junglerzy zdecydowanie częściej robią Buff -> Buff -> gank, więc twoim "trickiem" nigdy FB nie zrobisz. Poza tym dziwnie zakładasz najlepszy scenariusz rozgrywki.

Przechodząc do oceny, sądzę, że tut średni. Przydatnych informacji zawiera on niewiele.

Opublikowano

Dla zaawansowanych

dla graczy z golda - silvera - brązu,

Dziękuje dobranoc, start z butami haha to jak start z kryształem many na katerine :D

Nie na start, napisałem że "MOŻNA" a nie "TRZEBA"

To chyba nie ta meta. Obecnie junglerzy zdecydowanie częściej robią Buff -> Buff -> gank, więc twoim "trickiem" nigdy FB nie zrobisz. Poza tym dziwnie zakładasz najlepszy scenariusz rozgrywki.

Przechodząc do oceny, sądzę, że tut średni. Przydatnych informacji zawiera on niewiele.

Zrobilem, i to nie raz. Nie bądź taki pewny.

srsly?

1) każesz od razu kupować buty, po co?

2) w swoim poradniku zakładasz, że mamy ogarniętego junglera a piszesz ten poradnik dla brązów/silverów więc to zaprzecza jedno drugiemu

3) "cóż, double kill dla twojego teamu." skąd masz pewność, że wygracie? co jeśli oni mają lepszy team na early i zmiotą was?

Poradnik według mnie za krótki i bez sensu. Odklepałeś bardziej bajeczkę idealnej gry a nie tutorial

To samo, nie każę, mówię tylko, że gdy mamy sporo kasy można kupić.

@all

Jak chcecie mogę skasować tutorial..

Opublikowano

Tut słaby. Większość tych rzeczy w obecnym stanie rzeczy wie większość Silverów. Co do buildów to naprawdę sądzisz, że tak dużo osób robi własne buildy na postacie?

Tylko nieliczni na tym forum składają własne rzeczy <haha> Reszta woli wejść sobie na jakąś stronkę i zrobić to co jest tam napisane.

Podajesz błędne informacje o jungli. Nie robi się już upiorów przed redem. Buff za buffem a potem gank.

Tut dla graczy zaawansowanych ? Nie rozśmieszaj mnie. Jak dla mnie to kolejny temat do nabicia postów całkiem bezużyteczny.

Dziękuję Dobranoc.

Opublikowano

Pół hp? :O To ciekawe po co ma się te 5 potek w jungli ... Buff a potem camp wilków :O Nie te czasy ... Albo jakiś low jungler ... Zestealować przeciwnego buffa ? To bys musiał grać postacią co ma duży zasięg spella ... Np. Lux, Ziggs a nie że pójdziesz sobie orianką ;D Mówisz że zabijesz ? A co jeżeli to jest ktoś kto ma mocniejesze early a Ty tulisz tureta cały czas ? A i zdecydowanie lepiej zacząć z doranem... No chyba że nastawiasz się tylko na farmę to można i tak ...

Po prostu dziamal ;]

Opublikowano

Gówno prawda.

"dla zaawansowanych z brazu silvera i golda" beka

Btw autor jest w brazie na euw

Jestem w silverze

"Zaawansowany" w sensie że nie "minion to stworek" :x

Opublikowano

Poradnik taki sobie, zbyt skomplikowany. Co by nie było - hejty lecą :D

Tak czy siak + nie daje - Peszek :P

No i jeszcze moja ocena - Gunwo, poradnik ssie, dobranoc życzę ;x

Opublikowano

tya nie no poradnik OP ;) co do przeciwnego junglera to zalerzy jaki i jak szybko czysci jungle :) zle zle co ja pie... nie jak bardzo czysci lecz ile stosunkowo powinno mu zostac hp :) bo sa tacy co pushna ci jungle i maja 3/4 hp :P co do warda sie zgodze szczegolnie na przeciwnym blue :P bo czesto na silv jest za free :) ale tez zadko jaki jungler go oddaje midderowi :) bo jak to oni mowia ,, ja jestem junglerem i moby sa moje '' :D

Opublikowano

Jaki sens jest robienie tutoriala dla zaawansowanych graczy?

Myślałem, że tutorial jest dla ludzi którzy chcą się czegoś dowiedzieć (w tym przypadku o lolu) i nauczyć.

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...