Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Info]Poradnik Multiplayer COD4

HUNTI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich i zapraszam do przeczytania mojego poradnika jak grać w COD4 multiplayer ;)

Na początek kilka słów o poradniku:

1.Poradnik oparty o tryb HARDCORE(chociaż myśle że na nonHC też sie sprawdzi)

2.Ten poradnik NIE JEST skopiowany. Sam go zrobiłem z własnych doświadczeń :)

3.Nie samym poradnikiem gracz żyje...Musisz sie wykazać i zrobić z niego pożytek w praktyce.

A więc zaczynamy od podstawowych zasad:

1.Poznajemy mapy-Poznanie map trochę ci zajmie ale to jest jeden z najważniejszych ,,fundamentów" do bycia pro.Jeśli wyćwisz sobie mapy w pamięci będziesz wykazywał lepszy refleks,opanowanie i orientacje na danej mapie od innych ;).

2.NIE KAMPIMY JEŚLI NIE JESTEŚMY SNAJPERAMI! Siedzenie w jednym miejscu z M4 lub podobnym i powolne lub szybkie ścinanie wrogów automatycznie czyni nas n00bami i narażamy sie na niechęć innych graczy.

3.Nie hackujemy,hacki są dla n00bów a my jesteśmy pro-extreme :D.

4.Nie jaramy sie snajperkami(najpierw PM,Karabiny szturmowe RKM a później snajperki)gdyż czasami sie źle to dla nas kończy.

5.Gramy z głową!Nie latamy po mapie bezmyślnie jak pijany zając tylko-od osłony do osłony rozglądając się czy nie czyha na nas wróg.Gdy juz musisz biegnąć po otwartej przestrzeni to sprintem i spiralnie.

6.Orientujemy się w sytuacji!To nie szachy...czerwieni ci sie ekran-chowaj sie za najbliższą osłonę lub spier.... ile sił w przypadku o krok od śmierci.

7.Granaty odłamkowe-używaj mądrze(NIE RZUCAJ NA PAŁE)np.do wykurzania wroga lub rozwalania dużych grup.

8.Męczennik,ostatni bastion i granatnik:NIE GRAMY Z TYM DZIADOSTWEM,n00berskie,nielubiane lub nawet BANOWANE(chociaż czasami podarują ci GL)

9.Patrzymy na UAV!To jest przydatne w terenie i nie tylko.Bo widzimy nadbiegających wrogów.Znałem takich n00berskich kamperów że od przodu truchtem z noża obrywali bo ślepi na UAV

10.Flash-nie oślepiaj sam siebie ( :D) gdy wrzucą takowy do pomieszczenia w którym sie znajdujesz staraj sie strzelać w kierunku drzwi (przy okazji padnij!)

11.Nie koncentruj sie na czacie gdy jesteś na froncie lub jesteś odsłonietym snajperem(to rozprasza).

Okeeeeeej teraz bronie

Na początek polecam MP5 i M4-Mały odrzut, dobra szybkostrzelność.

Perki na początek-3xfleszyk,Podwójny strzał lub Zakłócanie UAV(gdy to postać assasino-podobna),Penetracja lub pewne celowanie(przy pewnym łatwiej wygrać pojedynek gdy wyskakujemy zza rogu,zmniejsza odrzut)

PM-y:

MP5-Cudowna broń,celna,szybkostrzelna,dobry DMG,niezła na front i dla Assasinów

Scorpion-dobra celność,nawet szybkostrzelny,obrażenia ok ale zasieg bardzo mały.. ogółem to nawet dobry dla newbie

Uzi-Średnia celność,Duża szybkostrzelność,obrażenia nawet dobre,szybkie przeładowani

Aks74-u-Moja Ulubiona :D.Największe z PM obrażenia,średnia szybkostrzelność i dobra celność,W dobrych rękach-MORDERCZA

P90-Bardzo dobra,wręcz ulubiona wielu graczy...Najszybsza,celna,DMG dobry,po prostu świetna,choć czasami kick lub ban z jej powodu

Karabiny Szturmowe

M16A4-serie po 3 strzały,obok G3 najcelniejsza,dmg dobry,zasięg-snipić można :D,czasami widuje sie pro graczy z tym,

AK-47-To chyba ulubiona broń ponad 50% graczy...(moja także ^_^)Duży dmg,zasięg,Recoil da sie łatwo opanować.Nr1 wśród swojej kategorii.

M4-lubiany przez początkujących,bardzo szybki,celny,mały recoil to rekompensuje dmg(mniejsze od AK-47)

G3A4-Też bardzo lubiana,pojedyncze strzały ale najcelniejsza i bardzo mocna(2 w tors i leżysz)dobra do eliminowania snajperów

G36c-uuuu....już mniej lubiane ale da sie coś wycisnąć,dmg taki sobie,celność średnio,zasięg nie najgorszy.

MP44-Totalna pomyłka!Słaba szybkostrzelność,odrzut duży,o kant d*py otłuc.. to nie cod2....

RKM-y

M249 SAW-celne,najszybsze,dmg dobry,dla początkujących niezłe.

RPD-No...To jest zabójcza maszyna!Mój ulubiony RKM.Szybszy od M60,silny,celność OK.Najpopularniejszy

M60-Tez niezłe.Mocne ale mniejsze RoF od RPD,chociaż celniejsze od RPD

Karabiny snajperskie

M40A3-Snajperka najcelniejsza,lubiana,mocna,Dobra dla każdego.

M21-lubiana wśród samopowtarzalnych,10 naboi,mały odrzut,słabsze od Dragunova ale łatwiejsze w obsłudze

Dragunov-Moja ulubiona Snajperka.Gdy słysze ten dźwięk budzi sie we mnie zapał :D.Jak dla mnie najlepsza.Z głębokim uderzeniem powala doskonale,na raz,skanuje dobrze,10 naboi.odrzut do opanowania, dla mnie 8 Cud świata :D.

R700-Diabelsko mocne,chociaż odrzut niefajny...Dla zaawansowanych dobre,początkującym nie polecam,dobre do skanów

Barett 50.-Moc większa od R700,10 naboi,samopowtarzalna ale ogromny odrzut,czasami pudłuje...pozory mylą :)

Pistolety:

M9-podstawowy,18 naboi,średni zasięg i moc

USP45-szybki,naboi starcza na rzeź,dobra dla assasinów,celny

Colt 1911-7 naboi ale troche mocniejszy od usp...

Desert Eagle-Cudoooooo :) 7 naboi powala czasami 7 wrogów,mocny(pare razy zdjąłem przez całe Crossfire :D),nawet szybki.

Strzelby:

O kant d*py otłuc obydwie...

Perki(wymienie te przydatne)

1.grupa:

3xOdłamkowy-dla szturmena

3xFlash-tak jak wyżej

Bandolier(Snajper,pm-y,karabiny szturmowe)

2xClaymore(snajper)

Saperzy(Na S&D)

RPG-Na piechote to nie radze...strasznie znosi....A helikopter padnie od dużego ostrzału(często sie zdarza) lub odleci

C4-przydatne mi było tylko do zaliczenia wyzwania,,Wandalizm"

2.grupa

moc obalająca-na hardcorze mało przydatne

Zakłócanie UAV-najprzydatniejszy per z tej grupy.Na S&D to podstawa ,natomiast nawet na TDM gdy wkradniemy sie za linie wroga to mała rzeź z tego będzie.Dla snajperw moe sie przydać

Niszczyciel(Zero przydatności na HC)

Kieszonkostwo-Przydatne na front i do RKM

Podwójny strzał-Przydatne do RKM,PM i AK47 itp.

Przesada-No nawet przydatne gdy chcemy jednocześnie snajpić i szturmować itd.

Wybuch soniczny-no po prostu -1% przydatności....

grupa3

Ekstremalna kondycja-szybszy sprint,na front sie przydaje...

Pewne celowanie-oooo bardzo przydatny dla szturmenów i assasinów

Ostatni bastion-Narzędzie n00bów

Męczennik-to samo co wyżej

Płuca jak miechy-10 sek.wstrzymania oddechu :).Dla początkujących snajperów.Później w 4 sek.normalnego wstrzymania napewno załatwisz wroga(przestawiaj sie powoli,powoli na penetracje)Jeśli fajniej ci sie gra z Płucami jak miechy to możesz zostawić(najlepsi też tego używają) ;)

Martwa cisza-Duża przydatność na S&D na TDM nie ma po co używać

Podsłuch-No najgorszy perk w grze...słychać czat głosowy nieprzyjaciela w obrębie 15m.Nikt ani czatu głosowego w grze ani tego perku nie używa.

A teraz co do czego

Dragunov-Bandolier/Claymore,Zakłócanie UAV,Głębokie uderzenie

AK-47-Bandolier/flash,Podwójny strzał,pewne/penetracja,celownik laserowy

RPD-tak jak wyżej

AK-47+tłumik-Bandolier/flash,Zakłócanie UAV/Pewne/Na S&D Martwa cisza.

Aks74-u-Celownik laserowy,bandolier/flash,podwójny strzał,Pewne/penetracja

Jeśli nie padłeś na połowie to serdecznie dziękuje ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...