Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Server Windows>Linux

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka!

Dawno już nie siedzę w prywatnych serwerach i jak przeglądam to się naprawdę dużo zmieniło. Ostatnio wpadłem na pomysł, aby zacząć znowu coś w związku z tym działać i mam do was takie pytanko -

Czy jak postawie serwer domyślnie na windowie(wstępne testy itd. etc.) to będą problemy na przeniesienie na inną platformę czyli w tym wypadku linux?

Pozdrawiam :D

Opublikowano

Serwer metina musi być postawiony na freebsd, jedynie możesz go emulować w chmurze, rpzez takie programy jak virtualbox, virtual pc - z przeniesieniem samych plików metina z takiego virtuala na serwer dedykowany nie będzie problemu.

sygnatura2.png

Opublikowano

Hehe nie musi być :D bo ja mam serwer linux który jest tam postawiony TS ale udało mi się emulować system FreeBSD programem nie virtualbox ani virtualpc tylko innym ale i tak teraz nie skończyłem tego do końca bo chory jestem i laptop nie działa :c ale co do autora, postaw priwa na systemie FreeBSD jak kolega wyżej napisał, nie zapomnij libów wgrać jak będziesz miał system FreeBSD 8.4 lub nowszy, ale polecam Ci 8.4 :-)

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

Hehe nie musi być :D bo ja mam serwer linux który jest tam postawiony TS ale udało mi się emulować system FreeBSD programem nie virtualbox ani virtualpc tylko innym ale i tak teraz nie skończyłem tego do końca bo chory jestem i laptop nie działa :c ale co do autora, postaw priwa na systemie FreeBSD jak kolega wyżej napisał, nie zapomnij libów wgrać jak będziesz miał system FreeBSD 8.4 lub nowszy, ale polecam Ci 8.4 :-)

Pozdrawiam.

Musi być emulowany w chmurze - powiedziałem wcześniej

sygnatura2.png

Opublikowano

udało mi się emulować system FreeBSD programem nie virtualbox ani virtualpc tylko innym ale i tak teraz nie skończyłem tego do końca

Emulacja BSD to takie wielkie osiągnięcie? I nie wiem czego mogłeś nie dokończyć w tworzeniu wirtualnego środowiska...

niby dlaczego musi byc emulowany w chmurze?

Rozwiń pytanie

Opublikowano

kolega Qentinios w/w napisal ze cyt:"Musi być emulowany w chmurze - powiedziałem wcześniej"

pytam dlaczego niby wg niego freebsd musi byc emulowany w chmurze

Vortax. konfiguracja administracja zarzadzanie zabezpieczenia serwerow dedykowanych Metin2, aktualnie Thespia, Exalion, Longju2, Restia kontakt PW

Opublikowano

Emulacja BSD to takie wielkie osiągnięcie? I nie wiem czego mogłeś nie dokończyć w tworzeniu wirtualnego środowiska...

Ja to stary zrobiłem na linuxie emulacje freebsd i nie dokończyłem połączeń zewnętrznych do połączenia FreeBSD ale już mam pomysła, kupię drugie ip i wirtualne FreeBSD podepnę pod to drugie ip, i będzie cacy bo jak jestem na linuxie na dedyku oczywiście to mam połączenie, ale z normalnego komputera nie połącze się na ip dedyka bo mnie łączy do ftp dedyka a nie emulowanego FreeBSD, ktoś mi kiedyś mówił że się nie da na dedyku na systemie linux dać emulacje i żeby z tego FreeBSD działało ftp, więc udowodnie że się da :p

Qentinios mylisz się, nie musi być, może ale nie musi.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Nie potrzebujesz kupować IP, aby działały Ci podstawowe usługi.
Np dla ftp, wystarczy zmienić port z 21 na 2121 i przekierować z hosta na wirtualny system. VirtualBox ma wbudowaną sieć LAN, która działa bardzo dobrze.

Do prywatnych celów wystarczy.

Opublikowano

Nie potrzebujesz kupować IP, aby działały Ci podstawowe usługi.

Np dla ftp, wystarczy zmienić port z 21 na 2121 i przekierować z hosta na wirtualny system. VirtualBox ma wbudowaną sieć LAN, która działa bardzo dobrze.

Do prywatnych celów wystarczy.

Nie nie rozumiesz mnie xD przeczytaj powyższe moje zdania xD nie używam virtualbox ani virtualpc na linuxie na serwerze dedykowanym :p robię emulacje poprzez inny programik, bardziej zaawansowany, też ma tam lan i po wpisaniu ip tego co się zaczyna od 192.xxx.x.x to się łączy z FreeBSD ale chce też z mojego lapka się połączyć do FreeBSD i już nie połącze się tam na tamto ip 192. Tylko tu już muszę mieć zewnętrzne ip więc wykupie za 5 zela brutto to ip i zobaczę jak to będzie :D to będę miał potem takie pomysły z tym że masakra jak się mi to uda :3 ale wracając do tematu,

Qentinios odpowiesz koledze na pytanie bo też mnie ciekawi co napiszesz :3

Pozdrawiam.

Opublikowano

to znaczy wiesz, moje pytanie jest retoryczne w tym znaczeniu ze tamto stwierdzenie to glupota... chmura to warstwa sprzetowa, wirtualizacja to warstwa aplikacji, przy wirtualizacji pelnej/sprzetowej nie ma znaczenia czy masz setki maszyn czy jedna, wazne aby to bylo hvm/kvm/xen/vmware

moje pytanie raczej tyczylo tego skad On takie cos wymyslil...

Vortax. konfiguracja administracja zarzadzanie zabezpieczenia serwerow dedykowanych Metin2, aktualnie Thespia, Exalion, Longju2, Restia kontakt PW

Opublikowano

to znaczy wiesz, moje pytanie jest retoryczne w tym znaczeniu ze tamto stwierdzenie to glupota... chmura to warstwa sprzetowa, wirtualizacja to warstwa aplikacji, przy wirtualizacji pelnej/sprzetowej nie ma znaczenia czy masz setki maszyn czy jedna, wazne aby to bylo hvm/kvm/xen/vmware

moje pytanie raczej tyczylo tego skad On takie cos wymyslil...

Hehe ja wiem :p ja wiem że to głupota, hm ale wiesz nie tylko te wymienione wirtualizacje są ważne bo jeszcze kilka ich jest ^^ ja mam inną wersję linuxa że tak napisze zrozumiale, dla tych kumatych to inną wersję wirtualizacji systemowej tak jak z windowsem xp np. zwykły xp i xp v.8.2 black edition :p hm ale tu nie pora o wychwalanie się hm zatem oznajmiam że nawet na linuxie da się postawić metina :)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Serwer metina musi być postawiony na freebsd, jedynie możesz go emulować w chmurze, rpzez takie programy jak virtualbox, virtual pc - z przeniesieniem samych plików metina z takiego virtuala na serwer dedykowany nie będzie problemu.

Musi być postawiony na FreeBSD whatever czy na 'czysto', po prostu jako właściwy system na maszynie, czy wirtualizowany, ale musi być FreeBSD.

Moja odpowiedź dotyczyła pracy na Linuxie - jeżeli serwer jest postawiony na Linuxie, musi być emulowany w specjalnym środowisku, prawda?

sygnatura2.png

Opublikowano

Musi być postawiony na FreeBSD whatever czy na 'czysto', po prostu jako właściwy system na maszynie, czy wirtualizowany, ale musi być FreeBSD.

Moja odpowiedź dotyczyła pracy na Linuxie - jeżeli serwer jest postawiony na Linuxie, musi być emulowany w specjalnym środowisku, prawda?

Nie musi być postawiony na FreeBSD.. może być ale nie musi, kiedyś udowodnie że postawie metina na Linuxie.. Co do środowiska, to spokojnie, tutaj o to się martwić nie będę, poprawie Ciebie, na chwilą obecną system FreeBSD jest odpowiednim systemem na postawienie metina, ale na linuxie to nie problem zrobić wirtualizacje FreeBSD, gorzej jak ktoś ma dedyka z systemem linux i chce postawić FreeBSD bo to aktualnie robię ja, tym sposobem zwiększe ilość zabezpieczeń itd :3 no to chyba już wszystko wyjaśnione :p

Opublikowano

Nie musi być postawiony na FreeBSD.. może być ale nie musi, kiedyś udowodnie że postawie metina na Linuxie.. Co do środowiska, to spokojnie, tutaj o to się martwić nie będę, poprawie Ciebie, na chwilą obecną system FreeBSD jest odpowiednim systemem na postawienie metina, ale na linuxie to nie problem zrobić wirtualizacje FreeBSD, gorzej jak ktoś ma dedyka z systemem linux i chce postawić FreeBSD bo to aktualnie robię ja, tym sposobem zwiększe ilość zabezpieczeń itd :3 no to chyba już wszystko wyjaśnione :P

Wydaje mi się że biblioteki, niezbędne do działania game, nie będą działać na Linuxie - ok, może da się to jakoś zrobić, może zbyt szybko stwierdziłem że się nie da, ale w sumie w to nie wnikam, bo na FreeBSD wszystko działa poprawnie i nie mam potrzeby tego zmieniać.

sygnatura2.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...